x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Avere pe căi ilicite. Soţia şi soacra lui Iohannis, implicate direct în acumularea de bunuri imobiliare în familie

Avere pe căi ilicite. Soţia şi soacra lui Iohannis, implicate direct în acumularea de bunuri imobiliare în familie

03 Oct 2014   •   19:26
Avere pe căi ilicite. Soţia şi soacra lui Iohannis, implicate direct în acumularea de bunuri imobiliare în familie

Site-ul ancheteonline.ro a dezvăluit că jumătate din averea imobiliară a lui Klaus Iohannis a fost dobândită pe căi ilicite prin înşelăciune, fals şi uz de fals, mărturii mincinoase.
Potrivit declaraţiei de avere, primarul Sibiului, fost profesor deţine 6 imobile în: str. Bâlea 29 (achiziţionată în 1992), str. Pedagogilor nr. 14 (achiziţionată în 1997), str. Bălcescu nr. 29 (achiziţionată în 1999), str. Someşului nr. 13 (achiziţionată în 2001), str. Măgura nr. 9 şi str. Măgura nr.11 (ambele achiziţionate în 2007).

Soacra lui Iohannis, afacerist imobiliar

Primarul Sibiului a vrut mereu să stea în afara procesului de dobândire a imobilelor aflate în litigiu, mai arată ancheteonline.ro, el apărând în acte, după finalizarea demersurilor în justiţie. Soţia sa Carmen şi soacra, Georgeta Lăzurcă, au fost cele care s-au implicat direct în acumularea de averi imobiliare în familia Iohannis.

Jurnaliştii de la ancheteonline.ro spun că primarul Sibiului a pierdut deja una dintre case în instanţă şi este pe cale să o piardă şi pe a doua. Casa din strada Pedagogilor 14, cumpărată în 1997, a fost achiziţionată în baza Legii 112/1995. Conform legii era interzisă obţinerea unei case naţionalizate de către un chiriaş, dacă mai avea în proprietate un alt imobil. Pe atunci, Iohannis avea deja casa din strada Bâlea 29. Soacra lui Iohannis, servitoare în casele pe care le-a dobândit, a fost femeie de serviciu în familia Eliseu Ghenea, care deţinea imobilele din străzile Magheru 35 şi Bălcescu 29. După  naţionalizare, Ghenea Eliseu a rămas fără case, s-a întors în satul natal, Porumbacu de Sus, unde a murit fără a avea succesori. După Revoluţie, casele lui Ghenea din centrul Sibiului au devenit subiectul şi obiectul retrocedărilor. Pe ele a pus mâna soacra lui Klaus Iohannis, însă numele lui nu apare decât la întocmirea finală a documentelor de proprietate.

Conform ancheteonline.ro, familia Iohannis în complicitate cu un nepot al lui Ghenea Eliseu au fabricat documente false pe bandă rulantă: testamente, adeverinţe, adrese şi au inventat chiar un moştenitor: Ghenea Nicolae. Chiriaşii din casele din Bălcescu 29 şi Magheru 35 şi-au cumpărat apartamentele din aceste vile în baza legii 112/1995, dar în scenă a apărut soacra lui Klaus Iohannis, Georgeta Lăzurca, soţia acestuia, Carmen Iohannis, şi nepotul lui Ghenea Eliseu. Cei trei au dat în judecată, în iulie 1997, statul român pentru a revendica imobilele din Bălcescu 29 şi Magheru 35 şi au prezentat un testament prin care nepotul lui Ghenea Eliseu ar fi fost moştenitorul de drept al celor două case. Acest nepot era prieten cu familia Iohannis.

Judecătoria Sibiu a respins acţiunea motivând că testamentul prezentat este un fals, analiza grafologică stabilind că documentul era scris de o persoană şi semnat de alta, că la încheierea sa nu existase nici un martor şi nici nu fusese încheiat în faţa unui notar. Apoi, la Tribunalul Sibiu familia Iohannis a venit cu o adeverinţă emisă de primăria Porumbacu de Jos din care reieşea că Ghenea Elisie avea un moştenitor, pe nepotul său. Tribunalul Sibiu şi Curtea de Apel Alba-Iulia au dat câştig de cauză nepotului lui Ghenea Eliseu. Astfel, toate actele de proprietate ale chiriaşilor au fost anulate, iar noii proprietari au devenit Lăzurca Georgeta, Carmen şi Klaus Iohannis, precum şi Baştea Nicolae, nepotul lui Ghenea Eliseu.

