x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Apel - Furtuna in PNL

Apel - Furtuna in PNL

de Lavinia Dimancea    |    07 Iul 2005   •   00:00
Apel - Furtuna in PNL

Un grup de liberali face presiuni asupra conducerii partidului pentru schimbarea strategiei PNL si trage un semnal de alarma asupra riscurilor la care este expus partidul ca partener in Alianta.

Un grup de liberali face presiuni asupra conducerii partidului pentru schimbarea strategiei PNL si trage un semnal de alarma asupra riscurilor la care este expus partidul ca partener in Alianta.

Zece liberali, intre care Crin Antonescu, Valeriu Stoica, Varujan Vosganian si Radu Stroe, au dat ieri publicitatii un document, intitulat "Apel catre liberali", care scoate la iveala tensiunile si nemultumirile care s-au acumulat, de-a lungul vremii, in Alianta de la guvernare. Semnatarii apelului enumera, pe o pagina, toate riscurile la care este expus PNL ca membru al coalitiei si propun, in consecinta, schimbarea strategiei partidului. Ei cer dezbaterea documentului in Delegatia Permanenta de astazi, in Consiliul Reprezentantilor Nationali, precum si in toate filialele partidului si au trimis, in acest sens, o scrisoare presedintelui Calin Popescu Tariceanu. Concret, cei zece liberali propun adoptarea unei strategii de coagulare a dreptei in Romania cu PNL ca principal initiator si pivot politic, unificarea rapida cu PPCD pentru formarea unei constructii politice liberal-populare, dar si crearea unui statut care sa permita integrarea celorlalte forte politice de centru-dreapta.

RISCURI. Semnatarii isi justifica demersul prin faptul ca "exista riscul major ca reusitele guvernarii sa fie revendicate mediatic de altii", iar nereusitele sa fie contabilizate doar in dreptul PNL. Ei avertizeaza ca protocoalele Aliantei ar putea ajunge "sa reprezinte prea putin atunci cand, singur, PNL va fi pus in fata examenului electoral, la viitoarele alegeri" si ca, dupa 1990, toate alegerile parlamentare au consfintit infrangerea partidului primului-ministru, partid perceput ca si conducator al guvernarii. Totodata, semnatarii documentului trag semnalul de alarma ca "relatiile cu partenerii de alianta devin tot mai dificile pe masura trecerii timpului" si ca celelalte forte politice de centru-dreapta, parlamentare sau neparlamentare, ar putea realiza un bloc politic din care PNL sa nu faca parte, ceea ce ar insemna ca liberalii sa ramana izolati. In ciuda acestor nemultumiri, deputatul Crin Antonescu spune ca proiectul de modificare a strategiei nu inseamna ruperea Aliantei. Mai mult, el ne-a declarat ca fuziunea cu PD ramane un "proiect fezabil", compatibil cu cel al unificarii cu PPCD, si crede ca cele trei formatiuni ar putea fi regrupate astfel sub aceeasi umbrela. Deputatul a spus ca nu au existat discutii la nivel oficial cu fostii taranisti pe tema fuziunii, dar sustine ca s-au primit semnale ca aceasta este dorita. Antonescu a mai aratat ca proiectul celor zece este agreat de multi dintre membrii PNL si crede in reusita acestuia. Pe de alta parte, Valeriu Stoica a declarat ieri, intr-o emisiune la Radio Mix, ca exista tot mai multe voci in PNL care sustin ideea unificarii PNL, PD si PPCD, in vederea crearii unei forte puternice de centru-dreapta, afiliata la PPE. "Deci, primul pas este reluarea negocierilor intre PNL, pe de o parte, si PPCD. Al doilea pas, negocierile dintre PNL, PPCD si PD. Si al treilea pas, care este o consecinta fireasca, facem toti parte din familia populara europeana", a rezumat Stoica procesul de fuziune dintre cele trei partide. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a refuzat sa comenteze insa initiativa celor zece liberali, spunand ca nu stie daca aceasta va fi luata in discutie la Delegatia Permanenta a partidului de astazi. In schimb, presedintele PPCD, Gheorghe Ciuhandu, a salutat initiativa celor 10 liberali si si-a exprimat deschiderea pentru inceperea imediata a discutiilor.

PROPUNERE DE FUZIUNE
Devenit popular si doritor sa intre in familia Partidului Popular European, PD are si el planurile lui de realizare a unor fuziuni cu formatiunile populare de pe esichierul politic romanesc. Una dintre acestea ar putea fi PPCD, partid curtat si de grupul celor zece din PNL. Vicepresedintele democrat Radu Berceanu a declarat ieri ca PD trebuie sa fie deschis si sa dea dovada de flexibilitate in relatiile cu partidele populare de pe scena politica romaneasca si ca ar trebui sa aiba o astfel de politica atat cu Partidul Conservator, cat si cu PPCD. Liderul partidului, Emil Boc, s-a pronuntat si el, in urma cu ceva vreme, pentru realizarea unor fuziuni cu partidele mici, neparlamentare, compatibile ca program si ideologie cu PD, precizand totodata ca unificarea cu liberalii nu mai este de actualitate.

EVALUAREA MINISTRILOR
Ministrii PNL vor prezenta, in sedinta de astazi a Delegatiei Permanente a partidului, rapoartele de activitate la sase luni de la preluarea mandatului. "In Delegatia Permanenta vor fi dezbatute informatiile prezentate de ministrii liberali, iar daca in cazul vreunuia dintre ei vor exista nemultumiri si neincredere, se va supune la vot mentinerea sprijinului politic", a declarat ieri purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu.

Si in PD va fi facuta o evaluare a ministrilor democrati. Activitatea acestora va fi analizata de noul Birou Permanent National al PD, ce va fi ales sambata. "Noua structura urmeaza sa evalueze activitatea ministrilor si sa creioneze directiile de evolutie pentru perioada urmatoare", a declarat liderul PD, Emil Boc. Intrebat daca este posibil ca premierul Calin Popescu Tariceanu sa ia decizii in privinta remanierii unor ministri inainte de analiza pe care o va face conducerea democrata, Boc a spus ca o asemenea discutie, "daca va fi cazul", va avea loc anterior in cadrul coalitiei. Premierul Tariceanu a declarat recent ca in perioada urmatoare nu se pune problema unei remanieri guvernamentale si ca evaluarea ministrilor se face permanent.

LA DUBLU
Dupa ce PNL si PD au anuntat elaborarea separat a unui proiect de lege pe aceeasi tema - combaterea migratiei politice - , ieri "buna comunicare" din Alianta a inregistrat un nou episod. Ignorand faptul ca Executivul a decis deja, printr-o ordonanta de urgenta, infiintarea unei Autoritati Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, menita a implementa normele europene in acest domeniu si a preveni eventualele abuzuri in cheltuirea banilor publici, un grup de sase parlamentari ai democratilor a depus o initiativa legislativa care prevede aproape acelasi lucru, cu mici diferente. Daca OU a Guvernului prevede ca Autoritatea va fi in subordinea premierului, proiectul parlamentarilor trimite coordonarea institutiei in ograda Parlamentului. Aceeasi situatie si in cazul desemnarii structurii de conducere a Autoritatii: OU prevede ca acest rol ii revine premierului, initiativa legislativa face referire tot la Parlament. Unul dintre initiatori, senatorul Marius Marinescu, a afirmat ca este la curent cu OU a Executivului, dar ca nu va renunta la proiectul legislativ, urmand ca problema sa fie rezolvata in momentul discutarii in plen a OU. (Aniela Nine)
×
Subiecte în articol: politic pnl partidului liberali ppcd