x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ambasadorul Rusiei la Bucuresti: “Nu trebuie să fie mai multă securitate pentru unele ţări şi mai puţină pentru altele”

Ambasadorul Rusiei la Bucuresti: “Nu trebuie să fie mai multă securitate pentru unele ţări şi mai puţină pentru altele”

de Valentin Zass    |    09 Mar 2012   •   10:57
Ambasadorul Rusiei la Bucuresti: “Nu trebuie să fie mai multă securitate pentru unele ţări şi mai puţină pentru altele”

In primul interviu acordat dupa desemnarea ca ambasador al Rusiei la Bucuresti, Excelenta Sa Oleg Sergheevici Malghinov vorbeste despre perspectivele relatiilor bilaterale, despre schimburile economice, despre scutul antiracheta, despre asteptarile Rusiei de la NATO si cooperarea in zona Marii Negre. Interviul a fost acordat aseara postului de televiziune “TVH2.0'

Simona SERBAN (Realizator):

Excelenta voastra bine ati venit la Televiziunea noastra si totodata felicitari pentru preluarea postului in Romania.

Excelenta Sa, dl. Ambasador al Federatiei Ruse la Bucuresti, OLEG S. MALGHINOV:

Multumesc Simona si sunt recunoscator pentru oportunitatea de a vorbi dechis, de a discuta chestiuni legate de politica externa a Federatiei Ruse si bineinteles aspecte legate de relatia dintre tarile noastre.

Simona SERBAN (Realizator):

Prima mea intrebare este una, normal, la care va asteptati si anume in ce mod considerati ca se poate imbunatatii nu atat nivelul, cat mai ales substanta dialogului dintre Romania si Federatia Rusa.

Excelenta Sa, dl. Ambasador al Federatiei Ruse la Bucuresti, OLEG S. MALGHINOV:

Ei bine, cred ca dialogul dintre tarile noastre este o chestiune cu mai multe fatete. Este mai intai un dialog la nivel politic, apoi cel la nivelul societatii, la nivelul expertiilor, al studentilor si as spune ca relatia dintre cele doua tari este una destul de intensa, care are o baza, are o istorie. Iar aceasta baza ne da noua speranta ca putem imbunatatii nivelul si intensitatea dialogului din toate punctele de vedere, la fel si la nivel politic. Bineinteles, pentru a face acest pas trebuie sa analizam in ce punct ne aflam acum. Trebuie sa facem diferenta intre aspectele pozitive si cele negative, dar si unele stereotipuri si chestiuni artificiale. Pentru ca exista inca unele stereotipuri. Dupa ce facem aceasta analiza elaboram agenda noastra comuna, sau altfel spus, traseul nostru pe care mergem mai departe. De exemplu, eu as spune ca in ceea ce ma priveste prioritatiile mele aici se vor referi la o mai buna cunoastere a Romaniei in Federatia Rusa si a Rusiei in tara dumneavoastra. De fapt sentimentul meu este ca in ultimii cativa zeci de ani cunostiintele noastre, unii despre ceilalti, s-au diminuat. Poate ca tanara generatie si din tara mea si din tara dumneavoastra nu stie prea multe detalii despre ce se intampla in tarile noastre si sunt ghidati mai degraba de stereotipuri schematice.

Pe de alta parte insa, intre tarile noastre exista un nivel bun al relatiilor de afaceri, iar acest dialog de afaceri il va stimula pe cel politic.

Planuiesc pentru perioada urmatoare negocieri la nivelul Ministerului de Externe ale celor doua tari, dar si la nivelul Ministerelor Educatiei si la nivel parlamentar. Sper sa ajungem sa ducem acest dialog chiar mai departe.

Bineinteles ca trebuie sa admitem ca sunt si anumite lucruri mai dificil de discutat, dar trebuie sa punem acest lucru in contextul dorintei noastre reciproce. De fapt trebuie sa recunoastem ca ne dorim dezvoltarea legaturilor dintre Romania si Federatia Rusa. Pe de alta parte interesul nostru national in relatie cu Romania este sa discutam anumite lucruri deschis. Cand discutam chestiuni dificile putem stii la ce sa ne asteptam unul din partea celuilalt si cum sa rezolvam problemele. Asa ca mai intai ne gandim la traseul pe care sa-l urmam in relatiile bilaterale si apoi actionam in mod constant sa ne atingem scopul.

Simona SERBAN (Realizator):

Desigur , toata lumea este de acord cu acest punct de vedere. Recent, premierul Mihai Razvan Ungureanu vorbea in urma cu cateva zile despre importanta imbunatatirii relatiilor dintre tarile noastre si tot odata despre modalitatile in care ambele tari ar putea valorifica la maximum oportunitatiile economice. Prin aceasta trec la urmatoarea mea intrebare. In ce mod considerati ca Romania si Federatia Rusa pot profita de oportunitatiile economice si in continuare , in conditiile in care schimburile comerciale au crescut cu aproape 20%. Se poate face chiar mai mult in aceasta privinta?

