Deși se află pe poziția a doua ca număr de parlamentari care au, fie direct, fie indirect, contracte cu statul, cu doar șase reprezentanți, grupul parlamentar al Partidului Național Liberal din Camera Deputaților domină, din punct de vedere financiar, la acest capitol. Suma totală a afacerilor cu statul, care rezultă din cuprinsul declarațiilor de interese pe care deputații în cauză le-au completat, se ridică la 85.566.533,7 lei cu tot cu TVA, adică 17.258.470,3 euro.
Cel mai activ deputat liberal este Laurențiu Nicolae Cazan, al cărui tată, Ion Cazan, prin intermediul companiei SC Cazicom SRL Băile Olănești, figurează cu nu mai puțin de 13 contracte de achiziție publică, având ca obiect execuția de lucrări și proiectare legate de aducțiunea de apă, infrastructuri rutiere, refacerea unor poduri, asfaltare, furnizare de materiale antiderapante, furnizarea de piatră spartă sau transport de piatră concasată. Aceste contracte au fost parafate cu Primăria Orașului Bălcești, Primăria Cața (județul Brașov), Primăria Covasna, Compania Națională de Investiții (CNI), Primăria Bujoreni (județul Vâlcea), Primăria Băile Felix, Primăria Grădiștea, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova sau cu Primăria Nicolae Bălcescu, județul Vâlcea.
Valoarea totală a acestor contracte pe care le-a derulat SC Cazicom SRL se ridică la 41.024.357,88 de lei fără TVA, respectiv la 48.818.985,9 lei cu TVA inclusă (9.963.058,34 euro).
Vîlceanu a luat „argintul”
Pe poziția a doua a topului liberal de la Camera Deputaților se află un „client” mai vechi al „Jurnalul”. Este vorba despre celebrul deputat de Gorj, Dan Vîlceanu, fost secretar general al PNL și ex-ministru al Finanțelor Publice în Guvernul Cîțu. Ziarul nostru a dezvăluit, recent, că, prin compania SC Trefo SRL, deținută de mama lui Dan Vîlceanu, au fost încheiate pe bandă rulantă, numai în ultimul an fiscal anterior depunerii de către acest demnitar a declarației de avere, 17 contracte cu Complexul Energetic Oltenia, în valoare totală de 17.010.783,9 lei cu tot cu TVA.
De asemenea, firma familiei lui Dan Vîlceanu a mai derulat două contracte cu CET Govora, în valoare de 571.432,27 de lei cu TVA, precum și trei contracte cu Romgaz SA, în valoare de 1.294.666,7 lei cu TVA inclusă. În total, SC Trefo SRL a încheiat, în perioada de referință, contracte în valoare totală de 18.876.882,9 lei cu tot cu TVA, adică de 3.852,425,1 euro.
La Giurgiu, afaceri cu două firme și o casă de avocatură
Un alt personaj liberal de la Camera Deputaților cu astfel de venituri este deputatul de Giurgiu Alexandru Ioan Andrei (FOTO). Prima dată, afacerile cu statul ale acestuia au fost derulate prin intermediul SC Euro Invest SRL, care a încheiat șase contracte de lucrări și proiectare cu Primăria Comunei Toporu, Ministerul Dezvoltării, Primăria Municipiului Giurgiu și Primăria Mioveni, în valoare de 12.192.055 de lei fără TVA.
Apoi, o altă companie controlată de respectivul deputat, SC Ignifire Expert SRL Gogoșari, județul Giurgiu, a încheiat două contracte de lucrări cu Primăria Comunei Hotarele și cu Primăria Mioveni, în valoare de 843.995,6 lei fără TVA. Ambele companii sunt deținute de soția lui Alexandru Ioan Andrei, Adeluța Mădălina Andrei, împreună cu o anume Daniela Gabriela Ciobanu.
