x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ALDE semnează protocol cu liberalii. Doi membrii s-au abținut

ALDE semnează protocol cu liberalii. Doi membrii s-au abținut

de Ion Alexandru    |    29 Oct 2019   •   11:15
ALDE semnează protocol cu liberalii. Doi membrii s-au abținut

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că ALDE a aprobat în forurile statutare acordul pe care urma să îl semneze, aseară, după ora 18.00, cu Partidul Național Liberal. Membrii conduerii ALDE au decis, în majoritate, să adopte o asemenea pozișie, cu două excepții. Conform unor surse, Steluța Cătăniciu și Varujan Vosganian s-ar fi abținut de la vot. Iar acordul uprinde 12 puncte pe care PNL trebuie să și le însușească, pentru a primi sprijinul parlamentar al ALDE.

 

“Principalul punct pe ordinea de zi a fost discutarea și aprobarea conținutului acordului politic între ALDE și PNL privind susținerea în Parlament pentru votul de încredere al Guvernului condus de Ludovic Orban. Ne vom întâlni astăzi  (aseară - n.re.) la ora 18:00 pentru a semna acest acord, pe care l-am supus discuției și aprobării forurilor statutare. Votul a fost unul covârșitor, doar două abțineri, în rest toți colegii au votat pentru. Acest acord conține nu mai puțin de 12 puncte pe care le-am discutat și le-am negociat cu cei din PNL și care vizează o serie de chestiuni imporante care țin de mersul înainte al României, fie că discutăm de planul politic, fie că discutăm de elemente de economie sau de funcționarea instituțiilor”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, după ședința ALDE care a avut loc în Parlament”, a declarant Călin Popescu Tăriceanu. Acesta spune că formarea unui Guvern monocolor este necesară, pentru a nu exista o discuție privind legitimitatea structurii politice a acestui Guvern.

 

Cele 12 condiții

 

Acordul pe care ALDE îl va semna semneze cu PNL conține se referă la formarea unui Guvern monocolor PNL, la, păstrarea cotei unice de impozitare a veniturilor, la modificarea legislației în justiție numai prin dezbatere și aprobare parlamentară, la restructurarea Guvernului și la  Susținerea alegerilor primarilor în două tururi de scrutin și revenirea la alegerea președinților consiliilor județene prin vot indeirect, mecanism utilizat în anul 2016.

De asemenea, documentul mai vizează corectarea de urgență a prevederilor OUG nr. 114/2018, care au afectat negativ mediul economic, continuarea sau demararea proiectelor de investiții în noi capacități de producție în domeniul energetic și listarea la bursă a Companiei Hidroelectrica.

ALDE mai condiționează tealizarea unei imagini clare, complete, a tuturor proiectelor de mari investiții aflate în diverse faze procedurale (studii de pre și fezabilitate, proiecte tehnice, licitație, execuție, etc.), prezentare publică a situației actuale, stabilirea unor termene clare și informarea permanentă a opiniei publice în legătură cu respectarea lor, asigurarea finanțării prin fonduri bugetare, fonduri europene și alte surse, precum și susținerea în Parlament a adoptării unei legislații privind lobby-ul, pe model european. Alte două puncte sunt punerea bazelor unui fond de investiții după modelele de succes ale altor țări europene și încheierea unui Acord PNL-ALDE pentru interzicerea migrației parlamentarilor, aleșilor locali și a membrilor de la un partid la altul.

 

 

 

 

×