Excelenta Sa, dl. Ambasador al Federatiei Ruse la Bucuresti, OLEG S. MALGHINOV:

Multumesc Simona.

Sunt la curent cu afirmatiile premierului si nu este un secret ca acelasi semnal ne-a fost dat si de presedintele Traian Basescu, el fiind de asemenea interesat de felul in care relatiile noastre pot fi imbunatatite, atat la nivelul oamenilor, cat si la nivelul liderilor celor 2 tari si sper ca va fi un efort comun pentru aceasta. Pe de alta parte vorbim despre afaceri si aici se pot face multe impreuna. Asa cum bine stii, companiile rusesti prezente pe piata romaneasca actioneaza in domeniul energiei, productiei de conducte, metalurgie si sunt chiar destul de satisfacuti. Au si ei problemele lor in aceste vremuri dificile de criza, dar ei vor sa continue sa fie prezenti aici, iar interesele lor ca oameni de afaceri vor fi respectate aici in Romania. Chiar astazi am avut o intalnire cu oamenii de afaceri rusi si sunt destul de optimisti. Da, ai dreptate ca volumul schimburilor comerciale au crescut…

Simona SERBAN (Realizator):

Cu aproape 20%…

Excelenta Sa, dl. Ambasador al Federatiei Ruse la Bucuresti, OLEG S. MALGHINOV:

Dar importurile romanesti catre Rusia au crescut cu peste 20% , iar exporturile Rusiei catre Romania n-au crescut atat de mult. Dar per total schimburile comerciale au ajuns la 4,4 miliarde de dolari. Nu e rau, dar inaintea de izbucnirea crizei din 2008 acest nivel era de peste 5 miliarde de dolari. Asadar exista o posibilitate reala ca acest nivel sa creasca si bineinteles ca suntem interesati ca in continuare companiile noastre sa desfasoare activitati aici. Asa cum bine stii, Rusia este la un nivel avansat in ceea priveste producerea de energie electrica si vrem sa ne promovam experienta in Romania.

Stim bine ca exista companii romanesti care lucreaza in Federatia Rusa fiind implicate si in actiuni legate de Jocurile Olimpice. Pe de alta parte, ne-am dori sa diversificam exporturile rusesti catre Romania si suntem gata sa primim mai multe produse provenind din Romania. Asa ca sunt destul de optimist, am in plan sa ajut comunitatea oamenilor de afaceri rusi sa colaboreze mai bine cu firmele romanesti si impreuna sa ii convinga pe politicieni sa le asigure conditii si mai bune in acest sens.

Simona SERBAN (Realizator):

Am urmatoarea intrebare ce vizeaza strict tara mea. Cum vedeti rolul pe care il are Romania la nivel regional si mai ales in zona Marii Negre avand in vedere apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana si N.A.T.O.

Excelenta Sa, dl. Ambasador al Federatiei Ruse la Bucuresti, OLEG S. MALGHINOV:

Ei bine, aproape ca ai si raspuns la intrebare. Romania este una dintre cele mai mari tari din Europa si cu siguranta una dintre cele mai mari tari din zona Marii Negre. Noi vedem in Romania un membru important si responsabil al Uniunii Europene si al N.A.T.O. Planuim sa dezvoltam relatiile noastre plecand de la acest fapt. Bineinteles ca pentru Federatia Rusa relatia cu Uniunea Europeana si N.A.T.O. este una dintre cele mai importante prioritati. Dar asa cum stii, relatia cu N.A.T.O. nu este una lipsita de probleme. Da, aceasta abordare diferita pe teme de securitate sau pe aspecte legate de energie trebuie discutata. Vream sa construim relatia dintre Federatia Rusa, Uniunea Europeana si N.A.T.O. plecand de la premiza ca suntem parteneri egali, ceea ce nu putem spune ca este cazul. Si aici vedem rolul Romaniei ca membra a acestor doua organizatii, pe de o parte in sensul impartasirii acestui punct de vedere, iar pe de alta parte transmiterii lui catre Uniunea Europeana si N.A.T.O. Daca acest lucru se intampla, cu siguranta va da oferi un avantaj puternic relatiilor noastre bilaterale. Si cred ca totodata va fi un factor pozitiv pentru dezvoltarea relatiilor dintre Rusia, Uniunea Europeana si N.A.T.O. Acest lucru de asemenea va contribui si la stabilitatea si siguranta la nivel european.

Simona SERBAN (Realizator):

Va multumesc pentru raspunsurile deschise si directe. Dar daca pana in acest moment m-am referit mai mult la relatiile bilaterale, urmatoarele intrebari sunt legate strict de Federatia Rusa si as vrea sa va intreb: Care sunt prioritatile de politica externa ale Federatiei Ruse si pe de alta parte care sunt marile provocari pentru anul in curs?

Excelenta Sa, dl. Ambasador al Federatiei Ruse la Bucuresti, Aleksander Ciurilin:

Ei bine, aceasta nu este o intrebare usoara la care sa pot raspunde pe scurt. Voi incerca sa fiu concis, dar probabil ca ar trebui sa mai avem o oportunitate de a dezvolta acest subiect.

