x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu: "Azi suntem mult prea aproape în caricatură şi de Ceauşescu, şi de Marea Adunare Naţională"

Antonescu: "Azi suntem mult prea aproape în caricatură şi de Ceauşescu, şi de Marea Adunare Naţională"

23 Dec 2009   •   00:00



Crin Antonescu, preşedintele PNL,  a declarat, în şedinţa de învestire a noului Cabinet Boc, că democraţia şi statul de drept se află în pericol, iar clasa politică şi societatea românească nu au suficientă forţă pentru a rezista.

"Suntem în faţa unui pericol pentru statul de drept, pentru democraţie, pentru libertate. Şi acest pericol e generat nu de un om, nu de camarila sa, nu de un partid, ci de faptul că restul clasei politice din România, restul societăţii româneşti nu pare a avea suficientă forţă de a rezista şi a apăra lucruri pentru care, acum 20 de ani, au murit oameni", a afirmat Antonescu.

Antonescu a cerut scuze alegătorilor liberali pentru membrii partidului care au plecat la PDL, dar şi pentru "pentru colegii liberali" care în urmă cu o lună şi jumătate au votat împotriva avizării unor miniştri, iar marţi, deşi miniştrii erau aceeaşi, au votat pentru.

Antonescu a cerut scuze şi rudelor, prietenilor celor care ţin la memoria morţilor din decembrie 1989 - "azi suntem mult prea aproape în caricatură şi de Ceauşescu, şi de Marea Adunare Naţională, şi de presa omagială, şi de lipsa de criterii".

Liderul PNL a vorbit şi de absenţa unui legi a lustraţiei, deşi, în opinia sa, se formează o altă nomenclatură. "Ştiu că libertatea şi onoarea nu ţin de foame", a mai comentat el.

Crin Antonescu a afirmat că nu vorbeşte despre noul Cabinet Boc, deoarece, fiind format din miniştrii care au fost demişi prin moţiunea de cenzură iniţiată de PNL, consideră că ceea ce a fost valabil atunci, este valabil şi în prezent. În schimb, preşedintele PNL a ţinut să se raporteze la statul de drept, la pluralism şi libertate în România la 20 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989. "Vreau să spun pentru că trebuie", a menţionat el, amintind despre Oliver Cromwell, care "a dizolvat cu forţa Parlamentul", despre Napoleon Bonaparte, care "a dat o frumoasă lovitură de stat", despre Boris Elţîn care "a tras cu tunul în Parlament". În paralel, liberalul a povestit despre Emil Boc, prezent la un târg, când a cumpărat un bici despre care a spus că-l va pune pe Legislativ.

Liberalul a comentat că asemenea comportamente nu au stârnit reacţie, "au trecut la capitolul făcut cu ochiul", considerând că de fapt, printr-un consemn tacit, românii trăiesc într-o republică prezidenţială, cu un partid care se doreşte unic. "Eu spun în numele partidului meu, că, în măsura în care ţara are nevoie de un Guvern, are nevoie şi de opoziţie. E un Guvern care va trece nu cu votul nostru, ci al unei majorităţi formate pe criterii condamnabile", a mai adăugat liberalul, în opinia căruia acest tip de "şmecherism" începe să fie elogiat public.

×
Subiecte în articol: politic