x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ANI vrea să castreze mandatul lui Diaconu

ANI vrea să castreze mandatul lui Diaconu

de Dan Constantin    |    Gabriela Antoniu    |    18 Iun 2014   •   14:47
ANI vrea să castreze mandatul lui Diaconu

ANI vrea să anuleze votul  sutelor de mii de români care l-au trimis pe Mircea Diaconu în Parlamentul European. Este o nouă sforţare a domnului cu integritatea mică, pentru care blocarea lui Mircea Diaconu spre orice afirmare publică a devenit obsesie. Şirul de acţiuni împotriva acestei voci critice la adresa regimului Băsescu au intrat în derizoriu după ce instanţele i-au dat dreptate lăsându-l să candideze. Funcţionarul de la ANI, încurajat cu iresponsabilitate de un  mecanism politic complice, recidivează. Nesimţitul intră pe fereastră după ce l-ai dat pe uşă afară. Dacă nu reuşeşte, încearcă pe coş, pe conductă, prin canalizare.
Horia Georgescu se pune împotriva a 379.582 de cetăţeni care i-au dat votul lui Mircea Diaconu. “Partidul” lui Diaconu a fost mai tare decât partidul lui Băsescu-Udrea. Asta nu suportă, de fapt, această caracatiţă a băsismului care vrea să sufoce bunul simţ.
Intriganţii integrităţii devin tot mai nocivi cu cât li se apropie funia de par.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cere Curţii de Apel Bucureşti invalidarea mandatului de europarlamentar obţinut de Mircea Diaconu la alegerile din 25 mai pe motiv că l-a obţinut aflându-se sub interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică timp de 3 ani după ce a fost declarat incompatibil de instanţa supremă. Şi asta chiar dacă, ulterior, Tribunalul şi apoi Curtea de Apel Bucureşti i-au dat dreptul lui Mircea Diaconu să candideze, respingând o decizie Biroului Electoral Central.

Reprezentanţii ANI au contestat hotărârile Biroului Electoral Central (BEC) şi Autorităţii Electorale Permanente (AEP), părţi în proces, prin care mandatul de europarlamentar al lui Mircea Diaconu a fost validat. Ei au cerut anularea “pct. K, numărul mandatelor atribuite fiecărei liste de candidaţi sau fiecărui candidat independent, nr. Crt. 6 – Diaconu Mircea (pag. 12)” din procesul verbal al Biroului Electoral Central din 29.05.2014 privind centralizarea voturilor şi atribuirea mandatelor la alegerile pentru Parlamentul European 25 mai 2014, publicat în Monitorul Oficial nr. 399 din 29.05.2014; anularea “pct. I – Lista membrilor aleşi pentru Parlamentul European, nr. Crt. 28, Diaconu Mircea – candidat independent (pag.14)” din procesul verbal al Biroului Electoral Central din 29.05.2014 privind centralizarea voturilor şi atribuirea mandatelor la alegerile pentru Parlamentul European 25 mai 2014, publicat în Monitorul Oficial nr. 399 din 29.05.2014 şi “anularea adresei Autorităţii Electorale Permanante nr. 7520/29.05.2014 şi obligarea Autorităţii Electorale Permanente la neacceptarea domnului Mircea Diaconu pentru reprezentarea României în funcţia de membru în Parlamentul European”. Acţiunea ANI a fost înregistrată la Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti la 11 iunie. De asemenea, ANI a sesizat şi Parlamentul European (PE).

ANI, refuzată de AEP
Conform sesizării înaintate PE, ANI a solicitat AEP la 28 mai, după alegerile europarlamentare, neacceptarea candidaturii lui Mircea Diaconu în calitate de reprezentant în Parlamentul European şi efectuarea demersurilor necesare pentru o informare emisă de către Parlamentul European prin structurile de specialitate cu privire la invalidarea mandatului de membru al Parlamentului European al lui Mircea Diaconu, în condiţiile în care acesta se află sub interdicţia de a ocupa o funcţie publică eligibilă. Conform sursei citate, AEP a refuzat la 3 iunie să analizeze solicitarea ANI, susţinând că nu are această competenţă, rolul acestei autorităţi fiind unul de îndeplinire a unor formalităţi. Mai mult, recomandarea Autorităţii a fost aceea ca ANI să facă diligenţele necesare pentru sesizarea Parlamentului European privind incompatibilitatea lui Mircea Diaconu.

Diaconu: Nu renunţ la această luptă
Contactat de Jurnalul Naţional, Mircea Diaconu a declarat că a primit înştiinţarea despre contestarea ANI şi că va depune o întâmpinarea după ce se va consulta cu avocaţii săi. Mircea Diaconu a mai spus că are datoria să nu renunţe la această luptă, considerând că acum este vorba şi de  o responsabilitate faţă de votanţii săi, cei peste 7% dintre românii care l-au votat. El a criticat “aberaţia” din demersul ANI, care nu-l atacă pe el în justiţie, ci AEP. “Practic, ANI nu acceptă hotărârile judecătoreşti definitive. Vă sună cunoscut?”, a întrebat retoric Mircea Diaconu. Tribunalul Bucureşti a admis, în 5 aprilie, contestaţia lui Mircea Diaconu privind candidatura sa ca independent la alegerile europarlamentare. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), care a menţinut decizia tribunalului, astfel că Diaconu a candidat la europarlamentare. Cum incompatibilitatea lui Diaconu a fost generată de funcţia de senator la care ulterior a renunţat, Tribunalul Bucureşti a decis că “în aceste condiţii, întrucât candidatura contestatorului Diaconu Mircea vizează funcţia de europarlamentar, funcţie în mod evident integrată funcţiilor eligibile, nu este incidentă interdicţia invocată de către BEC prin decizie, drept urmare, contestatorul Diaconu Mircea are vocaţia legală incontestabilă de ocupa funcţia de europarlamentar”.

×