x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Atanasiu pune Parchetul pe Medar

Atanasiu pune Parchetul pe Medar

de Lucian Dobrater    |    03 Iul 2006   •   00:00

Ministrul Apararii l-a acuzat ieri pe consilierul prezidential Sergiu Me-dar ca a divulgat informatii secrete, anuntand ca a cerut o ancheta ale carei rezultate vor fi prezentate astazi Parchetului. Atanasiu a cerut si demisia colegilor sai de partid, ministrii Razvan Ungureanu si Sebastian Vladescu.

TINTA. Consilierul prezidential Sergiu Medar a intrat in colimatorul ministrului Apararii Nationale
Dupa esecul din CSAT privind retragerea trupelor din Irak, liberalii si-au orientat tunurile catre esalonul doi. Ministrul Apararii l-a acuzat ieri pe consilierul prezidential Sergiu Medar ca a divulgat informatii secrete, anuntand ca a cerut o ancheta in acest sens, ale carei rezultate vor fi prezentate astazi Parchetului. Atanasiu a cerut si demisia colegilor sai de partid, ministrii Razvan Ungureanu si Sebastian Vladescu

Dupa ce nu a iesit prea bine in urma confruntarilor de la Bucuresti, mai ales cele din sedinta CSAT, ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, l-a acuzat ieri pe consilierul prezidential Sergiu Medar ca ar fi divulgat informatii clasificate ca secrete in direct la posturi de televiziune cu acoperire nationala. "M-am ingrozit vazandu-l pe domnul consilier prezidential Medar divulgand informatii secrete pe diferite posturi de televiziune… Cer Ministerului Afacerilor Externe sa repare aceasta grava eroare a celui care il reprezinta pe presedinte pe probleme de securitate nationala (…). Avem o mare problema privind credibilitatea sistemului de informatii din Romania", a declarat Atanasiu. El a atentionat ca telegrama prezentata de Medar pe un post national de televiziune constituie un document secret al Armatei Romane, care facea referire la retragerea trupelor armate romane din Irak, iar prezentarea acesteia fara drept reprezinta "divulgare de documente secrete". Ministrul Apararii a mai adaugat ca a solicitat Directiei Generale a Armatei sa declanseze o ancheta complexa in urma divulgarii respectivelor informatii secrete de catre consilierul prezidential Sergiu Medar. Atanasiu a spus ca rezultatele investigatiilor vor fi aduse astazi la cunostinta Parchetului, pentru luarea masurilor in consecinta. Iar ministrul va fi audiat maine de comisiile parlamentare de aparare pe tema propunerii de retragere a trupelor din Irak.

Liberalii strang semnaturi


SEMNATURI. Orban (stanga) si Melescanu sustin cauza referendumului
Senatorul PNL Teodor Melescanu a aratat ieri ca dezbaterea privind retragerea trupelor romanesti din Irak trebuie reluata fie in CSAT fie in Parlament, iar PNL Bucuresti a demarat o campanie de strangere de semnaturi pe aceasta tema. "Trupele noastre nu se afla acolo sub mandat ONU sau NATO, prin urmare retragerea lor nu poate afecta relatiile externe ale Romaniei", a spus senatorul, adaugand ca nici unul dintre statele care au facut acest lucru nu a avut de suferit in relatiile internationale si nici nu si-a pierdut credibilitatea. Liderul PNL Bucuresti Ludovic Orban a spus la randul lui ca respingerea propunerii liberale de catre CSAT a fost posibila doar pentru ca presedintele Basescu n-a agreat-o si a cerut lamuriri cu privire la considerentele care au stat la baza acestei respingeri. SEMNATURI. Orban a mentionat ca va propune Delegatiei Permanente a partidului ca strangerea de semnaturi sa se extinda la nivelul intregii tari si ca presedintele Basescu "si-a asumat in nume personal raspunderea pentru mentinerea trupelor", iar trimiterea trupelor in Irak a avut loc ca urmare a unui exces de zel al diplomatiei romanesti. "Prin apelul la cetateni vom incerca sa-i aratam presedintelui ca vointa generala este de a nu ne mai arunca in aventuri externe pe care nu ni le cere nimeni", a spus Orban.

