x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Avuţia şi căpătuiala miniştrilor premierului Dăncilă. Cumpătaţii, belferii şi datornicii

Avuţia şi căpătuiala miniştrilor premierului Dăncilă. Cumpătaţii, belferii şi datornicii

de Monica Stoica1    |    24 Iul 2018   •   12:10
Avuţia şi căpătuiala miniştrilor premierului Dăncilă. Cumpătaţii, belferii şi datornicii

Ar părea că odată instalat într-o funcţie în Guvern, ajungi peste noapte să te lăfăi printre teancuri de bancnote. Totuşi, mitul este iluzoriu. Miniştrii nu ajung pe nesimţite înavuţiţi, doar dacă aveau fler de afacerişti dinainte să fie numiţi. De pildă, premierul Viorica Dăncilă a scăpătat de când conduce Guvernul, căci salariul de prim-ministru este mai mic decât cel de deputat european. După ce mai mulţi membrii ai cabinetului Dăncilă şi-au actualizat declaraţiile de avere, putem afla ce-au agonisit şi cum şi-au drămuit leii.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă n-a investit nici în terenuri, nici nu şi-a cumpărat vreo casă de vacanţă sau vreun autoturism de lux de când şi-a depus ultima dată declaraţia de avere, în februarie 2018. Însă premierul deţine bănet în lei, euro şi dolari pitulate prin depozite, conturi curente sau fonduri de investiţii. Potrivit declaraţiei de avere reactualizată în iunie 2018, suma cea mai mare este de 32.373 de euro într-un cont bancar deschis în 2012. În 2018, premierul a decis să-şi mai facă un depozit în bancă de 50.000 de lei. În ceea ce priveşte veniturile din ultimul an fiscal încheiat, premierul a încasat 79.932 de euro ca indemnizaţie de deputat european, iar soţul său a primit 343.554 de lei, adică salariul de manager la OMV Petrom în Piteşti. Dacă analizăm ultima declaraţie de avere a ministrului Agriculturii Petre Daea, ne dăm seama că nu renunţat la vreun obiect de artă din februarie până în iunie. El deţine în continuare obiecte din sticlă Murano, diverse icoane, cruciuliţe şi tablouri în valoare de nu mai mult de 2.000 de euro, astfel că nu-l putem confunda cu un snob. Pe de altă parte, 2018 a fost un an secetos din punct de vedere pecuniar pentru Daea, aşa că a fost obligat să recurgă la un credit de nevoi personale de 47.100 de lei. Viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice s-a rezumat la un cont bancar în valoare de 24.136,45 lei. El a câştigat 118.327 de lei cât timp a fost senator, 27.205 lei ca ministru al Dezvoltării şi 19.242 de lei de la AGROMEC Vişina de pe un teren arendat. Nu ştim cum îşi pricopseşte ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie arginţii, dar în declaraţia de avere precizează că a acordat un împrumut în nume personal de 55.000 de euro unei persoane, dar datorează 15.000 de euro altei persoane. Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Petru Bogdan Cojocaru, strânge bani cot la cot cu soţia, astfel că, potrivit declaraţiei actualizată în iunie, el a menţionat că deţine un cont bancar de 6.873 lei, un depozit de 23.023 lei, iar soţia sa, Eva Cojocaru, este titularul unui cont de 1.814,16 lei şi al unui depozit de 16.973,75 lei.

Carmen Dan a încasat în ultimul an fiscal încheiat 159.480 de lei, salariu ca ministru al Afacerilor Interne, şi a mai trecut 296 de lei indemnizaţie pentru trei zile ca senator până la numirea la şefia MAI, deşi Dan este în continuare senator şi este îndrituită să primească indemnizaţia de la Parlament.

Birchall şi chiverniseala

Deşi vicepremierul Ana Birchall are un pomelnic de depozite, conturi curente şi fonduri de investiţii deschise în lei, dolari, euro, lire sterline la bănci din România şi din străinătate, sau investiţii financiare în străinătate în companii private a căror valoare este estimată la 23 milioane de euro, se pare că va fi degrevată de o minusculă parte din avuţie. Birchall are o datorie scadentă în 2018 în valoare de 153.000 de dolari, contractată în anul 2000 de la Washington Mutual (SUA).

Maşini, motociclete, brizbrizuri

Dacă ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, poate rula pe şosele în trei autoturisme, dintre care unul este marca Porsche Panamera sau poate să-şi ambaleze motocicleta Kawasaki Vulcan 650 CC, ministrul Agriculturii Petre Daea se plimbă doar cu un Renault Fluence, iar vicepremierul Paul Stănescu are o maşină Nubira veche din 2002. Lia Olguţa - Vasilescu are bijuterii de 10.000 de euro, pe când ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ştefan-Radu Oprea, posedă, totodată, bijuterii cu o valoare estimată la 40.000 de euro. Ana Birchall deţine giuvaere de 46.000 de euro şi un lingou de aur dobândit în 2011.

 

 

 

×
Subiecte în articol: avere Viorica Dăncilă