x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ana Maria Pătru, de la chermeza cu Băsescu la butoanele electorale

Ana Maria Pătru, de la chermeza cu Băsescu la butoanele electorale

de Gabriela Antoniu    |    26 Mar 2012   •   19:32
Ana Maria Pătru, de la chermeza cu Băsescu la butoanele electorale

Parlamentul se va reuni azi in sedinta comuna pentru a valida candidatii la o serie de functii din sapte institutii publice aflate in subordinea forului legislativ. Printre cei care ar urma sa fie validati se numara si Ana Maria Patru, propusa pentru postul de presedinte al Autoritatii Electorale Permanente (AEP). Reprezentantii coalitiei nu au vrut sa faca publice nominalizarile lor pentru functiile din cele sapte institutii din cauza unor divergente intre UNPR si minoritati in privinta unor posturi. Potrivit unor surse parlamentare, PDL o sustine pe Ana Maria Patru pentru sefia AEP.

Asa cum a relatat in exclusivitate Jurnalul National, Ana Maria Patru a devenit “celebra' in iunie 2009, dupa alegerile europarlamentare. Acum trei ani, in seara duminicii de 7 iunie, cand nici nu se racisera bine urnele europarlamentarelor, Ana Maria Patru a gasit de cuviinta sa sabatoreasca impreuna cu presedintele Traian Basescu la restaurantul Pescarus succesul mezinei Elena, cunoscuta ca si EBa, in alegerile europarlamentare. Ana Maria Patru, vicepresedinte al AEP si membru al Biroului Electoral Central (BEC), si-a facut aparitia in local o data cu toata gasca de pedelisti condusa chiar de fostul premier Emil Boc. A luat loc la masa presedintelui, langa ex-ministrii Monica Iacob Ridzi si Vasile Blaga, unde se mai aflau Cristian Boureanu, Cristian Preda, Elena Udrea, Emil Boc, Traian Basescu cu sotia Maria si fiica lor EBa. Contactata atunci de Jurnalul National, Patru nu a raspuns la telefon, iar colegilor de sprit li s-a sters brusc memoria. “Habar n-am cine e. Am vazut ca e o domnisoara acolo, dar am crezut ca e o prietena de-a lu’ Elena', ne-a declarat deputatul PDL Gheorghe Albu, comesean de-al Anei Maria Patru. Si era intr-adevar o prietena “de-a lu’ Elena'. Elena Udrea. Sau cel putin asa scrie presa locala despre ea. Si asta spun si mai multi politicieni de pe meleagurile valcene. “Ea si Elena Udrea sunt foarte bune prietene. Udrea este cea care a promovat-o la Bucuresti. Aici nu era o figura marcanta, asa ca am ramas cu gura cascata cand am aflat ca o fac vicepresedinte la AEP', ne-a declarat un deputat de Valcea. Ulterior, Ana Maria Patru a precizat pentru Mediafax ca duminica seara era in timpul ei liber. “In timpul meu liber eu decid ce fac si se incheiase procesul de votare', a spus Patru. Cum la ora cand petrecea la Pescarus cu familia prezidentiala BEC nu analizase inca toate contestatiile privind alegerile, Ana Maria Patru a spus ca, fiind “un simplu membru, cu un singur vot, nu schimba cu nimic rezultatul alegerilor'. “Eu sunt convinsa ca dumneavoastra stiti ca nu am incalcat nici o prevedere legala, asta este o campanie de presa. In timpul meu liber decid singura ce fac, nu am incalcat nici o prevedere legala', a mai spus ea.

Ascensiune pe filiera Udrea

Ana Maria Patru a aterizat in conducerea AEP in martie 2007, cu cateva luni inaintea referendumului pentru suspendarea presedintelui Basescu. A fost propusa chiar de Presedintie, dupa ce facuse un stagiu la conducerea Filialei Regionale Sud a AEP. Ca reprezentant al AEP, Patru a devenit si membru al BEC, cartierul general al alegerilor din Romania. Inainte de a deveni functionar de rang inalt, Patru a fost vicepresedinte al PDL Valcea, iar presa locala din judet o da prietena a ministrului Turismului, Elena Udrea, alaturi de care si-a si facut aparitia la Pescarus. De altfel, ziaristii valceni pun ascensiunea Anei Maria Patru tot pe seama relatiei apropiate cu “blonda de la Cotroceni'. “Nu este prima data cand Ana Maria Patru merge la petereceri cu pedelistii. De fapt, unde este Elena Udrea este si ea. Ca a fost duminica la Pescarusul arata in mod clar cat este de partinitoare ca membru BEC', ne-a precizat acelasi parlamentar de Valcea.

Acum, ca si in 2009, Ana Maria Patru conduce, din postura de vicepresedinte, Autoritatea Electorala Permanenta, care are in atributii gestionarea bugetului pentru alegeri, organizarea de licitatii pentru cumpararea softului care centralizeaza voturile si, cel mai important, monitorizeaza modul de alcatuire a listelor electorale. Ca membru al BEC, Patru are pe mana rezolvarea reclamatiilor privind eventuale fraude electorale. Mai mult, BEC si AEP gestioneaza si listele suplimentare care alimenteaza suspiciunile de fraudare a alegerilor prin turism electoral.

Puterea, acuzata de abuzuri

Revenind la nominalizarile pentru cele sapte institutii publice, copresedintele USL, Crin Antonescu, a anuntat ieri ca doar PSD isi va desemna candidati, in timp ce PNL si PC nu vor face propuneri. El a criticat modul in care s-au desfasurat negocierile privind desemnarea acestor candidati. “Din nou actuala putere a abuzat, a incalcat orice cutuma, orice ratiune. Proportiile intre putere si opozitie nu sunt respectate', a spus Antonescu, adaugand ca astfel se creeaza un precedent inacceptabil. La randul sau, presedintele PSD, Victor Ponta, a precizat ca parlamentarii USL nu vor participa la sedinta de vot si nici la audierile in comisii. “Este in intentia noastra ca imediat ce avem majoritate in Parlament sa revenim la un sistem constitutional, in care fiecare dintre aceste institutii sunt complet depolitizate, fie sa se respecte proportia parlamentara', a aratat Ponta. Liderul PC, Daniel Constantin, a aratat ca nu este principial si nici constitutional ca actualul Parlament sa desemneze reprezentanti in diverse institutii. “Probabil ca se gandesc ca in viitoarea configuratie vor avea un numar mult mai mic de parlamentari, si atunci se grabesc acum, in luna martie, sa desemneze oameni pe posturi care se vacanteaza in luna octombrie', a spus Daniel Constantin. Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a anuntat ca PSD ii propune pentru posturile de membri ai CNSAS pe Cazimir Ionescu, Laurentiu Tanase si Florin Abraham, pentru functia de vicepresedinte al CNVM pe senatorul Gheorghe Marcu, iar pentru postul de comisar CNVM o va nominaliza pe Dorina Mihailescu. De asemenea, social-democratii o vor propune pe Maria Lazar pentru functia de membru al CNCD, pe Ion Giurescu, in postul de vicepresedinte al CSSPP, si pe Valer Dorneanu, pentru functia de vicepresedinte al Avocatului Poporului.

Premierul Ungureanu l-a propus pe Claudiu-Octavian Secasiu pentru un nou mandat de membru al Colegiului CNSAS, de sase ani. De asemenea, senatorul PDL Radu F. Alexandru a fost propus de Guvern pentru a ocupa functia de membru in CNA, in locul lui Dan Grigore, iar PDL o sustine pe Carmen Negoita pentru functia de presedinte al CNVM.

×