x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu: În loc să vină cu clarificări, "clanul Băsescu" manifestă nervozitate şi agresivitate

Antonescu: În loc să vină cu clarificări, "clanul Băsescu" manifestă nervozitate şi agresivitate

05 Apr 2009   •   00:00

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a criticat reacţia şefului statului şi a familiei acestuia la dezbaterile din mass-media privind averea unor membri ai familiei, comentând că reacţiile "clanului Băsescu" la aceste subiecte "sunt marcate de nervozitate, agresivitate şi ameninţări".



Preşedintele PNL Crin Antonescu criticat, într-o conferinţă de presă, modul în care preşedintele Traian Băsescu şi rudele acestuia - "clanul Băsescu" - reacţionează la discuţia publică privind averea familiei Băsescu.

"În orice ţară civilizată, Administraţia prezidenţială ar fi dat răspunsuri clare, precise, prompte, nu la acuzaţii, şi la puneri în discuţie a unor asemenea situaţii. Ne-ar fi spus foarte clar cum doamna Ioana Băsescu a dobândit sumele pentru a cumpăra o proprietate destul de scumpă pe teritoriul «imperiului» domnului Popoviciu, ne-ar fi dat răsunsuri foarte clare şi prompte în legătură cu legalitatea asocierilor pe care le-a făcut, în altă parte a ţării, Mircea Băsescu (fratele preşedintelui-nr)", a spus Antonescu.

El a susţinut că, în loc de aceste clarificări, societatea românească are parte "de forme de nervozitate, de agresivitate şi chiar de ameninţare din partea a ceea ce se poate numi «clanul Băsescu»".

"Mă tem că azi putem vorbi de clanul Băsescu. Avem priveliştea jalinică a unui partid PDL patronat şi condus în realitate de Traian Băsescu, care a adus, pentru prima dată, la vedere în structura de vârf, în structura guvernamentală, interlopi, care nu au fost încă săltaţi, aşa cum au fost Becali şi Popoviciu, şi mă refer în primul rând la Costel Iancu. Avem, de asemenea, o perfectă solidarizare a domnului preşedinte Băsescu personal, a rudelor domniei sale, a susţinătorilor săi politici, în jurul încercării de a îngrădi accesul presei la investigarea acestor lucruri şi în jurul încercării de a contesta dreptul presei de a face asta, a încerării de a intimida presa să facă asta", a spus liderul PNL.

El a criticat şi faptul că în aceast caz s-a ajuns chiar la ameninţări, menţionând că, în momentul în care Mircea Băsescu vorbeşte "de locul de veci al domnului Ciuvică", "asta nu e o glumă, o anecdotă, o butadă, este o ameninţare şi este inacceptabil ca într-o ţară membră a UE fratele preşedintelui fratele preşedintelui să ameninţe un jurnalist sau un om din societatea civilă care se ocupă de astfel de investigaţii".

"Faptul că un frate al preşedintelui sau chiar fiica nu au o atitudine normală sau civilizată faţă de presă nu poate fi imputat preşedintelui Românie, dar nu e de acceptat ca preşedintele să nu clarifice civilizat, transparent şi respectuos aceste lucruri. Suntem într-o vreme în care avem o majoritate de 70%, o concentrare fără precedent a puterii în mâna unui om, şi în faţa acestei situaţii e cu atât mai necesar ca opoziţia politică, în primul rând PNL, şi opoziţia civilă , în primul rând presa, să apere standardele democraţiei", a apreciat liberalul.

În acest context, Crin Antoenscu a făcut referire şi la profeţiile lui Măgureanu, privind arestările spectaculoase, care încep să se adeverească, dar şi la zvonul lansat de Marian Vanghelie că urmează "arestarea unor jurnalişti".

"Cred că nu mai e de glumă şi, dacă acest lucru se va întâmpla, avem de-a face cu o situaţie care excede politica internă şi care din partea PNL va avea o reacţie maximă în plan intern şi internaţional. (...) Nu am informaţii în ce priveşte profeţiile lui Vanghelie, dar o serie de coincidenţe ne fac să fim mai atenţi", a spus liderul PNL, care a precizat că arestarea lui Gigi Becali a intervenit "într-un moment în care se aduceau în centrul opinie publice relaţiile şi afacerile unui membru al familiei prezidenţiale".

Pe de altă parte, Antonescu a evocat şi episodul "Băi caraghiosule!", formulă adresată de şeful statului unui jurnalist de la Antena3, care l-a invitat să dea explicaţii în cazul aciziţionării de către fiica sa cea mare a unui apartament în valoare de aproape 800.000 de euro, comentând că formula preşedintelui "nu e de acceptat, dar nu surpinde".
Mediafax

×
Subiecte în articol: basescu politic