Soția deputatului are, la rândul ei, contracte cu statul, în calitate de avocat. Este vorba despre 14 contracte de asistență juridică încheiate de Cabinetul Individual de Avocat Andrei Adeluța Mădălina cu Consiliul Județean Giurgiu, cu președintele Consiliului Județean Giurgiu, cu Primăria Heraști, cu Primăria Mihai Bravu, cu Primăria Mihăilești și cu Primăria Vedea, în valoare de 101.500 de lei.
În total, valoarea contractelor cu statul parafate de familia lui Alexandru Ioan Andrei se ridică la 13.137,550,6 lei fără TVA, respectiv la 15.633.685,2 lei cu tot cu TVA (3.190.548 de euro).
Cine se află la coada clasamentului
Lista deputaților PNL implicați în afaceri cu bani publici continuă cu parlamentarul Ion Alin Dan Ignat, fost consilier de stat la Secretariatul General al Guvernului și ex-secretar de stat la Ministerul Muncii. Acesta notează în declarația de interese că SC Brest SRL Alba Iulia, Administrată de o rudă a sa, pe nume Daniel Traian Ignat, a încheiat, la 6 aprilie 2021, prin apel competitive, un contract de finanțare grant capital de lucru cu Agenția pentru IMM-uri Târgu Mureș, în valoare de 725.925 de lei. Apoi, firma în cauză a primit un ajutor de stat, printr-un contract de finanțare pentru HORECA, încheiat în 26 noiembrie 2021, cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în valoare de 339.096 de lei. Soția deputatului Ignat lucrează, conform declarației de avere a parlamentarului, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Alba Iulia.
Cel de-al cincilea parlamentar PNL de pe această listă este Gabriel Ioan Avrămescu, care menționează că SC Avrasor Sorina SRL Galați, controlată de soția sa, Sorina Avrămescu, a încheiat, prin procedură de selecție planuri de afaceri, un contract de subvenție de la Federația Agrostar, pentru o perioadă de cinci ani, în valoare de 171.652 de lei.
Ultimul deputat PNL cu mențiuni în declarația de interese este fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru. Acesta precizează că soția sa, Rodica Tătaru, prin compania Crataegus Pharma SRL, are un contract anual încheiat cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Ștefan cel Mare, în valoare de 306,71 de lei.
Social-democrații se află mult în spatele colegilor de Coaliție de la PNL
Partidul Social Democrat are nouă deputați cu interese în afaceri cu statul. Însă valoarea acestor afaceri este mult sub cea realizată de colegii liberali – 12.120.166,4 lei cu TVA, adică 2.473.5-3,3 euro.
Primul în topul PSD-ist la acest capitol este deputatul Emil Florin Albotă, care menționează că societatea SC Transcom Caraiman SRL Slatina, al cărei acționar unic este mama sa, Violeta Albotă, a încheiat 23 de contracte pentru proiectare și lucrări, cu Primăria Balț, Agenția Națională pentru Locuințe, Primăria Scornicești, Primăria Iancu Jianu, Primăria Fărcașele, Compania de Apă Olt., Primăria Craiova, Compania Națională de Investiții, Primăria Târgu Jiu, Primăria Grădinari, Primăria Schitu, Primăria Urzica, Primăria Râmnicu Vâlcea, Primăria Movileni, Consiliul Județean Olt, Primăria Corabia, Ministerul Afacerilor Interne, Primăria Dobroteasa, Primăria Caracal și Primăria Dor Mărunt (județul Călărași), în valoare de 4.273.130 de lei fără TVA.
De asemenea, parlamentarul mai menționează o altă companie, SC Advance Design Building Company SRL Slatina, Olt, deținută de mama sa, Violeta Albotă, împreună cu un anume Alin Ionuș Serpou, care a încheiat șapte contracte de prestări servicii cu Primăria Piatra Olt, Primăria Găvănești, Primăria Ipotești, Primăria Parascoveni, Primăria Giuvărăști, Primăria Caracal și Primăria Mihail Kogălniceanu (județul Ialomița), în valoare de 455.710 lei fără TVA.
