x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pământ de la stat dacă vrei să-ţi faci casă

Pământ de la stat dacă vrei să-ţi faci casă

de Marius Gîrlașiu    |    16 Sep 2016   •   15:31
Pământ de la stat dacă vrei să-ţi faci casă
Sursa foto: Steluta Popescu

Senatorii şi deputaţii s-au întrecut în proiecte populiste în timpul vacanţei parlamentare. Cele mai multe dintre aceastea prevăd cheltuieli bugetare de amploare cu trei luni înainte de alegeri. Una dintre iniţiativele parlamentarilor se referă la o subvenţie de 20.000 de euro din partea statului pentru tinerii care îşi construiasc pentru prima dată o casă.

Deputatul PSD Florin Gheorghe a depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege pentru sprijinirea construirii de locuinţe pentru tineri. Potrivit proiectului, statul ar urma să le acorde tinerilor care-şi doresc o locuinţă personală un teren cu suprafaţă maximă de 500 de metri pătraţi în intravilanul localităţilor, cu titlu gratuit, în domeniul privat al statului. Terenul ar urma să fie destinat exclusiv construcţiei unei locuinţe personale la care statul va contribui din plin printr-o subvenţie de la buget în valoare de 35% din preţul locuinţei. Subvenţia nu poate depăşi totuşi echivalentul în lei a sumei de 20.000 de euro. Proiectul social-democratului prevede că au dreptul la subvenţia de la stat tinerii care construiesc pentru prima dată o locuinţă, din fonduri proprii sau prin credit ipotecar, tinerii care provin din instituţii de ocrotire socială, care au împlinit 18 ani, tinerii cu dizabilităţi sau familiile tinere rămase fără adăpost din cauza unor calamităţi naturale. Mai pot cere subvenţie tinerii calificaţi din agricultură, învăţământ, sănătate, administraţie publică şi culte, care îşi stabilesc domiciliul în mediul rural sau cei evacuaţi din locuinţele expuse alunecărilor de teren. Mai mult, deputatul PSD propune ca administraţiile publice locale să sprijine accesul tinerilor la locuinţele personale, prin extinderea şi racordarea acestora la reţelele de utilităţi. Potrivit proiectului, fondurile necesare subvenţiei se acordă de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale. Deputatul Florin Gheorghe a fost membru PDL până în februarie 2014. În septembrie 2014 s-a înscris în UNPR, iar din luna aprilie a devenit membru PSD.

Bani pentru mame

Un alt deputat, independentul Gheorghe Udrişte, şi-a propus să ajute mamele şomere care au în îngrijire cel puţin trei copii. Udrişte a depus un proiect de lege prin care statul ar urma să acorde un ajutor în valoare de 60% din salariul minim brut pe ţară, împreună cu un ajutor viager echivalent cu alocaţia de stat minimă acordată pentru un copil. Acest ajutor ar urma să fie acordat numai după data de la care ultimul copil pierde dreptul de a mai primi alocaţia de stat. Singura condiţie pentru acordarea acestor bani este ca mama să nu realizeze alte venituri. Potrivit iniţiativei deputatului, banii vor fi acordaţi mamelor şi în situaţia în care acestea şi-ar pierde copiii, în urma unui deces sau a unui divorţ. Deputatul Gheorghe Udrişte a fost membru PDL în februarie 2015, când a devenit liberal. Din luna februarie, Udrişte activează ca independent. La soarta mamelor s-a gândit şi social-democratul Andrei Sava, care a propus schimbarea modului de calcul al indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Deputatul PSD a introdul un nou tip de concediu, de şase luni, care ar urma să fie plătit în cuantum de 100% din nivelul salarial în plată. Sava doreşte şi introducerea unor stimulente pentru revenirea mamelor la muncă, pentru cele care optează pentru concedii de unul sau doi ani. Potrivit iniţiativei, cuantumul de plecare al indemnizaţiei este majorat de la 50% la 85% din salariu. Sava a fost şi el membru PDL până în mai 2012, când s-a înscris în PSD.

“Cioloş să pună punct proiectelor populiste”

Premierul Dacian Cioloş va prezenta luni în faţa plenului reunit al Parlamentului un raport cu privire la execuţia bugetară şi situaţia economică a ţării, după o invitaţie venită din partea preşedintelui PSD Liviu Dragnea. Liberalii speră ca discursul premierului în plenul Parlamentului să stopeze avalanşa de proiecte populiste depuse de senatori şi deputaţi în campania electorală. ”Este foarte bine că vine. M-aş bucura să aibă un final de mandat în care să pună punctul pe i, să facă în Parlament o prezentare despre starea economiei, dar să şi pună punct unor proiecte populiste. Eu mă aştept la modul foarte clar să vină şi să spună oameni buni, ăsta-i bugetul, asta-i dimensiunea, de aici încolo ce faceţi voi dezechilibrează bugetul României şi terminaţi cu tot ce înseamnă pensii speciale. Hai să ne gândim cum să construim, să facem lucrurile sustenabile”, a declarat copreşedintele PNL, Alina Gorghiu.

Liberalii aşteaptă ca premierul Dacian Cioloş să le bată obrazul aleşilor în plenul Parlamentului

 

Militarii în termen care au activat ca militari pe şantierele naţionale ar putea primi 60 de lei pentru fiecare an ca militar activ potrivit unul proiect al deputaţilor Adrian Solomon (PSD) şi Kerekes Karoly (UDMR)

 

×