Europarlamentarul liberal Cristian Buşoi este unul din cei mai bogaţi politicieni români, deşi a ocupat numai funcţii publice, iar din job-ul de notar nu ar câştiga suficient nici cât să plătească întreţinerea caselor sale din România şi Belgia. Multimilionar în euro la 30 şi ceva de ani, Buşoi are pe statul de plată mai mulţi consilieri din Bucureşti şi Timişoara, fini numiţi la conducerea spitalelor judeţene şi apropiaţi angajaţi în Parlamentul European. În acest condiţii, s-ar putea spune că Buşoi a investit suficient pentru a fi ales, în vară, preşedintele PNL.
Europarlamentarul liberal Cristian Buşoi are o avere realmente fabuloasă. Împreună cu soţia Anne Marie Georgiana Buşoi, actualul secretar general al PNL deţine circa 55.000 de metri pătraţi de teren agricol în Drobeta Turnu Severin şi Sohatu- Călăraşi, 2.200 metri pătraţi de teren intravilan în Drobeta natală, Băile Herculane şi Bucureşti, la care se adaugă două apartamente în Bucureşti şi încă unul în Bruxelles. Pe lista imobilelor din proprietatea lui Buşoi se remarcă o casă în Drobeta Turnu Severin cu o suprafaţă de peste 920 metri pătraţi. Soţii Buşoi mai au bijuterii, tablouri şi ceasuri în valoare de peste 61.000 euro şi suntem abia la începutul listei de averi. În 2016, Cristian Buşoi raporta venituri de 160.000 euro de la Parlamentul European, reprezentând alocaţii de transport şi cheltuieli de cabinet, la care se adaugă salariul de 76.000 de euro.
Zeci de conturi în bănci
Suplimentar, soţii Buşoi au încasat 263.000 lei de pe urma Biroului Notarial Libertas. Veniturile lui Cristian Buşoi sunt completate de dobânzi totale de 70.000 lei şi 3.000 euro de la Raiffeisen, OTP Bank, BRD, ING şi Marfin Bank, plus dividende de 700.000 lei de la Fondul Proprietatea. În plus, soţii Buşoi au nu mai puţin de 37 de conturi, depozite bancare şi investiţii în şase bănci, în valoare totală de 110.000 dolari, 1,2 milioane euro şi 1,5 milioane de lei.
Liberalii trăiesc pe banii lui Buşoi
Credeaţi că asta-i tot? Nici pe departe. Cristian Buşoi şi-a împrumutat propria firmă, CBS European Business Target SRL, cu 1.202.000 lei, dar şi biroul notarial în care activează alături de soţie, BN Libertas, cu 143.585 euro.
Firma în care Buşoi a băgat peste 1,2 milioane de lei are sediul în localitatea timişeană Ghiroda, se ocupă de consultanţă şi a declarat, de la înfiinţare până în prezent, activitate zero şi nici un angajat
Europarlamentarul mai are de recuperat un împrumut de 10.000 de euro acordat unui misterios Ioan A., 9.000 de euro de la Niculina Marin, 45.000 de lei de la Partidul Naţional Liberal, 20.000 lei de la Cătălin Deaconescu (fost prefect al Capitalei, actual consilier general PNL), 25.000 lei de la Ciprian Ciucu (fost candidat independent la Primăria Capitalei, în prezent, de asemenea, consilier general PNL) şi încă 25.000 lei de la Sorin Mărgărit (lider TNL, evident, consilier general PNL). Cristian Buşoi şi-a îndatorat apropiaţii şi prin funcţii la Parlamentul European. Unul din consilierii săi este Ciprian Bogdan, fost director al Spitalului Judeţean Timiş şi vicepreşedinte CNAS. Pe de altă parte, Grigore Grigoroiu, administratorul CSB European Business Target SRL, firma fără activitate şi angajaţi pe care Buşoi a împrumutat-o cu 1,2 milioane lei, este consilier local PNL în Timişoara. Din acest post, Grigoroiu a fost numit director al Casei de Cultură, membru în Consiliul de Administraţie al ACS Poli Timişoara (echipa de fotbal din Liga I), iar săptămâna trecută a primit şi un teren gratuit de la primărie, pentru a-şi construi o casă.
Buşoi şi Fondul Proprietatea
Şi nici măcar aici nu am terminat cu averea lui Cristian Buşoi. Favoritul pentru preşedinţia PNL are 14.018.750 de acţiuni la Fondul Proprietatea. La cotaţia de ieri, 03.04.2017, de 0,8940 lei/acţiune, deţinerea lui Buşoi valorează peste 12,5 milioane lei, echivalentul a 2,8 milioane de euro. Nimeni nu ştie prea bine cum a ajuns fostul medic, preşedinte al CNAS, actual notar şi europarlamentar să aibă atâtea acţiuni la Fondul Proprietatea. Cert este că finii săi, Daniel Groza şi Marius Militaru, apar pe lista celor mai mari beneficiari de despăgubiri de la ANRP. Militaru a primit în 2008 despăgubiri în acţiuni la Fondul Proprietatea în valoare de aproape 45 de milioane de lei, de pe urma unui drept litigios cumpărat cu 290.000 lei, în timp ce Groza a primit acţiuni de aproape 34 milioane lei, pe baza unui dosar cumpărat cu 420.000 lei.
Linişte peste dosarul DNA
Un raport de control al Guvernului, din 2015, arăta că despăgubirile acordate finilor lui Buşoi au fost făcute peste rând, cu invocarea unor situaţii excepţionale. DNA deschidea un dosar în 2015 pe baza acestui raport, procurorii au solicitate în mai multe rânduri documente justificative de la ANRP, colegii de partid ai lui Buşoi de la conducerea autorităţii de la acea vreme (Ingrid Zaarour, Theodor Niculescu şi Cătălin Teodorescu) sunt urmăriţi penal pentru retrocedări ilegale, dar între timp s-a aşternut liniştea. O fi o simplă coincidenţă faptul că liberalul Cristian Buşoi a devenit şi el milionar în acţiuni la Fondul Proprietatea, odată cu finii săi.
La nici 40 de ani, europarlamentarul Cristian Buşoi a strâns din funcţii publice câteva milioane de euro