x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antepronuntare - Directorul SIE, facut scapat de Comisia de control

Antepronuntare - Directorul SIE, facut scapat de Comisia de control

de Razvan Belciuganu    |    15 Feb 2007   •   00:00
Antepronuntare - Directorul SIE, facut scapat de Comisia de control

Comisia de control a activitatii SIE s-a pronuntat inainte de a-l audia pe directorul SIE, Claudiu Saftoiu, in legatura cu informarile serviciului privitoare la cazul celor doi romani retinuti in Irak.

Comisia de control a activitatii SIE s-a pronuntat inainte de a-l audia pe directorul SIE, Claudiu Saftoiu (foto), in legatura cu informarile serviciului privitoare la cazul celor doi romani retinuti in Irak.

Seful Comisiei, deputatul PD Romeo Raicu, a afirmat pentru Agentia Newsin ca informarile serviciului privindu-i pe cei doi romani retinuti in Irak de armata irakiana "nu aveau de ce sa ajunga la presedinte sau la premier, constatandu-se dupa 24 de ore ca nu este o problema de securitate nationala".

AUDIERE. Afirmatiile parlamentarului se bazau pe ceea ce le povestise consilierul prezidential pentru probleme de securitate nationala, Sergiu Medar. "Dupa cum se stie, Parlamentul a decis chemarea la audieri a directorului SIE. Este firesc ca primul-ministru sa astepte rezultatul acestei audieri si, in functie de rezultatul acesteia, se va pronunta", transmitea primul-ministru Calin Popescu Tariceanu Jurnalului National la intrebarea daca va solicita sau nu demisia directorului SIE pentru ca nu l-a informat, asa cum sustine, despre cei doi romani.

24 DE ORE. Situatia capata dimensiuni hilare, pentru ca parlamentarii s-au lasat lamuriti, asadar, ca in 24 de ore Serviciile secrete au transmis "beneficiarilor legali" ca tamplarul si electricianul nu sunt suspecti si nici nu sunt ofiterii lor acoperiti. Dar, la 1 februarie 2007, SIE a transmis un comunicat de presa, unde arata ca a declansat o investigatie: "Ca urmare a semnalarii primite, Serviciul de Informatii Externe a demarat masuri in conformitate cu atributiile sale, si anume a efectuat verificarile necesare, nerezultand indicii conform carora cei doi cetateni romani ar fi actionat in interesul unor servicii sau organizatii ostile". Or, crezand in profesionalismul ofiterilor de informatii care s-au ocupat de caz, e limpede faptul ca nu puteau ajunge la aceasta concluzie in doar 24 de ore, asa cum afirma seful Comisiei de control a SIE, Romeo Raicu, chiar daca respectivii "amarati" nu apareau in nici o baza de date a SRI sau SIE pentru spionaj, terorism, crima organizata etc. La o adica, dupa lege, si Comisia de control e "beneficiar legal" al informatiilor SIE. Sa fi aflat parlamentarii inaintea primului-ministru de cazul respectiv? Oricum, solutia aleasa de Comisie impaca pe toata lumea si muta discutia de la a informat sau nu SIE pe primul-ministru si daca nu, de ce.

×
Subiecte în articol: politic