x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică AŞA NU! - Fast-food în Parlament

AŞA NU! - Fast-food în Parlament

de Gabriela Antoniu    |    Dana Piciu    |    18 Sep 2008   •   00:00
AŞA NU! - Fast-food în Parlament

Prin ceea ce mănîncă la restaurantul şi bufetele din Casa Poporului parlamentarii noştri nu mai exemplu nu pot fi copiilor, pe care i-au obligat, prin lege, să mănînce sănătos.

Pulpă de porc la tavă, antricot de vită, pulpă de pui la cuptor, tocăniţă de ciuperci, sote oltenesc (făcut din carne şi cîrnat de porc cu sos), cîrnaţi cabanos prăjiţi, mîncare de fasole boabe, mîncare de fasole verde, mămăligă cu brînză şi smîntînă, musaca de cartofi cu telemea, cartofi natur, cartofi prăjiţi, fasole bătută, ardei umpluţi cu carne, ciulama de pui, orez, ghiveci de legume, supă cremă de legume, ciorbă de legume, ciorbă de văcuţă ŕ la grec, ciorbă de perişoare, ciorbă de pui cu roşii, ciorbă de fasole cu costiţă, salată de varză, salată de murături, salată orientală, salată cu fasole verde, prăjituri de toate felurile, cu cremă, cu ciocolată, cu frişcă şi cu brînză dulce cu stafide. De băut – apă plată şi minerală, coca-cola şi bere. Chifle albe şi graham. Toate astea la restaurant. Iar la bufet, pîrjoale şi chiftele, piept de pui la grătar, crenvuşti şi cîrnaţi prăjiţi, salate de legume, salată orientală, nectar de fructe, chipsuri, produse de patiserie mai ales ştrudele cu brînză, ciocolată, biscuiţi simpli sau cu cremă, napolitane, sărăţele, covrigei săraţi, cafea, nes şi ceai la pliculeţ.

Meniurile şi produsele prezentate mai sus nu sînt de la restaurantul sau de la buticul din colţ, ci din Parlamentul României. Acelaşi Parlament care în luna mai adopta Legea 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţămînt preuniversitar. Acest act normativ a fost iniţiat de 26 de deputaţi aparţinînd PSD, PNL, PC, PD-L şi PRM şi a fost adoptat fără nici un vot împotrivă. Doar o abţinere la Senat şi trei la Cameră. Legea prevede la articolul 9 că Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) întocmeşte şi actualizează lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, conform recomandărilor specialiştilor în nutriţie. Deşi a intrat în vigoare la 2 iulie, abia vineri, 12 septembrie, ministrul Sănătăţii  Eugen Nicolăescu, a semnat ordinul prin care se stabileşte lista cu alimentele nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Documentul conţine exemple de alimente nerecomandate, şi nu o prezentare exhaustivă a acestora. Lista a fost realizată pornind de la premisa că, pe parcursul programului şcolar, care durează şase ore pe zi, copilul trebuie să ia o gustare care să reprezinte maximum 10% din raţia energetică zilnică.

Lista lui Nicolăescu

Ordinul prevede că în incinta unităţilor de învăţămînt sînt interzise prepararea, comercializarea şi distribuirea oricăror alimente conţinute în lista elaborată de MSP. Este vorba despre prăjituri, bomboane, acadele, hamburgeri, pizza, produse tip patiserie, cartofi prăjiţi, alte alimente preparate prin prăjire, maioneze, mezeluri grase, chipsuri, biscuiţi săraţi, covrigei, sticksuri sărate, snacksuri, alune sărate, seminţe sărate şi alte produse similare, alimente vrac, sandvişuri neambalate.

