x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Declaraţia lui Iohannis privind refugiaţii - demagogică; România trebuie să se opună cotelor impuse de UE

Băsescu: Declaraţia lui Iohannis privind refugiaţii - demagogică; România trebuie să se opună cotelor impuse de UE

18 Noi 2015   •   19:40
Băsescu: Declaraţia lui Iohannis privind refugiaţii - demagogică; România trebuie să se opună cotelor impuse de UE
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Preşedintele MP, Traian Băsescu, a declarat, miercuri, că, în opinia sa, România trebuie să se opună, ca stat suveran, deciziei UE privind cotele de refugiaţi.

Acesta a criticat afirmaţiile şefului statului de la Bratislava referitoare la atentatele de la Paris şi cotele de refugiaţi.

"În afară de a fi o declaraţie demagogică este şi propagandistică. Să fii un demagog propagandist este mai mult decât să fii un simplu demagog. Eu am văzut declaraţia preşedintelui României. Spune: 'România nu-i va supraveghea pe musulmani'. Păi nu a pus nimeni problema supravegherii musulmanilor care trăiesc de secole pe teritoriul României, în mod deosebit în Dobrogea. Aceia sunt integraţi, sunt parte a corpului naţiunii române, cu valorile lor pe care le-au adaptat la realităţile României. Aici vorbim despre cu totul altceva, despre riscuri de securitate pe fond, pe termen scurt şi mediu, şi vorbim de fibra creştină a Europei pe termen lung", a precizat Traian Băsescu, la B1 Tv.

În opinia sa, soluţia privind cotele de refugiaţi impuse de UE statelor membre este respectarea tratatelor europene în vigoare, indiferent de costuri, adăugând că un demers la Curtea Europeană de Justiţie, după modelul Ungariei, este unul bun, dar birocratic.

"Aici e o chestiune care ţine de tratate. Nu există o asemenea posibilitate prin Tratatul consolidat al UE sau prin Tratatul de aderare a României la UE, nu există varianta să ni se repartizeze cote de refugiaţi. În această situaţie, înainte de orice, eu, ca stat suveran, spun: nu. Îmi asum toate obligaţiile care decurg din tratatele europene la care sunt parte şi spun: nu. Cu atât mai mult cu cât nu sunt parte a Schengen-ului, nu eu am spus veniţi la mine. Pe mine m-aţi refuzat să intru în Schengen, deci nu sunt bun. (...) E nevoie de o decizie a Parlamentului. (...)", a arătat Băsescu.

Întrebat care sunt şi costurile de politică externă ale unei astfel de decizii, el a spus: "Pot fi costuri, dar este un moment în care ni se cere încălcarea tratatelor şi în această situaţie prefer să rămân în tratate şi să-mi asum nişte costuri politice".

El a susţinut că, în varianta în care ţara noastră va prelua cotele de refugiaţi impuse de la Bruxelles, ''se măreşte enorm riscul să se producă'' un atentat terorist.

"Serviciile de securitate româneşti sunt foarte bine puse la punct, dar a primi un grup de islamişti din zonele din care vin (...), care sunt educaţi în spiritul dispreţului pentru creştinism şi pentru regulile noastre, reprezintă un risc suplimentar", a explicat preşedintele MP.

Potrivit acestuia, ce se întâmplă zilele acestea în Europa reprezintă ''un succes enorm al terorismului plantat deja pe teritoriul Uniunii Europene".

"A tensionat la maxim structurile de securitate ale statelor europene, în mod deosebit vest-europene. Orice hârtie aruncată într-o gară declanşează evacuări. (...) S-a ajuns la exagerări din cauza tensiunii enorme. (...) După mine serviciile de securitate se simt depăşite de riscuri", a mai spus Băsescu.

În ceea ce priveşte atentatele de la Paris, el le cataloghează drept "un eşec major al serviciilor de securitate franceze".

×
Subiecte în articol: traian basescu klaus iohannis refugiati