x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Aleşi şcoliţi la Casa Poporului

Aleşi şcoliţi la Casa Poporului

de Marius Gîrlașiu    |    17 Iun 2015   •   07:42
Aleşi şcoliţi la Casa Poporului

Comisiile parlamentare sunt pline de senatori şi deputaţi care n-au nicio legătură cu domeniul în care legiferează. Tradiţia a început cu celebrul Gigi Becali pus de PNL membru în Comisia juridică şi a continuat cu antrenori de karate şi ingi¬neri de la metrou în comisiile economică şi de politică externă.

În Camera Deputaţilor, vicepreşedintele Comisiei pentru buget, Iuliu Nosa (PSD) a terminat Facultatea de Construcţii, secţia ingineri instalaţii. Alţi membri sunt Constantin Dascălu (PNL) specializat în automobile şi tractoare la Facultatea de Transporturi, un fost şef din Electrica Satu Mare, Istvan Erdei (UDMR), la bază inginer electric, dar şi un fost profesor de sport din Bihor, Adrian Merka (minorităţi). Lucrurile sunt identice în Co-misia pentru politică economică şi reformă, acolo unde preşedintele, Horia Grama (PSD), a absolvit Facultatea de maşini şi instalaţii miniere la Petroşani, iar vicepreşedintele Marian Neacşu (PSD) are o licenţă în economie, dar şi un curs de „nutriţie a animalelor”. Unul dintre secretari, Cornel Itu, a fost şef de promoţie la Facultatea de Mecanică, secţia deformări plastice şi tratamente termice.

Geodezul de la Juridică
În Comisia juridică, pe lângă doctori în drept, există şi ca-zuri aparte. Printre cei care avizează solicitările DNA se află un inginer geodez, Cristian Săvoiu (PSD), şi o licenţiată în limbi şi literaturi străine, Cătălina Ştefănescu (PSD). În Comisia pentru politică externă există un medic ORL, secretarul Dan Tocuţ, iar un alt membru, Gabriela Anghel, a urmat un curs de specializare în vânzarea produselor de lux.
La Senat, vicele Comisiei de politică externă, Gabriel Mutu (PSD), este multiplu campion naţional în automodelism, iar în Comisia economică activează profesoara Doina Tudor (PNL) şi medicul Liviu Paşca (PNL). Un alt profesor, de istorie, Timotei Stuparu, face parte din Comisia de apărare.

Cristian Bodea (PNL), specializat în marketing la Universitatea din Oradea, a recunoscut fără să vrea că nu-şi găseşte rolul în Comisia juridică a Senatului. „Eu de ce trebuie să îl sesizez pe ministru? Trăieşte într-o sticlă? Teoretic este, dar în practică nu există niciun control. Haideţi să fim serioşi. Nu înţeleg care e con-trolul. Cât îi pasă ministrului Justiţiei dacă îl chem eu acolo?”. Bodea este membru în Comisia juridică a Senatului din luna februarie.

De la cartofi la apărare
Există deputaţi şi senatori care n-au nici în clin, nici în mânecă în privinţa comisiei din care fac parte. În unele cazuri, diferenţa dintre domeniul de activitate al comisiilor şi studiile sau experienţa parlamentarilor este una ca de la cer la pământ. Constantin Adăscăliţei (PSD) activează în Comisia pentru politică economică şi deţine din 1995 un atestat de antrenor în arte marţiale. Adăscăliţei a fost şi vicepreşedinte al Federaţiei Române de Karate. Secretar în comisia pentru politică externă, deputatul Daniel Tudorache a fost timp de zece ani inginer şef de secţie la Metrorex şi este specializat în tehnologia transporturilor şi telecomenzi feroviare.

Socrul lui Victor Ponta, Ilie Sârbu, nu face nici el excepţie. Este licenţiat în teologie şi ecumenism şi a urmat un „curs de perfecţionare în domeniul culturii cartofului”. Calităţi care l-au recomandat ca membru în Comisia de apărare şi securitate naţională din Senat.

 

×