x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Barna: Majoritatea parlamentară necesară învestirii Guvernului poate fi testată în Parlament pe proiecte de lege

Barna: Majoritatea parlamentară necesară învestirii Guvernului poate fi testată în Parlament pe proiecte de lege

21 Oct 2019   •   14:22
Barna: Majoritatea parlamentară necesară învestirii Guvernului poate fi testată în Parlament pe proiecte de lege

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, luni, că majoritatea necesară pentru învestirea Guvernului Orban ar putea fi testată în Parlament prin dezbaterea şi adoptarea celor trei proiecte de lege solicitate de partidul său - 'Fără penali în funcţii publice', abrogarea recursului compensatoriu şi alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

"Astăzi, în scurt timp, va avea loc comitetul liderilor, iar reprezentantul nostru va cere trecerea pe ordinea de zi a acestor proiecte de lege şi sperăm ca toţi parlamentarii care au susţinut moţiunea de cenzură să vină alături în susţinerea acestor iniţiative. Sunt proiecte pe care PSD le-a blocat în trecut. USR nu a solicitat beneficii sau funcţii, a solicitat nişte modificări de legislaţie prin care ar fi foarte clar pentru români că lucrurile intră într-o logică normală de însănătoşire a societăţii. Din acest punct de vedere, vom vedea ce se va întâmpla astăzi şi mâine în Parlament. Contăm foarte mult pe existenţa acestei majorităţi. Premierul desemnat, preşedintele României consideră că există o majoritate care poate să susţină această guvernare. Foarte bine, pe asta ne bazăm şi noi. În măsura în care vom putea adopta aceste proiecte vom putea să mergem mai departe fără niciun fel de problemă", a spus Barna, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că, dacă nu există majoritate pentru adoptarea acestor proiecte, înseamnă că în continuare există "o criză politică majoră", iar miza acestor două zile în Parlament este tocmai încercarea şi testarea acestei majorităţi.

"În momentul în care nu avem majoritate, nu ajungem în situaţia de vot (a Guvernului Orban - n.r.). Avem două zile în care putem testa dacă avem majoritate. Mâine după-amiază am o nouă întâlnire cu Ludovic Orban în care vom analiza ce s-a realizat din ce am discutat la întâlnirea anterioară. Vrem să se confirme că există această majoritate funcţională", a menţionat Barna.

În opinia sa, în cazul în care s-ar organiza alegeri anticipate, ar exista "un orizont" de a ieşi din criza politică.

"Preşedintele Iohannis a spus foarte clar că vorbeşte de un Guvern de tranziţie care să meargă spre anticipate. Ieşirea din această criză nu depinde de USR. Preşedintele Iohannis este cel care a decis strategia, avem un premier desemnat care va încerca să îşi constituie o majoritate. Aici suntem. Există o serie de speculaţii. Ceea ce solicită USR este ceva de super bun simţ. Dacă nu există majoritate, nu o să fie din cauza USR. Dacă nu există majoritate, nu o sa ajungem nicăieri", a afirmat Dan Barna. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Dan Barna