Legea recursului compensatoriu trebuie corectată de Parlament, unde procedurile sunt foarte înaintate, dar nu printr-o simplă abrogare, ci printr-o nouă strategie şi un text de lege care să înlocuiască actualul act normativ, a declarat luni, la RFI, liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi.
"În Parlament, procedurile sunt foarte înaintate. Camera Deputaţilor, dacă adoptă un raport în Comisia Juridică, poate să intre în plen cu acest proiect de lege. De aceea, ar fi oportun să fie închisă această problematică în Parlament, pentru că sunt convins că dezbaterile ajută, dar semnalul dat de Guvern cred că pe de altă parte e de înţeles, este nevoie să fie făcut un pas ferm în Parlament, prin adoptarea unui raport în comisie. Dacă asumarea răspunderii e oportună sau nu, sper să nu se ajungă acolo, pentru că Parlamentul trebuie să aibă capacitatea ca în situaţii care necesită decizii ferme într-un timp normal să poată să-şi ducă la bun sfârşit această responsabilitate", a declarat deputatul UDMR.
Întrebat dacă, pe fond, recursul compensatoriu trebuie abrogat, Attila Korodi a spus: "Recursul compensatoriu în forma actuală trebuie abrogat, numai că dezbaterea care trebuie dusă la bun sfârşit este aceea că o simplă abrogare creează o lipsă de abordare juridică a problematicii totale şi intervenţia ministrului Justiţiei de săptămâna trecută a fost binevenită. Trebuie să vină din partea ministerului (Justiţiei - n.r.) sau a specialiştilor o strategie şi un text de lege care înlocuieşte actualul act normativ şi nu lasă un gol în procedurile juridice care privesc această speţă".
Atenţionat că UDMR a votat alături de PSD şi ALDE legea recursului compensatoriu, care a eliberat mai devreme zeci de mii de deţinuţi din închisori, Attila Korodi a replicat că "a fost o decizie care în analiza noastră de atunci nu a semnalat foarte multe hibe pe care le are această lege".
Întrebat dacă regretă că UDMR a susţinut recursul compensatoriu, deputatul a răspuns: "Dacă mă gândesc către trecut, da, nu a fost o decizie solid fundamentată şi atunci trebuie să aducem corecturi, trebuie să fie corectată, printr-o înlocuire totală a procedurilor pe această speţă". AGERPRES