x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu: Preşedintele trebuie să semneze decretele de numire a miniştrilor ca notarul

Antonescu: Preşedintele trebuie să semneze decretele de numire a miniştrilor ca notarul

02 Mai 2012   •   12:31
Antonescu: Preşedintele trebuie să semneze decretele de numire a miniştrilor ca notarul

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, ca nu se teme ca seful statului ar putea sa nu semneze numirea ministrilor, acesta fiind nevoit, prin Constitutie, sa semneze aceste decrete, dupa votarea Executivului de catre Parlament, precum "notarul", asa cum a si declarat.

'Cred ca nu e nicio posibilitate ca Traian Basescu sa nu isi indeplineasca atributiile constitutionale. S-a interpretat ca presedintele are prerogativele de a cenzura componenta guvernului, adica de a veni premierul la domnia sa cu o lista si presedintele sa spuna 'Asta da, asta da, Norica, nu'. Nu are aceasta atributie si semneaza aceste decrete intr-un anumit fel - cu tot respectul pentru pozitia prezidentiala- ca notarul, cum a spus domnia sa', a declarat presedintele PNL.

Potrivit acestuia, legea prevede ca notarul "verifica si certifica niste conditii de legalitate", astfel ca "presedintele asta face".

'Nu decide, dupa bunul sau plac sau dupa optiunea sa, asa cum poate sa faca premierul, daca cineva trebuie sa fie sau nu ministru in Cabinetul respectiv, cu atat mai mult cu cat la semnarea decretului se va ajunge dupa ce Guvernul Ponta este votat, investit in Parlament', a aratat Antonescu.

Liderul PNL a explicat ca in acel moment, presedintele mai are o singura situatie in care poate sau trebuie sa nu semneze aceste decrete, si anume atunci cand, dupa ce verifica, ca notarul, "se vadeste ca unul dintre membrii Cabinetului, chiar votat de Parlament, este in incompatibilitate, nu indeplineste conditiile legale, de exemplu a facut puscarie sau a suferit o condamnare penala si are drepturile suspendate, inclusiv acesta de a fi ministru".

×
Subiecte în articol: antonescu basescu notar