x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Asistentul lui Hillary Clinton: Ştiu că unii, în România, se gândesc la alte căi de a scăpa de preşedinte

Asistentul lui Hillary Clinton: Ştiu că unii, în România, se gândesc la alte căi de a scăpa de preşedinte

01 Oct 2012   •   11:59
Asistentul lui Hillary Clinton: Ştiu că unii, în România, se gândesc la alte căi de a scăpa de preşedinte

Philip Gordon, asistentul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Secretarului de Stat american, Hillary Clinton, susţine că a aflat de intenţiile unor politicieni de a organiza un nou referendum pentru a scăpa de preşedintele Băsescu.

"În mod clar, continuăm să urmărim România foarte strâns. Ştiu că unii în România se gândesc să organizeze un alt referendum, găsind astfel alte metode de a-l înlătura pe preşedinte”, a declarat Philip Gordon, potrivit mediafax.ro.

Gordon, care a vizitat România imediat după referendumul de demitere al preşedintelui, a adăugat că „dacă preşedintele e nepopular şi mandatul său nu reflectă dorinţa poporului, calea de a rezolva această situaţie sunt alegerile corecte şi democratice”.

Declaraţia sa a fost făcută într-un briefing de presă la sfârşitul săptămânii trecute, răspunzând unei întrebări a unui jurnalist român despre ce ar trebui să facă România în viitor pentru a-şi recâştiga încrederea şi dacă Washingtonul mai este îngrijorat cu privire la situaţia din România.

"Îngrijorările noastre în acest caz particular au avut de-a face, aşa cum bine ştiţi, cu eforturile de a schimba rezultatele aparente ale referendumului de demitere a preşedintelui. Am fost şi suntem foarte atenţi să nu interferăm în afacerile interne ale României, însă am vrut să fie clar că lumea, comunitatea internaţională, nu va considera legitimă schimbarea procedurilor de vot după desfăşurarea referendumului şi în contradicţie cu ceea ce Curtea Constituţională a hotărât. Am subliniat importanţa respectării oricărei decizii a Curţii Constituţionale, iar acesta a fost testul credibilităţii democraţiei din România. Şi sunt mulţumit că pot spune că aceasta este ceea ce şi guvernul a făcut în cele din urmă. Cu toate că am auzit despre posibile fraude ale votului şi deliberări despre un potenţial refuz de a accepta hotărârea Curţii Constituţionale, Curtea a decis, listele de votanţi care au fost folosite au fost respectate, iar preşedintele suspendat a fost reinstaurat conform statului de drept. Iar acesta este rezultatul corect", a argumentat Gordon.

De asemenea, el a arătat că aceste evoluţii pot fi interpretate ca indicând că în România este o democraţie matură, ceea ce reprezintă un "lucru foarte pozitiv".

×