x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, citat în dosarul privind colaborarea cu Securitatea

Băsescu, citat în dosarul privind colaborarea cu Securitatea

25 Sep 2014   •   20:01
Băsescu, citat în dosarul privind colaborarea cu Securitatea
Sursa foto: Băsescu, citat în dosarul privind colaborarea cu Securitatea

Traian Băsescu a fost citat de Tribunalul Bucureşti pentru a da explicaţii în legătură cu colaborarea cu Securitatea. Preşedintele va trebui să se prezinte în faţa instanţei la următorul termen din dosarul aflat pe rolul acestui tribunal, informează antena3.ro. În octombrie 2013, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivei Securităţii (CNSAS) a emis o nouă adeverinţă potrivit căreia Traian Băsescu nu a fost lucrător sau colaborator al fostei Securităţi, după consultarea unor note atribuite acestuia privind activitatea sa ca reprezentant al companiei Navrom. Preşedintele GIP, Mugur Ciuvică, afirma în luna februarie a acestui an că “deciziile CNSAS din 2006 şi din 2013 demonstrează că Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii. CNSAS susţine însă că, în activitatea sa de colaborator al Securităţii, Traian Băsescu nu ar fi făcut «poliţie politică comunistă» şi nu ar fi «îngrădit drepturile şi libertăţilor fundamentale ale omului». Faptul că actualul preşedinte al României a fost colaborator al Securităţii este însă cert”. Mai mult, Ciuvică l-a catalogat pe Băsescu “un mare mincinos” deoarece, pe 17 martie 2004, şeful statului a minţit instanţa. Conform lui Ciuvică, şeful statului a declarat atunci la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti în procesul de calomnie intentat în urma dezvăluirilor legate de colaborarea sa cu Securitatea: “Nu am avut legături cu persoane ce făceau parte din Securitate. După Revoluţie nu am fost contactat de nici un reprezentant al Securităţii. De altfel, niciodată nu am fost contactat de un astfel de reprezentant”.

Săptămâna trecută, Băsescu a recunoscut la postul public de televiziune că a dat camioane de rapoarte la Securitate. “Cred că într-o emisiune la Tucă am spus, de la mine Securitatea a beneficiat de câteva camioane de rapoarte, gândindu-mă la rapoarte de voiaj, ca şi comandant de navă, rapoartele de la Anvers, gândidu-mă că au fost văzute şi de Securitate. Eram comandant pe trei nave, primele două se scufundaseră şi asta era a treia”, a spus şeful statului.

În 2004, Ministerul Apărării a confirmat că Traian Băsescu a fost colaborator al organelor de contrainformaţii militare. “Eu cred că la această înfăţişare Băsescu Traian nu va putea să ocolească una dintre cele mai importante dovezi, şi anume documentul Ministerului Apărării Naţionale care, în 2004, a certificat faptul că Băsescu, în calitate de elev al Institutului de Marină Civilă, a devenit colaborator al organelor de contrainformaţii militare”, a declarat Radu Tudor, într-o intervenţie telefonică la Antena 3. (G.A.)



×