"Nicio femeie presedinta. Nicio femeie prim-ministru. Nicio ministra a finantelor sau a economiei. Tabloul politic romanesc iti creeaza aparenta unei masculocratii", scrie Andreea Paul Vass pe blogul sau, in 8 martie. "Cand vremea unei idei a sosit, nimic nu o mai poate stavili: sfarsitul masculocratiei. Femeile reprezinta un rezervor de energii pe care nimeni nu isi mai poate permite sa il ignore, avand un nivel de pregatire mai ridicat, pofta de munca, ambitie si ingeniozitate", continua Vass, care le indeamna pe femei sa se implice activ in viata cetatii.
Pentru a crea egalitate de sanse, consilierul Vass a initiat un proiect legislativ prin care lista prezentata de partide la alegeri sa contina minimum 30% femei.
"Pana la urma este nevoie de un mic impuls. Acesta este denumit, pentru a fi minimalizat, discriminare pozitiva. Eu il numesc bun-simt", argumenteaza Andreea Paul Vass.
Potrivit lui Vass, "femeile reprezinta un rezervor de energii pe care nimeni nu isi mai poate permite sa il ignore, avand un nivel de pregatire mai ridicat, pofta de munca, ambitie si ingeniozitate".
"Datele statistice sunt concludente in acest sens. Rata somajului in randul femeilor a fost mai redusa decat a barbatilor in Romania inca din anul 2010 si isi pastreaza tendinta si in prima luna din anul 2012, ajungand la 6,6% fata de 7,8% in cazul barbatilor. Pe de alta parte, desi altii au rate de ocupare mai mici, si in Romania procentul femeilor angajate era in 2010 relativ scazut. Astfel, 52% dintre femeile din Romania erau angajate (sub media UE-27 de 58,2% la femei si 70% la barbatii cu varste intre 15 si 64 de ani)", scrie consilierul.
Potrivit unui studiu publicat de Eurostat, afirma Vass, "riscul de saracie si excluziune sociala afecteaza in masura usor mai ridicata femeile din Uniunea Europeana, fiind cuantificat in medie la 25% in cazul femeilor si 22% in cazul barbatilor. In Romania si Bulgaria, procentele sunt insa aproape duble: 42%, respectiv 43,3% pentru femei si 40,8%, respectiv 39,8 % pentru barbatii din aceste tari. Astfel, desi reprezinta semnificativ peste jumatate din populatia tarii, doar 52% dintre romance sunt active pe piata muncii oficiale".
"Ce scrie pe chenarul tabloului politic al masculocratiei?"
"Nicio femeie presedinta. Nicio femeie prim-ministru. Nicio ministra a finantelor sau a economiei pana in prezent. Avem chiar si o multime de presedinte de Consiliu Judetean, din pacate, o multime vida. Insasi masculinizarea functiilor reprezinta o discriminare lingvistica care va trebui corectata de catre specialisti, iar cand le feminizam se transforma deseori in diminutive sau cladesc sensuri peiorative", argumeneteaza Andreea Paul Vass.
Prin urmare, "constienta ca de la sine lucrurile nu se vor schimba", Vass a sustinut un proiect prin care partidele politice sa fie obligate prin lege ca la alegerile locale si parlamentare sa se prezinte o lista de candidati pe care femeile sa se regaseasca in proportie de minimum 30%.
"Imediat, initiativa a fost taxata drept feminista, discriminatorie, favorabila favoritelor unuia sau altuia si defavorabila cetatenilor cu drept de vot. (...) Niciuna dintre aceste etichete si afirmatii nu este adevarata. Nu este vorba aici de feminism, ci de reprezentare politica echitabila. De altfel, Romania nu respecta un singur obiectiv din cele zece Obiective de Dezvoltare ale Mileniului: egalitatea de sanse intre femei si barbati", spune Vass.
"Pana la urma este nevoie de un mic impuls, nu de o revolutie asa cum pare in ochii prapastiosi ai frustratilor de gen – acei machoisti de care va spuneam. Acest mic impuls este denumit, pentru a fi jenat, discriminare pozitiva. Eu il numesc bun-simt. E important ca macar in vremuri de rastriste sa intelegem valoarea egalitatii de sanse, de drepturi si de tratament, a reprezentarii echitabile si echilibrate a intereselor tuturor. Nu sustin in ruptul capului inversarea ponderilor, ci echilibrarea lor. Daca am avea un Parlament cu 90% femei, m-as intoarce sa lupt pentru acelasi principiu democratic al echilibrului relativ de gen, dar in acest caz ipotetic, in favoarea barbatilor", conchide Andreea Paul Vass.