x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Autonomia, la prima infrangere

Autonomia, la prima infrangere

16 Mar 2004   •   00:00

Consiliul Legislativ a avizat negativ propunerea legislativa a sase deputati UDMR referitoare la Statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc.

Deputatii UDMR Toro T. Tibor si Zsolt Szilagyi, membri ai Consiliului National Secuiesc, impreuna cu alti patru deputati ai Uniunii, au depus la 25 februarie, la Camera Deputatilor, un proiect de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc, in ciuda obiectiilor formulate de grupurile parlamentare ale UDMR. Consiliul Legislativ a apreciat ca aceasta propunere legislativa contravine, in ansamblul ei, normelor si principiilor constitutionale, ordinii juridice interne, legislatiei comunitare si dreptului international. Institutia apreciaza ca scopurile urmarite de initiatori - protectia "identitatii nationale maghiare", exprimarea "identitatii istorice", dobandirea "personalitatii juridice a regiunii autonome in cadrul Romaniei" - vizeaza, practic, crearea unei entitati statale distincte, paralela cu statul national unitar roman."Organismele europene nu promoveaza crearea unor entitati intrastatale, de genul regiunilor autonome, asimetrice, neuniforme, ori pur si simplu singulare, constituite exclusiv pe criterii etnice", a precizat Consiliul Legislativ. Un exemplu oferit in acest sens este Conventia-cadru pentru protectia minoritatilor nationale, adoptata la Strasbourg, la 1 februarie 1995, si ratificata de Romania, care "nu confera drepturi colective minoritatilor nationale", ci are doar menirea de a garanta fiecarei persoane apartinand unei minoritati dreptul la egalitate in fata legii si la egala protectie a legii, interzicand orice discriminare bazata pe apartenenta la o minoritate.

Proiectul de lege initiat de cei sase deputati UDMR urmeaza sa fie analizat de comisiile de specialitate ale Camerei si apoi de plenul acestui for legislativ.

Criticile UDMR

Grupurile parlamentare ale UDMR au precizat, printr-un comunicat de presa, ca initiatorii proiectului de lege nu cred in reusita acestuia, ci vor doar sa fie in centrul atentiei publice si, din acest motiv, cei sase deputati "abuzeaza de increderea comunitatii maghiare" si "dauneaza ideii de autonomie".

Grupurile parlamentare ale UDMR au criticat proiectul de lege, aratand ca realizarea diferitelor forme de autonomie este un scop fundamental al UDMR, dar ca orice initiativa legislativa pe aceasta tema ar fi impus o dezbatere in cadrul grupului parlamentar al UDMR, iar apoi o decizie luata in comun.

"Intr-un an electoral, la debutul campaniei, aceasta initiativa conduce la un singur rezultat: da apa la moara extremismului nationalist, va aduce voturi la alegerile locale si parlamentare partidelor extremiste si va crea oportunitati pentru amplificarea retoricii antimaghiare", sustin parlamentarii UDMR.
( GABRIELA ANTONIU )

×
Subiecte în articol: politic udmr