x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Asociaţia Pro Democraţia către PD: Nu compromiteţi reforma electorală!

Asociaţia Pro Democraţia către PD: Nu compromiteţi reforma electorală!

de Jurnalul National    |    24 Oct 2007   •   00:00



Asociaţia Pro Democraţia (APD) işi exprimă ingrijorarea faţă de retragerea sprijinului PD pentru proiectul de lege privind introducerea votului in circumscripţii uninominale propus de APD şi ii cere să-şi respecte angajamentul politic şi să nu dea curs tentaţiei populismului şi a politicianismului.



Asociaţia Pro Democraţia (APD) işi exprimă ingrijorarea faţă de retragerea sprijinului PD pentru proiectul de lege privind introducerea votului in circumscripţii uninominale propus de APD şi ii cere să-şi respecte angajamentul politic şi să nu dea curs tentaţiei populismului şi a politicianismului. "Deşi neoficializat incă, gestul PD prin vocea preşedintelui partidului, Emil Boc este de natură să vicieze demersul de reformare a sistemului electoral şi, deci, de reformare a clasei politice romăneşti", se arată intr-un comunicat al Pro Democraţia. APD reaminteşte opiniei publice faptul că partidele politice parlamentare şi-au asumat, politic, proiectul de lege redactat de asociaţie, aflat in prezent in Parlament, care este rezultatul unui demers democratic cosensual, iar compromiterea acestuia inseamnă compromiterea reformei electorale.

In plus, varianta pe care, mai nou, o susţine Partidul Democrat, urmănd demersurile preşedintelui Romăniei, domnul Traian Băsescu, poate să determine o mare injusteţe in ceea ce priveşte reprezentarea in Parlament a opţiunilor electoratului. După cum o demonstrează realitatea din alte ţări in care este folosit sistemul majoritar cu două tururi de scrutin (promovat de către preşedinte), pot apărea situaţii in care partide ce se bucură de voturile a 30%-35% din alegători ajung să căştige 60% din fotoliile parlamentare, iar partide care obţin 10%-12% nici măcar nu intră in Parlament", precizează comunicatul.

APD solicită reprezentanţilor tuturor partidelor politice şi, in principal, reprezentanţilor Partidului Democrat abordarea cu responsabilitate a reformei electorale şi respectarea angajamentului politic asumat pentru proiectul de lege aflat in Parlament şi ii indeamnă să nu dea curs tentaţiei populismului şi a politicianismului.

×
Subiecte în articol: politic