x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu a plecat de la Cotroceni. Crin Antonescu a preluat, oficial, funcţia de preşedinte interimar al României

Băsescu a plecat de la Cotroceni. Crin Antonescu a preluat, oficial, funcţia de preşedinte interimar al României

10 Iul 2012   •   07:00
Băsescu a plecat de la Cotroceni. Crin Antonescu a preluat, oficial, funcţia de preşedinte interimar al României

UPDATE 16:27 - Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a fost chemat la Palatul Cotroceni de catre presedintele interimar Crin Antonescu. Anterior, presedintele interimar s-a intalnit la Palatul Cotroceni cu premierul Victor Ponta si ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein.

UPDATE 14:18 - Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a plecat de la Palatul Cotroceni, unde s-a aflat, pentru aproximativ trei sfreturi de ora, in urma unei invitatii. Ambasadorul SUA a ajuns la Palatul Cotroceni in jurul orei 13:20.

UPDATE 13:26 - Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, se afla, la aceasta ora, la Cotroceni, o masina a misiunii diplomatice fiind vazuta intrand in curtea Palatului. La Palatul Cotroceni se afla presedintele interimar Crin Antonescu, dar si premierul Victor Ponta.

UPDATE 13:04 - Premierul Victor Ponta a ajuns, in jurul orei 13:00, la Palatul Cotroceni, unde se afla presedintele interimar Crin Antonescu. Coloana oficiala a sefului Executivului a intrat in curtea Palatului Cotroceni, la mai putin de doua ore dupa ce presedintele suspendat Traian Basescu i-a predat mandatul lui Crin Antonescu.

UPDATE 11:43 - Administratia Prezidentiala a anuntat, pe site, ca a fost predata functia de presedinte al Romaniei, de catre Traian Basescu, presedintelui interimar Crin Antonescu.

UPDATE 11:38 - Presedintele suspendat Traian Basescu a plecat, in urma cu putin timp, de la Cotroceni, la volanul autoturismului Logan. El i-a salutat la iesire ziaristii prezenti in fata Palatului, facandu-le cu mana.

Presedintele suspendat Traian Basescu a ajuns astazi, in jurul orei 10:00, la Palatul Cotroceni, urmand sa-i predea mandatul lui Crin Antonescu. Acesta din urma se afla la randul sau la Senat, el urmand sa mearga mai tarziu la Cotroceni pentru a prelua mandatul de interimar.

Citeste si Petru Filip, numit interimar la sefia Senatului

Pentru Traian Basescu este ultima zi in care a putut sa mearga la Palatul Cotroceni, pana la referendumul de demitere a sa din functia de presedinte, care va avea loc pe 29 iulie. Daca rezultatul referendumului va fi favorabil presedintelui suspendat, atunci acesta se va intoarce la Palatul Cotroceni pentru continuarea mandatului. In caz contrar, interimatul lui Crin Antonescu va fi prelungit pana in toamna, cand se vor organiza alegeri prezidentiale anticipate.

Suspendat vineri de Parlament, Traian Basescu a ales sa petreaca atat zilele de sambata si duminica, cat si pe cea de luni la Palatul Cotroceni, in asteptarea deciziei Curtii Constitutionale cu privire la constatarea existentei imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de presedinte al Romaniei.

De altfel, Basescu a continuat sa-si exercite atributiunile, semnand luni decretul pentru promulgare a Legii energiei electrice si gazelor naturale.

Daca in weekend si luni, el a mers la Cotroceni la volanul autoturismului sau, Dacia Logan, astazi Basescu a ajuns la palatul prezidential cu coloana oficiala. Traian Basescu va incepe astazi, in mod oficial, campania pentru referendumul de demitere.

Curtea Constitutionala a decis ca procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu a fost respectata si ca se justifica interimatul lui Crin Antonescu in functia de sef al statului.


Conform primului alineat din articolul 98 al Constitutiei Romaniei, 'daca functia de presedinte devine vacanta ori daca presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor'.

Tot in Constitutie se precizeaza ca 'atributiile prevazute la articolele 88 - 90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului functiei prezidentiale'. Cu alte cuvinte, presedintele interimar nu are dreptul de a adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii; nu poate dizolva Parlamentul si nu poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.

Presedintele interimar are insa toate celelalte atributii ale presedintelui. De exemplu, conform articolului 80 din Constitutie, el reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii. Totodata, presedintele interimar vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, presedintele interimar exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.

De asemenea, conform articolului 91, presedintele interimar poate incheia tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le poate supune spre ratificare Parlamentului, intr-un termen rezonabil. El poate, la propunerea Guvernului, acredita si rechema reprezentantii diplomatici ai Romaniei si aproba infiintarea, desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.

Potrivit articolului 94, presedintele interimar al Romaniei poate conferi decoratii si titluri de onoare, poate numi in functii publice, in conditiile prevazute de lege, poate acorda gratierea individuala.

×