Simona SERBAN (Realizator):

Cu siguranta!

Excelenta Sa, dl. Ambasadoral Federatiei Ruse la Bucuresti, OLEG S. MALGHINOV:

In prezent situatia se schimba cu rapiditate si exista multe provocari pentru fiecare tara. Aceste provocari determina agenda interna a fiecarui stat. Consider ca unul dintre cele mai importante aspecte este sa construim un sistem stabil de securitate. Cand vorbim despre sistem de securitate ne referim la acelasi nivel de securitate pentru toti participantii. Nu este usor de discutat la nivel politic si nici macar de inteles la nivel intelectual. Asadar, nu trebuie sa fie mai multa securitate pentru unele tari si mai putina pentru altele, asa incat daca dorim sa construim un bloc de securitate egala trebuie sa ne gandim si la alte instrumente. In acest context Rusia a facut propunerea pentru sistemul european de securitate si continuam sa sustinem ideile legate de asta.

De aceea nu suntem de acord cu scutul antiracheta in Europa pentru ca se asigura securitatea doar pentru anumite tari, iar Rusia nefiind in acest club considera ca nivelul sau de securitate este diminuat. Un alt aspect important este neproliferarea. Consideram ca dezvoltarea armelor si tehnologiei rachetelor este foarte periculoasa. Prioritatea noasta este foarte stricta: noi suntem in favoarea neproliferarii. O alta provocare este chiar criza economica care afecteaza toate tarile. Economia noastra depinde de cea a altor state, asa incat daca o tara are probleme, imediat apare efectul de bumerang catre o alta tara asa incat noi depindem de unii dintre partenerii nostri europeni. Tocmai de aceea dorim sa jucam un rol mai activ in G20 pentru a imbunatatii aceasta situatie in sensul gasirii de masuri eficiente anticriza. Bineinteles, exista conflicte regionale in Orientul Mijlociu, in Asia. Consideram ca pentru acestea este nevoie de un raspuns comun al comunitatii internationale bazat pe o analiza sincera si directa, cat si pe respectarea dreptului international, dar si pe intarirea rolului institutiilor internationale.

Daca suntem clari si consecventi putem gasi si solutii. Bineinteles ca avem o sarcina importanta in combaterea terorismului, a drogurilor, a traficului de persoane, a foametei, saraciei, bolilor si asa mai departe. Sunt multe provocari, este nevoie insa de o dorinta comuna.

Simona SERBAN (Realizator):

Ultima mea intrebare se refera la domnul Vladimir Putin care tocmai ce a castigat alegerile prezidentiale cu un procent mare. Credeti ca Putin va continua linia de Politica externa practicata de Dmitri Medvedev?

Excelenta Sa, dl. Ambasador al Federatiei Ruse la Bucuresti, OLEG S. MALGHINOV:

Politica externa a Federatiei Ruse nu este in posesia unei persoane, este o combinatie chiar de consens national. Eu inteleg ce este dincolo de intrebarea dumneavoastra, am citit si eu in ziare, nu doar in Romania, ca Vladimir Putin este un tip dur si ca mai avem putin si ajungem la un nou razboi rece, ceea ce totusi nu este chiar asa. Vedeti dumneavoastra, sa fi deschis si sincer nu este acelasi lucru cu a fi agresiv. A cere cooperare in termeni de egalitate nu inseamna impunerea unui singur punct de vedere. Domnul Medvedev a facut la fel, iar relatia noastra cu SUA, care a fost una complicata, este acum pe drumul cel bun. Pe anumite teme sensibile am ajuns la rezultate bune in ultimii ani in tratate foarte importante, inclusiv legate de Afganistan, de traficul de droguri. Vom discuta si alte aspecte. Da, avem cateva divergente legate de rachete dar asta nu inseamna ca noi nu dorim sa avem un alt curs al discutiilor. Ne dorim sa construim punti de comunicare care sa duca la o mai buna intelegere si la stabilirea unor reguli pentru parteneriat egal.

Simona SERBAN (Realizator):

Excelenta voastra, va multumesc pentru modul direct si deschis in care ati raspuns la intrebarile mele si tot odata pentru ca ati acceptat sa ne fiti oaspete. Sper ca toate planurile dumneavoastra legate de imbunatatirea dialogului romano-rus sa devina realitate foarte curand.

Excelenta Sa, dl. Ambasador al Federatiei Ruse la Bucuresti, OLEG S. MALGHINOV:

Va multumesc foarte mult, eu tocmai ce am venit in Romania. Romania este o tara mare. Si cat timp am lucrat la Moscova am simtit ca nu se stiu prea multe lucruri despre Romania moderna, asa incat primul lucru pe care il voi face ca ambasador va fi sa studiez tara dumneavoastra, am observat buna credinta a oamenilor si cred ca asta ma va ajuta sa inteleg si mai profund Romania. Si inca o data va multumesc pentru invitatie si sper sa ne mai intalnim pentru a discuta chestiuni de interes comun pentru tarile noastre.

×