DEMISII DE ONOARE. Si liderul liberalilor bucuresteni este de parere ca ministrii Sebastian Vladescu si Razvan Ungureanu ar trebui, "daca au o urma de bun-simt si decenta", sa-si dea demisia pentru ca nu au sustinut in CSAT retragerea trupelor din Irak. Orban a adaugat astazi ca Biroul Permanent va discuta despre asta in prezenta celor doi, care vor putea sa-si argumenteze pozitia. Despre Theodor Stolojan, Mona Musca si Valeriu Stoica, acestia criticand demersul PNL, Orban a spus ca "sunt foarte apropiati de Cotroceni". "Imi par asa, un fel de oi ratacite, pastorite de lup, dar trebuie sa aiba grija ca primele care sunt mancate de lup sunt oitele ratacite", a mai spus el. (Dana Piciu)

UNGUREANU SI VLADESCU, DEMISII DE ONOARE
Teodor Atanasiu, care este si presedintele PNL Alba, a cerut tot ieri public "demisia de onoare" a ministrilor liberali Sebastian Vladescu(foto jos) si Mihai Razvan Ungureanu (foto sus), in urma votului exprimat in CSAT impotriva retragerii trupelor romanesti din Irak. Atanasiu a facut aceasta cerere vorbind in numele Organizatiei Judetene Alba a PNL, sustinand ca cei doi ministri trebuie sa demisioneze atat din Executiv, cat si din functiile detinute in partid, pentru ca au ignorat propunerea PNL. "Demisia de onoare a celor doi este o cerere fireasca. Le-am cerut domnilor Vladescu si Ungureanu sa faca ce a facut Mona Musca, in momentul in care a intrat in contradictie cu deciziile partidului si ale Guvernului, sa-si dea demisia de onoare. Cum poate functiona intr-un for de conducere un om care nu respecta deciziile acelui for de conducere. Cum poate sa reprezinte un partid in Guvernul Romaniei un om care nu respecta deciziile acelui partid. (…)", a spus Teodor Atanasiu. Si Filiala PNL Cluj a decis sambata, printr-o rezolutie, sa ceara Delegatiei Permanente audierea lui Vladescu si Ungureanu si sanctionarea acestora cu retragerea sprijinului politic sau cu excluderea din partid.

REPLICA
Ministrul Ungureanu a refuzat ieri sa comenteze cererile privind demisia sa din functie. La emisiunea "Stirea Zilei" de vineri seara, ministrul a dat insa niste explicatii dupa ce pedistul Cezar Preda i-a cerut si el demisia de onoare. "In politica externa nu exista mai multe voci, iar obiectivele de politica externa nu sunt puse in aplicare altfel decat prin intermediul MAE (...) Suntem un partid democratic si este logic sa existe o expunere onesta si corecta a punctelor de vedere. Credeti-ma, in acest caz, eu chiar cred ca apar interesul national si tin la acest lucru", a aratat Ungureanu. Sebastian Vladescu nu a putut fi contactat.
SONDAJ
Potrivit unui sondaj realizat saptamana trecuta de BCS, la intrebarea daca mentinerea militarilor in teatrele de operatiuni din Irak este folositoare pentru Romania, 62% dintre subiectii sondajului au raspuns negativ, 23% afirmativ, iar 15% nu a exprimat nici o parere. Acelasi sondaj arata ca daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, Alianta ar intruni 46,7%, PSD 20,3%, PRM 15,4%, PNG 6,4% si UDMR 5,1%. Cat priveste increderea in politicieni, Traian Basescu a intrunit 55% din voturi, fiind urmat de Mircea Geoana (28,6%), C.P. Tariceanu (27%), Gigi Becali (26,8%), Bogdan Olteanu (22%) si C.V. Tudor (18,6%).

SUGESTII
Vicepresedintele PD Mihai Stanisoara considera ca Atanasiu ar trebui sa inceapa ancheta anuntata cu privire la Medar chiar cu Tariceanu, care, in conferinta organizata la PNL, a divulgat primul "paragrafe intregi" din radiograma secreta a MApN. Potrivit lui Stanisoara, Medar "a vorbit despre continutul unor paragrafe din radiograma", dar "nu a dat citire unui text secret". La randul sau, seful Comisiei de aparare din Senat George Maior a anuntat ca va initia urgent demersurile pentru ancheta asupra modului in care MApN a transmis atasatilor militari telegrama privind iminenta retragere a trupelor din Irak.
×