Domnule parlamentar, făceţi-vă că munciţi, sunteţi în direct! Deşi rândurile acestea par o indicaţie de regie pe un platou de filmare, nu este deloc aşa. Ar putea fi auzite în curând în incinta Parlamentului, o dată cu inaugurarea televiziunii de care Legislativul va beneficia. Primii care au finalizat proiectul sunt aleşii din Senat.
Informaţia finalizării proiectului televizunii on-line la Senat a fost anunţată ieri de către secretarul general al acestei Camere, Dan Vasiliu. “Cine va dori, de oriunde, va putea urmări lucrările din plen ale Senatului. Televiziunea on-line este gata, este făcută pe resurse proprii, din dotările pe care le aveam din anii anteriori”, a declarat Vasiliu, citat de Mediafax. El a menţionat că, iniţial, televiziunea on-line va putea fi urmărită doar în reţeaua intranet a Senatului şi că senatorii vor putea face observaţii şi recomandări pentru îmbunătăţirea conţinutului lor. Proiectul, despre care se vorbea ca intenţie de cel puţin doi ani, va deveni viabil, după cum a precizat Vasiliu, pe la jumătatea lunii februarie, adică la scurt timp de la începerea primei sesiuni a acestei legislaturi. “În două săptămâni vom da drumul (site-ului, versiunii intranet şi televiziunii online – n.r.) definitiv”, a spus Vasiliu. Ca atare, fiecare dintre aleşii uninominalului ar putea fi “urmăriţi” mai bine de electoratul propriu. Singura condiţie este ca alegătorii interesaţi să aibă o conexiune la Internet, căci transmisiunea live va putea fi urmărită accesând site-ul Senatului, motiv pentru care va fi “înnoită” şi pagina web. Într-o primă fază, site-ul va fi realizat în limba română, iar ulterior va putea fi citit şi în engleză şi franceză.
STUDIO LA CAMERĂ
Deputaţii vor avea însă un studio de televizune, pentru amenajarea acestuia alocându-se 600.000 de lei. Până în prezent, acest studio este realizat şi dotat în proporţie de 70%. Secretarul general al Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu, a anunţat că studioul se va afla “într-un corp” din Palatul Parlamentului şi nu-şi propune să facă “emisii în eter sau pe cablu”. El va găzdui televiziunile care vor să facă dezbateri, sau conducerea Camerei, când va avea astfel de acţiuni. “Studioul nu are dotări de transmitere”, a mai precizat Barbu. Conducerea Camerei Deputaţilor consideră că această investiţie era necesară pentru că televiziunile nu îşi vor mai improviza ministudiori pe holurile Parlamentatului, ci vor merge într-un loc special amenajat.
E- PARLAMENT
În secolul Internetului şi al necesităţii protejării mediului, aleşii vor fi nevoiţi să renunţe la mapele cu hârtii şi să se obişnuiască să folosească laptop-urile pe care le primesc de la Parlament. Primul pas pentru aceasta a fost deja făcut, atât senatorii cât şi deputaţii urmând să primească bugetul de stat pe cd-uri şi nu pe suport de hârtie ca până acum.
BUFET PENTRU PUTERE
O nouă “apariţie” la Cameră este, începând de ieri, bufetul de la etajul 1M. Potrivit Agerpres, bufetul s-a deschis pentru a deservi deputaţii şi personalul celor două mari grupuri parlamentare care se află la nivelul respectiv, PSD şi PD-L. Se pare că solicitarea “expresă” pentru înfiinţarea bufetului a venit din partea deputatului democrat-liberal, Silviu Prigoană. Noul bufet este amplasat exact în faţa sălii de şedinţă a PD-L. Cu acesta din urmă, deputaţii au la dispoziţie, în clădire, cinci bufeturi, câte unul la două etaje, şi restaurantul cu autoservire. Deputaţii liberali şi cei ai UDMR, care sunt în opoziţie, nu au bufet la etajul la care sunt amplasate sălile lor de grup.
Citește pe Antena3.ro