x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu: Propun ca senatorii liberali să se abţină la vot în cazul urmăririi penale a lui Varujan Vosganian

Antonescu: Propun ca senatorii liberali să se abţină la vot în cazul urmăririi penale a lui Varujan Vosganian

07 Oct 2013   •   10:31
Antonescu: Propun ca senatorii liberali să se abţină la vot în cazul urmăririi penale a lui Varujan Vosganian

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, în această dimineaţă, înaintea şedinţei USL, că va propune ca senatorii liberali să se abţină la votul în cazul începerii urmăririi penale a ministrului Economiei, senatorul Varujan Vosganian, deoarece "ar fi în mod simbolic într-un conflict de interese".

"Eu voi propune colegilor mei din PNL cel puţin să ne abţinem de la votul de azi. Să nu votăm ca fiind simbolic într-un conflict de interese. E vorba de un coleg de-al nostru, lăsăm restului Senatului decizia şi în felul acesta nu se poate spune nici că îl socotim vinovat, ceea ce nu putem să-l socotim pe Varujan Vosganian. Din punctul nostru de vedere, nu există pe ce s-a înaintat elemente pentru începerea urmării penale. Pe de altă parte, să nu se poată invoca faptul că am bloca demersurile Justiţiei”, a spus Antonescu, potrivit Mediafax.

El a arătat că parlamentarii se află într-o situaţie "complicată", "încurcată" din punct de vedere legislativ în ceea ce priveşte votul în cazul lui Vosganian. "Noi suntem într-o situaţie şi legislativă complicată pentru că în momentul în care trimiţi un astfel de dosar şi ceri un vot parlamentarilor, ei sunt într-o situaţie încurcată. Pe de o parte nu doresc să blocheze Justiţia, pe de altă parte nu pot ca prin votul lor, dacă nu au elemente, să considere vinovat pe cineva", a spus Antonescu.

Jumătate din senatorii prezenţi la şedinţa Comisiei juridice din 1 octombrie au votat pentru aprobarea cererii procurorului general privind începerea urmăririi penale împotriva ministrului Varujan Vosganian, iar cealaltă jumătate s-a pronunţat împotriva solicitării, cazul urmând să meargă la plenul Senatului.

Senatorul PNL Varujan Vosganian a susţinut, în 1 octombrie, la Comisia juridică, referindu-se la acuzaţiile de complot şi subminarea siguranţei naţionale la adresa sa, că, în adâncul sufletului, niciun parlamentar nu crede "o iotă" din această "gogoriţă", el menţionând că Senatul trebuie să voteze "pentru demnitatea sa, pentru statutul pe care îl care şi care a fost statuat încă de la Constituţia din 1866".

Ministrul a respins toate acuzaţiile care îi sunt aduse în cererea transmisă Senatului de procurorul general al Parchetului de pe lângă ICCJ, arătând că în ceea ce îl priveşte plenul este suveran în a lua o decizie.

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, în 2 septembrie, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Solicitările au fost trimise Senatului şi şefului statului de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma cererii primite de la şeful DIICOT.

Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

×
Subiecte în articol: crin antonescu varujan vosganian