x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: “25% din magistraţi, din fosta Securitate”

Băsescu: “25% din magistraţi, din fosta Securitate”

de Gabriela Antoniu    |    08 Feb 2008   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit ieri la Cotroceni pe Vasile Pa­ras­chiv, erou anticomunist, la înce­putul discuţiilor şeful statului, spu­nând că 25% din magistraţi sunt din fosta Securitate.

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit ieri la Cotroceni pe Vasile Pa­ras­chiv, erou anticomunist, la înce­putul discuţiilor şeful statului, spu­nând că 25% din magistraţi sunt din fosta Securitate. La începutul dis­cu­ţiilor cu acesta, Băsescu a spus că a stabilit cu Paraschiv, la 15 noiembrie, să îl primească la Cotroceni. “Acum, o dată cu restauraţia asta legată de închiderea dosarelor fostei Securităţi, se pare că este necesar să se ştie ce s-a mai făcut şi de ce este ne­cesară deschiderea dosarelor ăs­tora”, a continuat Băsescu. Paraschiv a spus că, “până acum, în toată rea­litatea acestei ţări, aceasta este consecinţa firească a restauraţiei comunismului cu aşa-zisă faţă umană de către Ion Iliescu la 20 mai 1990”. Va­sile Paraschiv i-a înmânat pre­şe­dintelui un “proiect de lege” în­toc­mit chiar de el, menţionând că prin acest document propune ca ofiţerii de securitate să fie obligaţi “să măr­tu­ri­sească tot adevărul în faţa propriilor lor victime şi/sau în faţa justiţiei”. Bă­sescu l-a întrerupt pe Paraschiv, râzând, şi a spus: “Dacă vă uitaţi la declaraţia Germinei Nagâţ de astăzi (joi – n.r.), constataţi că trebuie să măr­turisească ei în faţa lor. 25% dintre ma­gistraţi sunt din fosta Se­curitate”. Şefa Direcţiei de Investiga­ţii din cadrul Consiliului Naţio­nal de Stu­diere a Arhivelor Secu­rităţii, Germina Nagâţ, a declarat la BBC că 25 de magistraţi au primit verdict de po­liţie politică. Preşedintele Băsescu a mai spus că în prezent România asis­tă la o restauraţie legată de în­chi­derea dosarelor fostei Securităţi.

 

REACŢII. Purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu, consi­deră că afirmaţia lui Băsescu despre ma­gistraţi trebuie să aibă un răs­puns din partea instituţiilor statului. La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Ol­teanu, a declarat că se pare că “oa­me­nii care au colaborat cu securita­tea înainte de ’89 se cunosc foarte bine între ei”.

×
Subiecte în articol: basescu politic