x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Peste 18 milioane de alegători, aşteptaţi duminică la urne. Cum şi unde puteţi vota

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Peste 18 milioane de alegători, aşteptaţi duminică la urne. Cum şi unde puteţi vota

01 Noi 2014   •   13:17
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Peste 18 milioane de alegători, aşteptaţi duminică la urne. Cum şi unde puteţi vota

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a alege preşedintele ţării. Urnele se vor deschide duminică, la ora 7:00, şi se vor închide la ora 21:00.

În competiţia electorală au intrat Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), Klaus Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală), Elena Udrea (Partidul Mişcarea Populară), Kelemen Hunor (Uniunea Democrată Maghiară din România), Dan Diaconescu (Partidul Poporului - Dan Diaconescu), Constantin Rotaru (Partidul Alianţa Socialistă), Corneliu Vadim Tudor (Partidul România Mare), William Brînză (Partidul Ecologist Român), Mirel Mircea Amariţei (Prodemo) şi Szilagyi Zsolt (Partidul Popular Maghiar din Transilvania). De asemenea, vizează funcţia de şef al statului şi patru independenţi - Teodor Meleşcanu, Călin Popescu-Tăriceanu, Monica Macovei şi Gheorghe Funar.

Primul candidat pe buletinul de vot va fi Kelemen Hunor (UDMR), potrivit tragerii la sorţi efectuate de BEC. Pe următoarele locuri se situează Klaus Iohannis (PNL), Dan Diaconescu (PP-DD), Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), William Brînză (Partidul Ecologist Român), Elena Udrea (PMP), Mirel Mircea Amariţei (Prodemo), Teodor Meleşcanu - independent, Gheorghe Funar - independent, Szilagyi Zsolt (PPMT), Monica Macovei - independent, Constantin Rotaru (Partidul Alianţa Socialistă), Călin Popescu-Tăriceanu - independent, Corneliu Vadim Tudor (PRM).

Cum şi unde puteţi vota

În ţară vor fi organizate 18.550 secţii de vot, iar în Bucureşti 1.245 de secţii de votare. În sectorul 1 al Capitalei vor fi organizate 162 de secţii, în sectorul 2 - 202, în sectorul 3 - 274, în sectorul 4 - 178, în sectorul 5 - 196, iar în sectorul 6 - 233 de secţii de votare. MAE a anunţat că vor fi organizate 294 de secţii pentru cetăţenii români din afara graniţelor care doresc să îşi exercite dreptul de vot. Numărul estimat de buletine de vot necesare pentru secţiile de votare din străinătate este 600.000.

În ziua votării, românii aflaţi în ţară îşi pot exercita dreptul de vot în baza cărţii de identitate, cărţii electronice de identitate, cărţii de identitate provizorie, buletinului de identitate, paşaportului diplomatic, paşaportului diplomatic electronic, paşaportului de serviciu, paşaportului de serviciu electronic, carnetului de serviciu militar - în cazul elevilor din şcolile militare.

Cei care se află în străinătate şi în state care permit accesul pe teritoriul lor pe baza cărţii de identitate în ziua alegerilor pot prezenta la urne paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, cartea de identitate, cartea electronică de identitate.

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în ţară îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în România în baza paşaportului simplu cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS), paşaportului simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS), paşaportului simplu electronic cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS), în plus români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate şi în baza titlului de călătorie.

Alegătorii care nu votează la alegerile prezidenţiale în localitatea de domiciliu, precum şi cei din străinătate trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere când se prezintă la urne, prin care îşi asumă că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin, potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central (BEC).

În această categorie intră alegătorii care se prezintă la vot şi dovedesc cu actul de identitate că domiciliază în raza teritorială a secţiei de votare respective, însă au fost omişi din copia listei electorale permanente; cei care în ziua votării se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu; membrii biroului electoral al secţiei de votare, persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii şi care nu sunt înscrise în copia listei electorale permanente din acea secţie; alegătorii care votează la secţiile de votare din străinătate.

×