Parlamentarii PSD vor depune mai multe moţiuni simple în perioada următoare, a anunţat duminică liderul grupului parlamentar social-democrat din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis.
"Vom depune moţiuni simple atât la Senat, cât şi la Cameră. Vom începe cu moţiunea împotriva ministrului Sănătăţii, ministrului Muncii şi "ministrului Grindă" de la Dezvoltare (Ion Ştefan - n.r.)", a declarat Simonis, într-o conferinţă de presă.
El susţine că ministrul Sănătăţii trebuie "demis", în principal pentru că doreşte privatizarea sistemului de sănătate.
"La Ministerul Sănătăţii este absolut necesar ca acest ministru să fie demis sau să-şi dea demisia de urgenţă, pentru că există riscul practic al privatizării sistemului de sănătate şi nu ne putem permite ca, într-o ţară în care nu toţi oamenii îşi permit un tratament în sistemul privat de sănătate, să existe un sistem care va avea practic fonduri insuficiente pentru sistemul public de sănătate şi să se aloce din ce în ce mai mulţi bani la sistem privat, care îl plăteşte pe ministrul cu sume importante", a argumentat deputatul PSD.
În ceea ce priveşte moţiunea de cenzură, Simonis spune că există 232 de voturi - cele ale parlamentarilor PSD şi UDMR, fiind în prezent negocieri şi cu alte formaţiuni sau parlamentari.
"Până în acest moment grupurile parlamentare PSD plus cei de la UDMR conţin 232 de membri şi avem negocieri cu încă 7, 8, poate chiar 10 membri, avansate. Pe lângă acestea, mai există discuţii şi cu celelalte grupuri, chiar şi cu parlamentari individual. (...) Nu e exclusă o eventuală propunere a unui premier după moţiunea de cenzură. Într-adevăr, discuţiile au fost în a propune un premier de stânga, nu neapărat PSD. (...) Înainte ca preşedintele să desemneze un nou premier, trebuie să ţină cont de noua majoritate în Parlament", a spus Simonis.
Social-democratul a reafirmat că parlamentarii PSD nu vor vota un nou guvern care să-l aibă ca premier propus tot pe Ludovic Orban, în cazul în care moţiunea de cenzură va trece.
"Cu siguranţă parlamentarii PSD nu vor vota un guvern al cărui premier să fie Ludovic Orban, ar fi o încălcare a Constituţiei şi ar fi pentru prima oară în 30 de ani când un guvern demis e propus imediat după aceea. (...) Din fericire, atributul declanşării alegerilor anticipate nu este exclusiv la preşedintele României, cel puţin nu în acest moment. Trebuie să parcurgem nişte etape în Parlamentul României pentru declanşarea aceste alegeri anticipate, iar cred că suntem într-o democraţie consolidată şi este foarte importantă separaţia puterilor în stat şi să nu ne referim de fiecare dată la ceea ce vrea preşedintele. Este extrem de periculos ca în această ţară să se întâmple exclusiv ceea ce vrea preşedintele", a susţinut deputatul PSD.