x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Amendamentele care îmblânzesc legea fumatului, aprobate

Amendamentele care îmblânzesc legea fumatului, aprobate

31 Mar 2016   •   09:34
Amendamentele care îmblânzesc legea fumatului, aprobate
Sursa foto: Chris Jackson/Getty Images

Comisia juridică a Senatului a avizat favorabil, ieri, un proiect de lege al Guvernului care vrea să modifice recent adoptata lege anti-fumat. Amendamentele definesc mai clar ceea ce înseamnă spaţiu închis şi fac unele concesii fumătorilor, care vor putea să îşi aprindă ţigara în interior, în spaţii special amenajate.

Amendamentele redefinesc spaţiul închis drept orice spaţiu accesibil publicului care are un acoperiş şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur. În forma actuală, legea defineşte spaţiul închis drept un loc cu acoperiş şi minimum doi pereţi, ceea ce ar însemna că un local cu un perete circular nu s-ar încadra în definiţie. Alte amendamente le permit fumătorilor să-şi aprindă ţigara în interior, în anumite condiţii. Astfel, fumatul va fi permis în camere special amenajate, care să servească exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului, precum consumul de cafea, băuturi calde sau răcoritoare. De asemenea, fumătorii vor putea face asociaţii sau cluburi de fumători, unde cei cu statut de membru vor avea voie să fumeze. Potrivit preşedintelui Comisiei juridice a Senatului, Cătălin Boboc, amendamentele erau necesare deoarece legea anti-fumat a fost gândită luându-se în calcul doar sănătatea cetăţenilor, dar a ignorat pierderile economice pe care le generează. "Foarte mulţi oameni dintr-o industrie importantă în România, aceea a alimentaţiei publice, m-au bombardat cu mailuri, cu sesizări, au semnalat problemele apărute din cauza restrângerii în totalitate a posibilităţii fumătorilor de a consuma astfel de produse", a spus Boboc. Senatorul Cristian Bodea a vorbit, la rândul său, de dreptul fumătorilor de "a se sinucide". "Până la urmă suntem stăpânii vieţii noastre şi dacă vrem să ne sinucidem cu ţigări, ne sinucidem. Suntem liberi, dar am devenit aşa o societate de călugăriţe, mai nou, ceea ce nu-i frumos", a declarat acesta, menţionând că este nefumător. Avizul Comisiei juridice în privinţa acestui proiect şi a amendamentelor vor fi transmise Comisiilor economice şi de sănătate ale Senatului, înainte de a fi supuse la vot.

Senatoarea Vasilica Miron a semnalat o altă problemă a legii actuale: fumătorii nu mai plătesc nota de plată, pretextând că ies la ţigară, în afara localului

×