Valoarea totală a acestor contracte încheiate de către cele două companii cu statul se ridică la 4.728.840 de lei fără TVA, respectiv la 5.627.319,6 lei cu TVA inclusă (1.148.432,6 euro).
Părinți și soții cu inițiativă
Următoarea pe listă este deputata PSD Ileana Cristina Dumitrache, care notează în declarația de interese că SC Farm Mind SRL Constanța a încheiat un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Constanța un contract, în baza unei oferte de participare, în valoare de 301.115 lei fără TVA. De asemenea, mai notează că SC Eurosanitas SRL Constanța a încheiat două contracte pentru furnizare de medicamente cu Penitenciarul Poarta Albă, în valoare de 3.270.205 lei fără TVA.
Ambele firme aparțin lui Ion și Mariei Dumitrache, părinții deputatei social-democrate, iar valoarea celor trei contracte se ridică la 3.571.320 de lei fără TVA, respectiv la 4.249.870,8 lei cu TVA inclusă (867.320,6 euro.
Pe poziția a treia se află deputata Mirela Furtună, care are acțiuni în companiile SC Lucas Medical Center SRL Tulcea și SC Delta Genetics SRL Tulcea. Prima firmă a încheiat, în decembrie 2020, un contract cu CNAS Tulcea, pentru furnizare de servicii, în valoare de 574.693,81 de lei fără TVA. Cea de-a doua a încheiat, în 12 aprilie 2021, un contract cu DSP Tulcea, pentru furnizarea de servicii medicale în valoare de 548.100 de lei fără TVA. În total, valoarea acestor contracte se ridică la 1.336.124,6 lei cu TVA (272.678,5 euro).
Îl regăsim, de asemenea, pe această listă pe deputatul PSD Dumitru Lucian Lungoci, care menționează că SC Euro Step System SRL, Constanța, din acționariatul căreia face parte soția sa, Andreea Ioana Lungoci, a încheiat șase contracte cu UAT Techirghiol, în valoare totală de 470.169 de lei cu TVA (95.952,9 euro).
Topul social-democrat, destul de firav
Iar lucrurile nu se opresc aici. În declarația de interese depusă de deputatul PSD Gabriel Zetea (FOTO) regăsim faptul că SC Vavir Zetea Trans SRL, deținută de părinții parlamentarului (Vasile și Virginica Zetea), a încheiat, în 6 aprilie 2020, un contract pentru doi ani cu DGASPC Satu Mare, având ca obiect furnizarea de produse alimentare, în valoare de 188.246,1 lei cu TVA (38.417,6 euro).
Deputata PSD Rodica Paraschiv notează, de asemenea, că fiul său, Traian Vasile Paraschiv, a încheiat două contracte pentru consultanță dirigenție de șantier și servicii de inginerie, cu Primăria Comunei Plopu și cu Primăria Comunei Valea Doftanei, în valoare de 165.264,82 lei cu TVA (33.727,5 euro).
Soția deputatului PSD Radu Mihai Popa a încasat de la Ministerul Justiției un contract de colaborare de 45.700 de lei, iar soția deputatului PSD Bogdan Andrei Toader a derulat contracte de servicii canto cu Căminul Cultural Scorțeni și cu Primăria Cocărăștii Misil, în valoare de 30.000 de lei.
Ultimul pe această listă este deputatul social-democrat Claudiu Manta, a cărui soție este asociată la S Escorial SRL și la SC Gentiana Farm SRL. Una dintre aceste companii (nu știm care, deoarece documentul este anonimizat) apare cu contracte de furnizare de medicamente cu CJASS Gorj. De asemenea, deputatul mai menționează în declarația de interese Cabinetul de Avocat Manta Pantelimon, care are încheiate contracte de asistență juridică cu Consiliul Local Bumbești Jiu, în valoare de 5.500 de lei.