Curtea Constituţională a tranşat disputa privind condiţiile in care Traian Băsescu poate fi demis prin referendum. La consultarea populară de la 19 mai, pentru a fi admisă propunerea de demitere a preşedintelui, este nevoie de majoritatea simplă a celor prezenţi la vot. Decizia Curţii a generat controverse in sănul clasei politice privind data intrării in vigoare a noilor reglementări privind referendumul.
Preşedintele este demis la referendum cu majoritatea voturilor cetăţenilor care vin la urne, şi nu cu majoritatea voturilor celor inscrişi in listele electorale, a decis ieri Curtea Constituţională.
Judecătorii Curţii au declarat astfel constituţională modificarea Legii nr. 3/2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, iniţiată de PSD, respingănd sesizarea de neconstituţionalitate depusă de PD. Proiectul pesedist prevede că "prin derogare de la art. 5, alin. (2), demiterea Preşedintelui Romăniei este aprobată dacă a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum", spre deosebire de legea in vigoare care statuează că preşedintele este demis cu majoritatea voturilor cetăţenilor inscrişi in listele electorale. Derogarea prevăzută de proiectul PSD se referă la valabilitatea refendumului ("referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor inscrise in listele electorale"), ceea ce face ca referendumul privind demiterea preşedintelui să fie valabil chiar dacă la vot nu participă majoritatea cetăţenilor cu drept de vot, fiind eliminată astfel condiţia prezenţei la urne a 9 milioane de persoane. Judecătorii au luat decizia cu majoritate de voturi, aceasta fiind definitivă şi obligatorie, urmănd să fie comunicată preşedintelui Romăniei şi publicată in Monitorul Oficial.
POZITIV, DUPĂ DOUĂ NEGATIVE. Curtea s-a pronunţat ieri pentru a treia oară, in acest an, pe modificările la Legea referendumului, de fiecare dată la sesizarea PD, hotărărea de ieri venind după ce la prima sesizare, in luna februarie a acestui an, judecătorii "nu excludeau posibilitatea ca legiuitorul să opteze pentru o majoritate de voturi relativă pentru demiterea preşedintelui Romăniei in toate cele trei situaţii (n.r. - preşedintele ales in primul tur, preşedintele ales in al doilea tur şi preşedintele interimar)". Curtea a dat atunci verdict de neconstituţionalitate pe acelaşi proiect discutat ieri, dar care avea o cu totul altă formă: preşedintele ales in primul tur este demis cu majoritatea voturilor cetăţenilor inscrişi in listele electorale, iar cel ales in turul al doilea, cu majoritatea voturilor valabil exprimate de cetăţenii prezenţi la urne. A doua oară, judecătorii Curţii au examinat şi declarat neconstituţional un proiect iniţiat de patru deputaţi PNL şi doi ai PD, reexaminat la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu şi amendat de PSD, care prevedea ca şi in primul proiect modalitatea diferită de demitere a preşedintelui ales in primul tur şi a celui ales in al doilea tur.
OPINII PRO ŞI CONTRA DATEI APLICĂRII |
BĂSESCU: "O IAU CA ATARE" |
Reacţii politice la cald
PNL. Vicepreşedintele PNL Puiu Haşotti a spus că decizia Curţii este "absolut corectă" şi a apreciat că este firesc ca noile prevederi să se aplice la referendumul din 19 mai. "Băsescu ne tot ameninţă cu demisia. Eu cred că moral ar fi să demisioneze imediat după 19 mai dacă va primi din partea cetăţenilor mai puţine voturi decăt in 2004, indiferent de rezultatul referendumului", a declarat Haşotti.
Citește pe Antena3.ro
PC. "Decizia Curţii este in folosul referendumului, al tuturor competitorilor, inclusiv al preşedintelui suspendat, care poate să-şi verifice increderea pe care o are in răndul populaţiei. De acum incolo toate formaţiunile politice trebuie să facă tot ce pot, şi in primul rănd iniţiatorii suspendării preşedintelui, să convingă populaţia. Incepe o luptă foarte importantă", a declarat deputatul PC Sergiu Andon, arătănd că verdictul dat de Curte nu trebuie privit ca pe o victorie, ci ca pe un punct de vedere care nu avantajează nici o tabără. Potrivit lui Andon, faptul că se poate hotări cu votul majorităţii celor prezenţi la referendum nu dă apriori căştig de cauză unei părţi sau alta, ci dă substanţă referendumului. Conservatorul nu a dorit să se pronunţe cu privire la aplicarea deciziei Curţii.
UDMR. Şi deputatul UDMR Kelemen Hunor crede că decizia Curţii se poate aplica la referendumul privind demiterea din funcţie a lui Băsescu dacă pănă la 19 mai decizia Curţii va fi publicată in Monitorul Oficial, şi proiectul de modificare a Legii referendumului va fi promulgat. "In momentul in care, inainte de ziua referendumului, aceste etape vor fi parcurse, legea va intra in vigoare şi işi va produce efecte. In Drept nu se intămplă ca in sport, ca in timpul meciului să nu se schimbe regulile jocului", a arătat Kelemen.
PD. Singurii care au susţinut că hotărărea Curţii se va aplica la următorul referendum, şi nu la cel de acum, au fost democraţii. "Este o regulă generală că nu se schimbă regulile in timpul jocului. Potrivit articolului 115 al Constituţiei, legea dispune pentru viitor, astfel incăt decizia de joi a Curţii Constituţionale se va aplica la un referendum viitor, nu la cel actual", a spus liderul PD, Emil Boc, declarăndu-se convins că la referendumul din 19 mai Traian Băsescu va căştiga cu cel puţin 75%. (Carmen Vintilă)