x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu a incurcat morţii din Italia

Băsescu a incurcat morţii din Italia

de Oana Stancu Zamfir    |    16 Noi 2007   •   00:00
Băsescu a incurcat morţii din Italia

Ca reacţie la fapta lui Mailat, nouă romăni au fost ucişi in Italia in luna noiembrie. Afirmaţia, făcută de şeful statului miercuri seară la Realitatea TV, a fost infirmată ieri de Ministerul de Interne, iar Băsescu a trebuit să regrete in scris "citirea eronată" a datelor.



Ca reacţie la fapta lui Mailat, nouă romăni au fost ucişi in Italia in luna noiembrie. Afirmaţia, făcută de şeful statului miercuri seară la Realitatea TV, a fost infirmată ieri de Ministerul de Interne, iar Băsescu a trebuit să regrete in scris "citirea eronată" a datelor.


In contextul in care incrimina abuzurile impotriva cetăţenilor romăni din Italia, preşedintele Traian Băsescu a făcut o listă, despre care a susţinut că nu e exhaustivă, a romănilor ucişi in Italia in luna noiembrie "ca reacţie la fapta lui Mailat". "Numai in luna noiembrie, pe data de 3 noiembrie, la Roma, decedată datorită arsurilor, Iuliana S., 49 de ani, cu foc pus, probabil. La Napoli, pe 10 noiembrie, decedat in urma rănilor suferite, Nazim B., 31 de ani; tot pe 11 noiembrie, rănit in stare gravă Aurel S., 30 de ani. Aceşti romăni au fost atacaţi. Ioana Luminiţa D., 17 ani, şi Ionela D., 20 de ani, ambele prostituate, au fost găsite moarte, ciopărţite, băgate in saci de plastici. Rozeta Romaniţa, 39 de ani, ucisă in bătaie - nu de romăni. Deci lucrurile sunt mult mai grave decăt par. Este declanşat un sentiment xenofob şi trebuie să vedem ce a declanşat acest lucru, (...) Să mai citesc? Nu are relevanţă. Lista este incă lungă, numai pe luna noiembrie, care nu e epuizată. Deci discutăm de o presupunere a unei crime, pentru că la Mailat nimeni nu a demonstrat incă faptul că Mailat este criminal şi nu doar un tălhar care a smuls o geantă, şi reacţia la fapta lui Mailat este că nouă romăni au fost ucişi in Italia in luna noiembrie." Şeful statului a fost contrazis de Ministerul de Interne, care a arătat că doi romăni au murit in ultima lună in Italia, iar alţi patru au fost internaţi in spital in urma unor agresiuni petrecute după izbucnirea scandalului Mailat. In ultimele patru luni insă, 13 romăni au fost agresaţi in Italia, iar şapte dintre ei au murit.


PREŞEDINŢIA REGRETÃ.... Ca urmare, Preşedinţia a emis un comunicat de presă in care a exprimat regretul şefului statului faţă de "citarea eronată a unor informaţii in cadrul emisiunii de la Realitatea TV". "Incepănd cu data de 28 august a.c. şi pănă in prezent, şapte cetăţeni romăni au murit ca urmare a unor atacuri care au avut loc in Italia, in majoritatea cazurilor autorii fiind incă neidentificaţi. In ceea ce priveşte perioada 30 octombrie-14 noiembrie, Preşedintele a dorit să se refere la faptul că un număr de nouă cetăţeni romăni au fost victime ale unor incidente soldate cu doi morţi, patru persoane rănite şi trei persoane agresate", a explicat instituţia prezidenţială.


A greşit şi adresantul

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, susţine că Traian Băsescu "minte" atunci cănd afirmă că i-a trimis spre reexaminare Legea privind statutul deputaţilor şi senatorilor, anunţănd că va face public referatul pe care şeful statului l-a trimis preşedinţilor Parlamentului cănd a cerut reexaminarea Legii privind drepturile salariale ale parlamentarilor. Olteanu spune că şeful statului a trimis o cerere de reexaminare pentru acest text legislativ la data de 11 ianuarie 2006, dar către fostul preşedinte al Camerei, Adrian Năstase, iar in document se face referire la alte aspecte, "nicidecum la problema sumelor pe care deputaţii le primesc pentru chirii".
  • Monica Iordache Apostol

×
Subiecte în articol: politic romani italia noiembrie