Copreşedintele PNL Alina Gorghiu apreciază că legea salarizării în sistemul bugetar trebuie să facă obiectul unui consens politic separat, cu stabilirea etapelor unor eventuale majorări salariale, pentru a se asigura sustenabilitatea acestora.
"Oamenii au dreptul legal şi moral de a cere salarii mai mari, dar politicienii nu trebuie să le ofere iluzia unor creşteri masive, care ar arunca în aer deficitul bugetar. Populismul trebuie evacuat din această dezbatere, chiar dacă ne aflăm deja într-o perioadă pre-electorală", a scris Alina Gorghiu, joi, pe Facebook.
Ea s-a referit şi la discuţiile tehnice dintre Putere şi Opoziţie pe tema Codului fiscal.
"Discuţiile au arătat deschidere către o abordare raţională şi prudentă privind relaxarea fiscalităţii. E un semnal pozitiv în perspectiva sesiunii parlamentare extraordinare de săptămâna viitoare. Poziţia PNL a fost aceea că modificările în materie fiscală trebuie să ţină cont de prevederile Tratatului Fiscal al UE (ratificat şi de ţara noastră), să asigure echilibrele macroeconomice şi să constituie o bază pentru prelungirea Acordului României cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană", arată Gorghiu.
Reprezentanţii partidelor parlamentare au decis joi, la întâlnirea tehnică pe tema Codului fiscal, retrimis spre reexaminare Legislativului de preşedintele Klaus Iohannis, ca TVA să fie scăzută în două etape: de la 1 ianuarie 2016 la 20%, iar de la 1 ianuarie 2017 la 19%.
Totodată, s-a hotărât amânarea cu un an a măsurii de eliminare a supraaccizei pe carburanţi, aceasta urmând să fie aplicată din 2017, nu din 2016, aşa cum era stabilit iniţial.
Lunea viitoare, de la ora 15,00, Senatul se va reuni în sesiune extraordinară, prilej cu care se va dezbate şi vota cererea de reexaminare a noului Cod fiscal, după cum a anunţat preşedintele Camerei superioare, Călin Popescu-Tăriceanu.