x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Chiar dacă nu mai am guvernul meu, agenda mea continuă cu programul pe care îl avem cu FMI, UE şi BM

Băsescu: Chiar dacă nu mai am guvernul meu, agenda mea continuă cu programul pe care îl avem cu FMI, UE şi BM

18 Iun 2012   •   10:34
Băsescu: Chiar dacă nu mai am guvernul meu, agenda mea continuă cu programul pe care îl avem cu FMI, UE şi BM

Presedintele Traian Basescu a declarat, astazi, in cadrul intrevederii de la Palatul Cotroceni cu Philippe Le Houérou, vicepresedinte al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, ca, desi nu mai are un guvern al sau, este bucuros ca agenda sa de masuri pentru asigurarea competitivitatii economiei romanesti este continuata de acordul pe care Romania il are cu FMI, UE si Banca Mondiala.

"Sunt bucuros ca, chiar daca nu mai am guvernul meu, agenda mea continua cu acest program pe care il avem cu FMI, UE si Banca Mondiala. Singura sansa pe care o avem pentru viitor este competitivitatea. Daca nu ajungem sa avem competitivitate, Romania nu va avea sanse. Sunt foarte bucuros ca acest program continua asa cum a fost convenit initial", a spus Basescu in intrevederea de la Palatul Cotroceni cu Philippe Le Houérou, vicepresedinte al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala.

Oficialul BM evidentiase anterior ca board-ul directorial al institutiei sale a recunoscut, prin decizia de saptamana trecuta de acordare a unui imprumut de un milliard de euro pentru tara noastra, progresele inregistrate de Romania nu numai la nivel macroeconomic, ci si in plan structural, adaugand ca reformele structurale pun bazele unei economii competitive.

"Reformele structurale pun bazele pentru o economie competitiva care sa creeze locuri de munca. Stiu ca asta a fost pe agenda dumneavoastra", a spus Philippe Le Houérou.

Presedintele Basescu i-a multumit acestuia pentru imprumutul de un milliard de euro acordat de Banca Mondiala, adaugand ca apreciaza foarte mult preconditiile privind tragerea banilor de catre Guvern, deoarece pun presiune pe acesta sa indeplineasca angajamentele asumate in Acordul cu FMI, UE si Banca Mondiala.

"Multumesc foarte mult pentru aprobarea imprumutului pentru Romania si in acelasi timp apreciez preconditiile pentru folosirea banilor care vor pune presiune pe Guvern sa isi indeplineasca angajamentele asumate in Acordul cu UE si FMI", a spus Basescu, potrivit Mediafax.

Basescu a mai spus ca exista "anumite dificultati in unele privatizari de companii de stat sau privatizari ale managementului" unora dintre aceste companii, masuri convenite in Acordul cu FMI.

Sunt extrem de convins ca aceasta criza nu va disparea in urmatoarele 12 luni

Presedintele Basescu sustine ca este "extrem de convins" ca actuala criza economica din Europa nu va disparea in urmatoarele 12 luni si ca dificultatile vor continua pe "termen mediu si lung".

"Suntem extrem de convinsi ca aceasta criza nu va disparea in urmatoarele 12 luni, este o perioada de dificultati pe termen mediu si lung", a afirmat presedintele Basescu.

De asemenea, seful statului a precizat ca Romania este una dintre tarile care nu sustin in prezent ideea abandonarii masurilor de austeritate pentru a relansa economia si a asigura cresterea.

"Este cea mai mare greseala care poate fi facuta in prezent. In termeni reali, trebuie sa pastram stabilitatea macroeconomica, iar bazat pe aceasta sa generam crestere economica, si nu viceversa. Aceasta poveste cu stoparea austeritatii, stoparea concentrarii pe stabilitatea macroeconomica, haideti sa facem crestere economica, sa punem banii in piata poate fi cea mai mare greseala, care va face Europa sa explodeze in urmatorii ani. Trebuie sa avem grija de ambele, atat stabilitate, cat si crestere. Cheia este stabilitatea macroeconomica. Iar noi am avut experienta din 2007-2008 cand am crescut neglijand stabilitatea macroeconomica", a spus presedintele.

La randul sau, oficialul Bancii Mondiale a precizat ca actuala criza economica din Europa determina dificultati in intreaga regiune, insa eforturile Romaniei de stabilizare macroeconomica au fost recunoscute, iar reformele trebuie continuate pentru a asigura "stabilitatea pe termen lung".

"Stabilitatea macroeconomica, asigurarea competitivitatii si valorificarea oportunitatilor de investitii sunt cei trei piloni pe care Romania trebuie sa isi bazeze cresterea economica", a conchis Philippe Le Houérou.

×