Pedistii si penelistii care se afla pe locuri eligibile pe listele parlamentare trebuie sa vireze in conturile Aliantei cate 250 de milioane de lei, cu care sa sprijine atat campania pentru legislativ cat si pe cea prezidentiala.
OANA STANCU
DECIZIE. Membrii Consiliului de Conducere al Aliantei au decis ieri ca suma trebuie sa ajunga in cont pana la depunerea listelor, candidatii fiind suspectati ca dupa ce se vad cu sacii in caruta uita sa mai puna umarul la finantarea campaniei. Dupa cele 250 de milioane fiecare va contribui dupa posibilitati sau dupa necesitatile campaniei, spun surse de la conducerea ADA. Legea prevede insa ca pentru campania unui candidat la functia de senator sau deputat nu se pot cheltui mai mult de 150 de salarii de baza minime brute pe tara (la valoarea de la 1 ianuarie a anului electoral), respectiv 435 de milioane de lei. Totodata, donatiile totale primite de un partid nu pot depasi 0,050% din veniturile bugetului de stat pe anul respectiv, in speta 144 de miliarde de lei. Limita maxima a cheltuielilor care pot fi efectuate de catre un partid, alianta politica sau candidat independent in campania electorala pentru alegerea presedintelui Romaniei este de 25.000 de salarii de baza minime brute pe tara, adica 72,5 miliarde de lei.
PROTOCOL. Finantarea pentru toata campania este impartita conform protocolului de functionare a ADA astfel: o treime candidatul la Presedintie, o treime PNL, o treime PD. La PD, capacitatea unui candidat de a-si sustine campania a contat in proportie de 25% la prezenta acestuia pe locuri eligibile, conform criteriilor de cariera politica. Pentru cei care sunt parlamentari in prezent, 250 de milioane de lei reprezinta suma forfetara pe care o primeste de la stat, dincolo de salariu, pentru zece luni de zile.
DIASPORA
Romanii din Diaspora ar putea deveni observatori ai procesului electoral pentru PD si PNL.Liderii ADA au discutat ieri despre trimiterea unor observatori la ambasade pentru a supraveghea desfasurarea scrutinului din randul romanilor sustinatori ai Aliantei, care au si trimis scrisori catre cele doua partide cu aceasta intentie.
O alta varianta ar fi fost trimiterea candidatilor pentru Bucuresti, avand in vedere ca voturile diasporei se contabilizeaza in Capitala, insa acestia si-au exprimat dorinta de a se afla in circumscriptiile lor in ziua scrutinului.
Citește pe Antena3.ro