Altfel spus, alimente cu conţinut de peste 300 kcal/unitatea de vînzare, alimente cu conţinut de zahăr de peste 15 g/100 g produs, cu conţinut de grăsimi de peste 20 g/100 g produs, din care grăsimi saturate peste 5 g/100 g produs şi acizi graşi trans peste 1 g/100 g produs şi cu conţinut de sare de peste 1,5 g/100 g produs. De asemenea, este interzis orice tip de băutură răcoritoare, cu excepţia apei potabile îmbuteliate sau a apei minerale îmbuteliate, întrucît MSP vrea să promoveze consumul de apă. Sînt interzise în şcoli şi alimentele neambalate (excepţie fac bananele şi citricele) sau alimentele neetichetate, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare. Ordinul va fi modificat şi completat în funcţie de evoluţia legislaţiei şi a recomandărilor Uniunii Europene, de progresul ştiinţific şi tehnic în domeniu, precum şi de aplicarea unor politici consistente de prevenţie.

Nu faceţi ca mine!

Preşedintele Comisiei de sănătate din Cameră, deputatul PRM Mircea Ifrim, de profesie medic, coiniţiator al Legii 123/2008, recunoaşte că la restaurantul de la Parlament se găsesc "toate felurile de mîncare", dar depinde de fiecare să aleagă ce e sănătos şi ce nu. "Există feluri de mîncare care ar trebui evitate clar şi feluri de mîncare care pot fi mîncate. Depinde de fiecare deputat în parte, e la alegerea lor dacă vor să mănînce sănătos sau nu", a mai spus Ifrim. El a adăugat că de la începutul acestei sesiuni parlamentare n-a mîncat deloc la restaurantul Parlamentului şi că în general nu prea mănîncă acolo. "Cînd mă duc, destul de rar, mănînc mămăliguţă cu mai multă brînză şi mai puţină smîntînă. Am obiceiul să mănînc puţin dimineaţa, cînd plec de acasă, după care toată ziua beau la cafele şi mai mănînc seara, cînd ajung acasă. Dar vă sfătuiesc să nu faceţi ca mine", a mai spus Ifrim.

Raid prin farfurii

Ieri ne-am uitat nu numai în meniul restaurantului din Parlament, dar şi în farfuriile aleşilor. Şi iată ce-am văzut. Deputatul PRM  Marcu Tudor a mîncat ciorbă ŕ la grec, mămăligă cu brînză şi smîntînă şi cartofi natur. Colega sa de partid, deputata Florina Jipa, a cumpărat ciorbă de pui cu roşii, tocăniţă de ciuperci cu mămăligă şi a strîmbat din nas cînd a aflat că soteul oltenesc este cu carne de porc. Deputatul democrat liberal Petru Movilă a mîncat o ciorbă de pui cu roşii, ciulama de pui cu mămăligă, dar şi o prăjitură cu frişcă. Deputatul liberal Andrian Mihei a ales ghiveci de legume şi mămăligă cu brînză şi smîntînă, în timp ce social-democrata Ecaterina Andronescu a preferat ciorbă ŕ la grec şi ciulama de pui cu mămăligă. Deputatul conservator Ewduard Hellvig s-a mulţumit să mănînce la bufetul de la P1 piept de pui la grătar cu cartofi prăjiţi şi salată de varză.

Mîncare nesănătoasă

Potrivit prof. dr Gheorghe Mecinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, foarte puţine din alimentele pe care le mănîncă aleşii sînt sănătoase şi pot fi consumate fără restricţii sau fără alte recomandări. Astfel, din lista prezentată mai sus, pot fi consumate fără probleme salatele de legume, ciorbele de pui şi de legume, supele, dacă sînt de casă, şi nu la plic, chiflele graham dacă nu sînt falsuri, tocăniţa de ciuperci, dacă acestea sînt înăbuşite, cartofii natur. Dr Mecinicopschi atrage atenţia că alimentele pregătite prin prăjire, rîntaşurile, carnea tocată, carnea grasă de porc şi salatele cu maioneză industrială sînt periculoase pentru sănătate.

Se mănîncă şi de post

În meniul de ieri de la restaurantul Palatului Parlamentului s-a ţinut cont, ca în fiecare miercuri, şi de faptul că e zi de post. La acest restaurant, care are bucătărie proprie, mănîncă atît senatorii şi deputaţii, cît şi angajaţii instituţiei. Bucătarii au primit de-a lungul timpului de la aleşi diverse cereri cărora li s-au conformat: să facă şi mîncare de regim sau mîncare de post.

×
Subiecte în articol: politic ciorbă sînt legume mîncare