x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Au fost desemnați președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare

Au fost desemnați președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare

12 Sep 2020   •   15:30
Au fost desemnați președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare

Sîmbătă au avut loc, la sediile birourilor electorale de circumscripție județene și din București, ședințele publice pentru desemnarea prin tragere la sorți computerizată a președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare și a locțiitorilor acestora la alegerile din 27 septembrie.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) prcizează, într-un comunicat, că decizia programării ședințelor publice pentru desemnarea președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare și a locțiitorilor acestora în data de 12 septembrie a fost luată ca urmare a prelungirii timpului necesar susținerii sesiunilor de instruire a președinților și locțiitorilor secțiilor de votare impuse de respectarea normelor de protecție instituite prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.228 din 3 iulie 2020 privind măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2 care trebuie implementate de către cei care organizează cursuri de perfecționare, formare, instruire și workshopuri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, precum și unele activități specifice organizate de către instituțiile cu atribuții în domeniul apărării naționale, ordinii și siguranței publice și cele din domeniul diplomatic.

În acest context, sesiunile de instruire care se desfășurau pe durata unei zile la alegerile anterioare, vor fi efectuate, pentru acest scrutin, pe durata a 10 zile, astfel încât să fie respectate toate regulile de protecție sanitară.

Rezultatele tragerii la sorți sunt consemnate în procese-verbale semnate de reprezentanții AEP și președinții birourilor electorale de circumscripție și pot fi consultate pe site-ul AEP, www.roaep.ro, secțiunea Corpul Experților Electorali, accesibilă la următorul link: https://www.roaep.ro/instruire/procese-verbale-privind-desemnarea-presedintilor-birourilor-electorale-ale-sectiilor-de-votare-constituite-pentru-alegerea-autoritatilor-administratiei-publice-locale-din-data-de-27-septembrie-2020-si/

Potrivit prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 576/2020 pentru aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, în perioada 13-23 septembrie 2020, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale și organizațiile minorităților naționale care participă la alegeri vor desemna reprezentanți în birourile electorale ale secțiilor de votare.

În data de 24 septembrie 2020, președinții birourilor electorale de circumscripție vor efectua completarea birourilor electorale ale secțiilor de votare.

În cazuri de forță majoră, înlocuirea președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare sau a locțiitorilor acestora se realizează de AEP, prin tragere la sorți computerizată, dintre persoanele înscrise în corpul experților electorali, cu domiciliul sau reședința în județul respectiv, cu aplicarea corespunzătoare a criteriilor enunțate mai sus.

Potrivit prevederilor Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, nerespectarea hotărârilor birourilor și oficiilor electorale, precum și a hotărârilor Autorității Electorale Permanente constituie contravenții și se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.200 de lei și 3.000 de lei, iar aplicarea sancțiunilor se face de către împuterniciții președintelui Autorității Electorale Permanente.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: sectii electorale