x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu a decis intrunirea Comisiei prezidenţiale pentru Adrian Năstase

Băsescu a decis intrunirea Comisiei prezidenţiale pentru Adrian Năstase

de Jurnalul National    |    12 Sep 2007   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu a decis intrunirea Comisiei speciale pentru analiza sesizărilor cu privire la săvărşirea unei infracţiuni in exerciţiul funcţiei de către membrii Guvernului, cu privire la inceperea UP faţă de Adrian Năstase, prima reuniune urmănd să aibă loc pe 17 septembrie.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei şeful statului a decis, in baza Legii nr. 115/1999 privind răspunderea ministerială, intrunirea comisiei speciale instituite pentru analiza sesizărilor cu privire la săvărşirea unei infracţiuni in exerciţiul funcţiei de către membrii Guvernului.

"Decizia de intrunire a comisiei a fost luată ca urmare a solicitării Procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu privire la inceperea urmăririi penale faţă de Adrian Năstase, fost prim-ministru al Romăniei in perioada 2000-2004. Legea nr. 115/1999 in art. 16 alin. 5 prevede că pe baza analizei sesizării, a probelor depuse in susţinerea acesteia, a declaraţiilor şi a probelor invocate de membrul Guvernului faţă de care se solicita urmărirea penală, comisia specială va prezenta Preşedintelui Romăniei un raport cu propuneri privind urmărirea penală sau clasarea sesizării", se arată in comunicat.

Preşedinţia menţionează că in conformitate cu Constituţia, şeful statului va hotări asupra raportului prezentat de comisia specială, urmănd ca decizia să fie comunicată presei.

In comunicat se aminteşte că, urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 665 din 5 iulie 2007, procedura specială prevăzută pentru inceperea urmăririi penale faţă de membrii Guvernului in activitate, se aplică şi foştilor membri ai Guvernului.

Preşedinţia precizează că, potrivit deciziei Curţii Constituţionale, "exceptarea foştilor membri ai Guvernului, prin art. 23 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 115/1999, republicată, de la procedura specială, derogatorie, prevăzută pentru membrii Guvernului, potrivit unui criteriu aleatoriu, stabilit in funcţie de momentul declanşării procedurii in timpul mandatului sau după incetarea acestuia, constituie o incălcare a principiului egalităţii de tratament consacrat de art. 16 alin. (1) din Constituţie...".

"Comisia este formată din Ştefan Deaconu, Marius Iosif, Laura Ştefan, Ştefan Iancu şi Gabriel Niţă. Prima reuniune a Comisiei va avea loc in data de 17 septembrie, ora 10.00 la Palatul Cotroceni", se arată in incheierea comunicatului.

  • Medifax

×
Subiecte în articol: politic