Ancheteonline.ro arată că toate documentele false care au stat la baza procesului prin care s-au obţinut cele două imobile au fost semnate de acelaşi notar: Radu Gabriel Bucşa. El a emis certificatul de moştenitor cu toate că nu avea toate actele necesare (lucru stabilit de instanţă), nu avea competenţa teritorială necesară (Baştea Nicolae, aşa zisul moştenitor, a murit la Viştea de Sus – judeţul Braşov şi toată viaţa a trăit la Cluj-Napoca).

Potrivit certificatului de moştenitor obţinut în fals, noii proprietari din Bălcescu 29 şi Magheru 35 erau: la Magheru, 50% Baştea Ioan, 25% Lazurcă Georgeta şi 25% Carmen Iohannis, iar la Bălcescu 29, Baştea Ioan, întreg imobilul. Potrivit unei înţelegeri  prealabile, Baştea Ioan a vîndut imediat (pe 1 iunie 1999) jumătate din imobilul din Bălcescu 29 lui Carmen şi Klaus Iohannis.

Condamnări cu închisoare

Chiriaşii au dat în judecată familia Iohannis şi au depus plângeri penale pentru anularea actelor false care au stat la baza schimbării proprietarului. Au atacat calitatea de moştenitor a lui Baştea Nicolae şi au cerut anularea adeverinţelor emise de primăria Porumbacu de Jos în care se susţinea că Baştea Nicoale este unicul moştenitor al lui Ghenea Eliseu.

Curtea de Apel Alba Iulia l-a condamnat pe secretarul primăriei Porumbacu de Jos la un an de închisoare cu suspendare pentru fals, uz de fals şi neglijenţă în serviciu şi a anulat toate actele emise de primărie prin care se stabilea că Baştea Nicolae ar fi unicul moştenitor al lui Ghenea Eliseu. “Numitul Ghenea Eliseu a decedat la data de 25.04.1969, având ultimul domiciliu în comuna Porumbacu de Jos, iar soţia acestuia, Ghenea Maria, născută Baştea, a murit anterior, în 1962, fără a avea urmaşi în linie descendentă (copii), iar singura moştenitoare a fost declarată sora numitului Ghenea Eliseu, respectiv Mica Paraschiva”, se arată în documentele prezentate de procurori
instanţei.

“Toate aceste manopere desfăşurate de numiţii Baştea Ioan, Lăzurca Georgeta şi Iohannis Carmen, sprijinite de acţiunile învinuitului Munteanu Liviu, care a eliberat adeverinţele nr. 168/1998 şi 73/2000, precum şi anexa 1 nr. 25/1997, în mod fals, au condus la intabularea eronată a sus-numiţilor în cartea funciară deşi nu aveau vocaţie succesorală, întrucât Baştea Nicolae era rudă doar cu Ghenea Maria, soţia predecedată a defunctului Ghenea Eliseu”, arată procurorii.

Astfel, judecătorii au constatat nulitatea absolută a certificatului de moştenitor emis de Biroul Notarului Public Bucşa Radu Gabriel şi au dispus “rectificarea C.F. nr. 752 Sibiu nr. Top.332/1, în sensul radierii dreptului de proprietate al pârâţilor Baştea Ioan, Lăzurca Georgeta şi Iohannis Carmen”.
Astfel, familia Iohannis a pierdut casa din Magheru 35. Aceeaşi situaţie este şi în
cazul celei din Bălcescu 29. Tribunalul Braşov a constatat în mai 2014 nulitatea certificatului de moştenitor fabricat, dar decizia nu este definitivă. Primarul Klaus Iohannis câştigă până una alta de pe urma acestui imobil. El a semnat un contract de închiriere cu Raifaissen Bank în 2002, contract valabil până în 2017. Suma încasată de Iohannis este de mii de dolari anual.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis - mapa profesionala