Premierul s-a arătat sămbătă convins că noul sistem electoral va deveni realitate prin legea promovată de el, care este deocamdată blocată la promulgare de şeful statului.
Dacă referendumul va fi invalidat, votul uninominal va fi introdus prin intrarea in vigoare a legii pe care şi-a asumat răspunderea Guvernul Tăriceanu. Premierul s-a arătat sămbătă convins că noul sistem electoral va deveni realitate prin legea promovată de el, care este deocamdată blocată la promulgare de şeful statului.
REFUZ. Cu toate că preşedintele Traian Băsescu a anunţat că nu va promulga legea lui Tăriceanu pănă nu va vedea rezultatul referendumului, premierul susţine că nu duce o "bătălie" cu şeful statului pentru uninominal. "Asumarea răspunderii Guvernului pentru legea votului uninominal este doar o măsură suplimentară de siguranţă pentru ca in Romănia să existe un vot uninominal, in cazul in care referendumul propus de preşedinte nu este validat. Nu am nici un fel de problemă in această chestiune cu preşedintele. Dacă preşedintele vrea vot uninominal, şi eu vreau acest vot, şi am făcut mai mult decăt a făcut preşedintele pentru uninominal", a spus Tăriceanu. Mai mult, el a precizat că nu are o problemă cu tipul de vot promovat de Traian Băsescu, diferit de cel promovat prin legea Guvernului, dar a precizat că vrea un sistem uninominal care să asigure o reprezentare a tuturor opţiunilor politice ale romănilor in Parlament. Sistemul susţinut de Traian Băsescu este cel majoritar in două tururi, prin care toate mandatele de parlamentari sunt căştigate de candidaţii care s-au clasat primii la numărul de voturi primite de la electorat. In sistemul promovat de Guvern, doar jumătate din mandatele de parlamentar sunt căştigate de primii clasaţi, celaltă jumătate fiind distribuită partidelor proporţional cu voturile obţinute de candidaţii lor.