x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Aleşii poporului se retrag la primărie

Aleşii poporului se retrag la primărie

de Marius Gîrlașiu    |    Maria Alifantis    |    14 Apr 2016   •   08:05
Aleşii poporului se retrag la primărie

În plin asalt al procurorilor anticorupţie la adresa Parlamentului, tot mai mulţi aleşi s-au reorientat strategic către o candidatură la funcţia de primar. Anchetele şi arestările la ordinea zilei i-au făcut să renunţe la fotoliul de parlamentar pentru un post “mai confortabil” în administraţia locală. Doar că fără să vrea, au căzut din lac în puţ. Din cauza dosarelor deschide la DNA, deputatul Ludovic Orban şi senatorul Andrei Volosevici s-au retras din cursă încă dinainte de a începe oficial campania electorală.

 

După retragerea lui Ludovic Orban, la Primăria Capitalei mai candidează un singur parlamentar, Gabriela Firea. “Am auzit că i se pregătește ceva soțului meu ( n.r. - Florentin Pandele, primarul din Voluntari). Aud că mi se poate înscena ceva. Sunt speculații în legătură cu soțul meu. Soțul meu nu a fost chemat la instituții din Justiție, nu avem de ce să ne temem. Nu iau în calcul să mă las intimidată”, a comentat senatoarea PSD zvonurile din ultima vreme. La Sectorul 1, e aglomeraţie mare printre aleşi. Deputaţii Alexandru Nazare (PNL), Eugen Tomac (PMP) şi Dan Tudorache (PSD) se luptă pentru primărie cu jurnalista Laura Chiriac şi franţuzoaica Clotilde Armand. „Este mai riscant. Adică eu pot face comparație cu anul 2008, atunci nu aveai nicio problemă în campanie. Acum există o lege pe care trebuie să o respectăm, mă refer la legea electorală, presiunea este mult mai mare, vedem ce se întâmplă în fiecare zi cu unii colegi contracandidați, dar asta este, mi-am asumat și merg mai departe” a declarat deputatul Tudorache, liderul PSD Sector 1 despre campania DNA împotriva candidaţilor la primării.

 

Aleşii au intrat în cursă şi pentru Sectorul 2 al Capitalei. „Riscul este atunci cȃnd vrei ṣi faci lucruri ilegale. Orice ilegalitate, ȋn orice domeniu, este pedepsită. Dacă vorbim de politică, riscul este să te prindă DNA-ul, dacă vorbim de business, te ia ANAF-ul, la un loc de muncă oarecare te prinde ṣeful ṣi te dă pe mȃna Poliṭiei. Eu sunt ṣi voi rămȃne un om corect aṣa că nu am nicio emoṭie ȋn ceea ce priveṣte DNA-ul sau justiṭia”, ne-a asigurat deputatul PNL Dan Cristian Popescu. „Ştiu că este și riscant. Niciodată nu am avut probleme cu legea, am fost ordonator de credite în mai multe locuri și n-am avut nici măcar o recomandare de la Curte. Sper să nu ajungem să avem probleme cu legea, întrucât, dacă știi foarte bine ce semnezi, nu cred că ajungi să bați drumul parchetelor”, susţine senatorul Dumitru Pelican, candidatul Partidului Ecologist. La Sectorul 5 şi-au anunţat candidatura deputatul PSD Daniel Florea şi deputatul PNL Ovidiu Raeţchi. “Este, într-adevăr, mai riscant, dar asta este. Toți care am ales cariera politică, am făcut-o în cunoștință de cauză, sunt beneficiile despre care se vorbește atât, dar sunt și riscurile. Bănuiesc că atunci când am făcut alegerea asta, toți știam la ce ne înhămăm”, ne-a explicat liberalul Raeţchi. Senatorul PSD Gabriel Mutu candidează şi el la Sectorul 6 al Capitalei.

 

Li s-a luat de Parlament

Mulţi dintre aleşi s-au arătat dezamăgiţi de “metehnele” Parlamentului şi spun că tocmai asta i-a făcut să lase Casa Poporului pentru o primărie. “După trei ani și jumătate de mandat și vreo 60 de legi depuse, au fost adoptate doar trei, printre care Legea votului prin corespondență și cea privind centrele comunitare ale românilor de peste hotare. În rest, majoritatea legilor propuse zac prin sertare sau au fost respinse pentru că nu au fost înțelese de colegii mei sau pentru că făceam parte din Opoziție”, se plânge liberalul Raeţchi. “Ca parlamentar, mai ales fiind în Opoziṭie cum am fost eu, ai destul de puṭine pȃrghii la dispoziṭie. Procedurile sunt greoaie, se pierde foarte mult timp. E frustrant să ai proiecte de lege bune, dorite ṣi cerute de societate ṣi să vezi că stau prin sertare cȃṭiva ani doar pentru că nu a fost propuse de cineva de la Putere”, confirmă şi liberalul Dan Cristian Popescu. „Din 23 sau 24 de inițiative, doar vreo 11 legi au trecut. Acolo ești nevoit, uneori, să stai la mâna majorității ca să treacă o lege. În administrație, efectele muncii tale pot fi imediat văzute”, spune senatorul Pelican.

 

Sturzu la Braşov

Liberalii Ludovic Orban şi Andrei Volosevici s-au retras din cursa electorală după dosarele deschise de DNA. Orban fusese lansat pentru Primăria Capitalei, iar Volosevici pentru Primăria Ploieştiului. Cei doi au urmat acelaşi scenariu, anunţându-şi capitularea după începerea urmăririi penale. Şi alţi parlamentari vor candida în ţară pentru primării. Deputatul Mihai Sturzu ar urma să-şi anunţe candidatura la Primăria Braşov, în timp ce senatorul Gigi Chiru, abia retras din PNL, ar putea candida din partea ALDE la Primăria Constanţa.

×