x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Aburii puterii iluzorii îl fac pe preşedintele Erdogan să rateze relaţia bilaterală cu SUA

Băsescu: Aburii puterii iluzorii îl fac pe preşedintele Erdogan să rateze relaţia bilaterală cu SUA

19 Iul 2016   •   11:05
Băsescu: Aburii puterii iluzorii îl fac pe preşedintele Erdogan să rateze relaţia bilaterală cu SUA

Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că a avut "o relaţie excelentă" cu Recep Tayyip Erdogan când acesta era premier, dar consideră că acum "aburii puterii iluzorii'' îl fac pe şeful statului turc să rateze relaţia bilaterală cu SUA.

"Şi, totuşi, cum stă Turcia astăzi? Armata Turciei, care nu a dat greş niciodată de la Kemal Ataturc încoace, ratează o lovitură de stat militară. Preşedintele în funcţie al Turciei, care iese aparent învingător din tentativa unei lovituri de stat militare, ratează, recurgând în mod inexplicabil la o brutalitate excesivă în raport cu justiţia, armata şi jandarmeria, toate instituţii fundamentale în procesul de consolidare şi stabilizare a ţării. Preşedintele Turciei ratează relaţia cu armata turcă, umilind zeci de generali şi amirali şi mii de soldaţi pe care i-a dezbrăcat de uniforme şi i-a lăsat să fie umiliţi de civili şi poliţişti. Aburii puterii iluzorii îl fac pe preşedintele Erdogan să rateze relaţia bilaterală cu SUA, trecând linia roşie şi ameninţă, ca un cocoş în călduri, SUA", scrie pe Facebook Traian Băsescu.

În opinia fostului şef de stat, preşedintele Recep Tayyip Erdogan, prin comportamentul abuziv în deciziile interne, prin nerespectarea statului de drept, a ratat relaţia cu Uniunea Europeană, iar prin accelerarea procesului de re-islamizare a ţării distanţa între UE şi Turcia devine tot mai mare.

"Tentaţia restabilirii influenţei Turciei către frontierele din hărţile vechi ale fostului Imperiu Otoman nu a însemnat decât ratarea, în primul rând, a relaţiilor cu vecinii. Tratamentul aplicat kurzilor, care reprezintă 18% din populaţia Turciei, a făcut ca preşedintele Erdogan să rateze pacea internă, iar atentatele sângeroase de la Istanbul, Ankara şi alte localităţi din Turcia nu reprezintă altceva decât rezultatul unei politici agresive împotriva unei minorităţi ce trebuia respectată", spune Băsescu.

Traian Băsescu este de părere că, dacă preşedintele Erdogan nu va reveni "la principiile sfinte ale Întemeietorului Kemal Ataturk", Armata nu va mai rata următoarea lovitură de stat şi acesta "va fi istorie în următorii doi, trei ani". Potrivit acestuia, amiralii şi generalii arestaţi azi vor deveni eroi pentru că aşa va vrea poporul ieşit în stradă.

"PS - spun aceste lucruri în condiţiile în care, ca preşedinte al României, am avut o relaţie excelentă cu premierul Erdogan. În mod sincer îi doresc să fie înţelept în aceste zile cruciale pentru viitorul ţării prietene Turcia. Strada nu-ţi dă decât o putere iluzorie", mai spune Băsescu.

El arată că Turcia este a 17-a economie a lumii, iar Armata acestei ţări este a 2-a din NATO, cu peste un milion de militari bine instruiţi, sub arme.

"Turcia este un nod energetic esenţial datorită terminalului de la Ceyhan, pe unde trec gazele din Azerbaijan şi ţiţeiul din Irak înspre Europa; Turcia este tamponul de securitate pentru UE şi NATO faţă de Islam, dar şi faţă de Federaţia Rusă. Turcia este una dintre cele 5 ţări nedeţinătoare de arme nucleare, dar pe teritoriul căreia se află 90 de focoase nucleare pentru descurajarea altor puteri nucleare, gata de a fi utilizate de SUA în caz de criză majoră; Turcia este ţara de care depinde exportul de ţiţei al Federaţiei Ruse din Marea Neagră (porturile Novorosiisk şi Batumi), prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, către Europa; Turcia este ţara care controlează exodul islamist către Europa", menţionează Băsescu.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: basescu erdogan sua traian basescu puci