x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ALDE capu` lor! Tensiunile din partid au izbucnit

ALDE capu` lor! Tensiunile din partid au izbucnit

de Marius Gîrlașiu    |    20 Mar 2017   •   11:10
ALDE capu` lor! Tensiunile din partid au izbucnit
Sursa foto: MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

Conflictul mocnit din interiorul ALDE a izbucnit ieri la Parlament, după ce tabăra condusă de vicepremierul Daniel Constantin a părăsit în bloc şedinţa Delegaţiei permanente a partidului, pe motiv că aceasta ar fi fost nestatutară. Constantin ameninţă că va contesta în instanţă convocarea Congresului, programat de aripa fidelă lui Călin Popescu Tăriceanu pentru data de 21 aprilie.

 

Camarila lui Daniel Constantin a părăsit in corpore şedinţa de ieri a conducerii ALDE, majoritatea celor care l-au urmat pe actualul vicepremier fiind foşti membri ai Partidului Conservator. Tabăra care i se opune lui C.P. Tăriceanu a acuzat că reuniunea de la Parlament a încălcat Statutul partidului, în condiţiile în care nu au fost convocaţi toţi membrii Delegaţiei permanente. ”Am agreat miercuri convocarea Delegaţiei însă secretariatul dintr-o anumită parte a convocat alţi colegi şi nu sunt toţi cei care trebuie să fie în Delegaţia Permanentă, în conformitate cu Statutul”, a acuzat Constantin. Vicepremierul a fost însoţit, printre alţii, de patru secretari de stat din Guvernul Grindeanu, plus fostul ministru al Educaţiei, Sorin Câmpeanu.  Copreşedinte ALDE după fuziunea dintre fostul PC şi PLR-ul înfiinţat de C.P. Tăriceanu alături de liberalii care au părăsit PNL, Constantin susţine că a decis încă de acum patru luni să nu candideze la preşedinţia partidului, preferând postul de preşedinte executiv. Frustrările vicepremierului se leagă însă se implicarea liderului PSD Liviu Dragnea în deciziile partidului, cu sprijinul direct al lui C.P. Tăriceanu. ”Nu am acceptat şi nu accept ca cineva din afara partidului să ia decizii în partidul nostru cu acceptul unuia dintre copreşedinţi. Asta este marea problemă pe care o avem şi ăsta este pericolul în momentul de faţă. Nu voi accepta ca în partidul pe care nu-l voi părăsi să fie luate decizii în mod unilateral”, a mai spus Constantin.

 

Congres pe 21 aprilie

În paralel, aripa fidelă lui C.P. Tăriceanu a continuat şedinţa în spatele uşilor închise, stabilind data Congresului ALDE pentru 21 aprilie, la Palatul Parlamentului. După şedinţă, Tăriceanu a susţinut că vicepremierul Daniel Constantin l-a şantajat înaintea alegerilor parlamentare din 2016 pentru a-i promova oamenii pe liste. “Eu am fost pur şi simplu șantajat de domnul Daniel Consantin, privind pozițiile pe liste ale unor colegi. Am făcut eu concesia, dar a fost una costisitoare, a trebuit să sacrific oamenii care munciseră, altfel ALDE nu era astăzi în Parlament”, a acuzat Tăriceanu. Vicepremierul Daniel Constantin se va întâlni astăzi cu premierul Sorin Grindeanu pentru a discuta despre o eventuală plecare a sa din Guvern. El a susţine însă că nu va pleca din ALDE, iar toţi parlamentarii din anturajul său vor rămâne în partid.

 

Daniel Constantin, copreşedinte ALDE: Este ruşinos ca domnul Tăriceanu să vorbească despre şantaj atâta timp cât el este cel care s-a luptat ca persoane cu probleme penale să îşi găsească loc pe listele partidului pentru alegerile parlamentare. Orice s-ar întâmpla, toţi parlamentarii care sunt aici nu vor pleca din ALDE. Vor rămâne şi vor susţine Guvernul Sorin Grindeanu.

×