x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, desemnat candidat de Boc

Băsescu, desemnat candidat de Boc

de Dana Piciu    |    07 Aug 2009   •   00:00
Băsescu, desemnat candidat de Boc
Sursa foto: Christian Sylva/Jurnalul Naţional



În ciuda faptului că preşedintele Băsescu a scăldat-o din nou pe tema unei noi candidaturi anunţând că este într-o perioadă de serioasă reflecţie şi că se teme că va fi învins de "forţele subte­rane ce au devenit transparente", Boc l-a numit ieri, din oficiu, candidatul PD-L la prezidenţiale.   

Premierul Emil Boc a spus ieri tranşant că nu doreşte să candideze la funcţia de preşedinte al României, că nu a discutat niciodată în PD-L această ipoteză, iar candidatul democrat-liberalilor la această funcţie este Traian Băsescu. "Nu am avut niciodată intenţia de a candida, nu doresc să candidez la funcţia de preşedinte al României, n-am discutat nici măcar ca ipoteză vreodată în PD-L despre o alternativă a altui candidat la funcţia de preşedinte al României. Candidatul PD-L la funcţia de preşedinte al României este preşedintele în exerciţiu", a declarat Boc la postul public de radio. Declaraţia lui Boc a venit în urma afirmaţiilor secretarului general al PD-L, Vasile Blaga, care susţinea că, dacă Băsescu nu va candida, premierul "e o variantă clară".

ÎNFRĂNT "DE FORŢE TRANSPARENTE"?
Cât despre şeful statului, acesta a spus într-o emisiune la TVR miercuri seară că se află într-un proces foarte serios de reflecţie şi de analiză cu privire la o nouă candidatură şi, comparându-se cu fostul preşedinte Emil Constantinescu, a dat de înţeles că "forţe subterane care au devenit transparente" l-ar putea în­frân­ge. "Nu pot să spun că forţe subte­rane au vreo contribuţie în decizia mea, ci ceea ce se întâmplă la suprafaţă. Probabil forţele subterane de care vorbea domnul Emil Constantinescu au devenit acum foarte transparente şi singura problemă pe care mi-o pun este dacă pot împinge lucrurile înainte, în direcţia reformei", a spus Băsescu. El a identificat aceste "forţe transparente" ridicate din străfunduri ca fiind mogulii de presă, criticarea acestora din urmă devenind subiectul preferat al preşedintelui în ultima perioadă de timp. "Furia îi face să se alinieze transparent într-o bătălie, care eu nu spun că e neechitabilă, dar e incorect motivată", a comentat Băsescu atitudinea mogulilor. "Sunt oameni care în acest mandat nu au mai putut să privatizeze ce era de privatizat, pentru că am blocat privatizările. Nici Poşta, nici Transgaz, nici Romgaz, nici... Şi mai aveau nevoie şi de elementele acestea de decor în portofoliul lor de afaceri cu statul", a mai spus preşedintele, adău­gând că şi-ar dori ca mogulii să spună de ce duc această bătălie. "Aş vrea ca şi trustul domnului Vântu, şi trustul domnului Voiculescu să spună corect motivaţia. Asta este motivaţia şi eu sunt convins că este un pas înapoi în abordarea democratică a presei. Oamenii au crezut că şi-n mandatul meu mai poate continua ce au făcut în timpul mandatului domnului Iliescu. Adică, «ne-a lăsat în pace, instituţiile ne-au lăsat în pace, noi ne-am băgat, ne-am privatizat, ce am vrut ne-am luat din ţara asta şi putem să continuăm». În mandatul meu acest lucru nu a mai fost posibil. Mi-a scăpat afacerea Sterling, trebuie să recunosc, pentru că a fost rezolvată între nişte instituţii care nu aveau nici o legătură cu Preşedinţia. Dar, în general, cei care au supt din România fără ruşine au vrut să mai continue şi în mandatul meu acest lucru. Este o bătălie deschisă", a mai arătat Băsescu.
LACHEII MOGULILOR
Şeful statului a menţionat că nu se referă la ziariştii cinstiţi care îl "critică decent", fără să-l jignească, spunându-i doar unde greşeşte, ci la "lachei ai mogu­lilor, care îşi fac treaba şi sunt destul de influenţi", "care mint, care îmi creează  imaginea unuia care are grupuri de inte­rese". "Eu le spun: veniţi şi arătaţi-mi omul care mi-a dat un leu în această ţară. Deci, este o poveste pe care se pare că reu­şesc s-o pună pe tapet. Nu asta mă sperie. Este o luptă cinstită, în momentul de faţă. Problema este - pentru că am avut un semn de întrebare, la un mo­ment dat, cât de solidari ştim să fim atunci când avem să ne apărăm principiile. Şi aduceţi-vă aminte că, deşi 80% din ro­mâ­ni spuneau că vor vot uninominal, atunci când am chemat la referendum n-au venit decât vreo patru milioane şi îţi pui problema cum poţi să mişti lucrurile înainte, într-o astfel de situaţie", a mai comentat Băsescu. El a precizat că "prioritatea zero este să prevenim intrarea într-un derapaj economic şi social" şi s-a arătat dezamă­git că unele dintre obiectivele mandatului său, printre care reformele structurale legate de educaţie, de creşterea autonomiei administraţiei locale, nu s-au făcut. "Dar iată că sunt lucruri care trebuiau făcute de guverne, am numit două guverne, şi nu s-au întâmplat", a spus Băsescu dezamăgit. În acest context, Băsescu a criticat şi coaliţia de guvernământ, care reuşeşte "să îngroape subiect după subiect", referindu-se în mod deosebit la descentralizare.  

DANSUL MIRESEI
Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, consideră că tergiversarea în luarea unei decizii cu privire la o nouă candidatură a lui Băsescu este "un fel de dans al miresei". "E un dans înainte de a-şi anunţa candidatura. O să fie independent? Nu o să fie indepen­dent? Parcă îl crede cineva, mâine, dacă spune că e indepedent? Hai să fim se­rioşi. Dacă dependenţa PD-L de Traian Băsescu este sută la sută, cum ar fi Traian Băsescu independent?", a mai spus Duvăz. În altă ordine de idei, purtătorul de cuvânt al PSD a spus că preşedintele Traian Băsescu s-a adresat în special PD-L şi premierului Emil Boc atunci când a afirmat că partidele din coaliţia de guvernare se ocupă de Comisia Udrea, în loc să discute despre criză. "Gu­vernul nu trebuie să se ocupe de asta (de Comisia Udrea - n.r.) şi nici partidele. Partidele trebuie să se preocupe de criză. Ăsta este lucrul pe care noi l-am spus", a arătat Duvăz. El a adăugat că ar fi tentat să-i dea dreptate, în princi­piu, preşedintelui în cazul Comisiei Udrea, dacă nu cumva şeful statului, prin declaraţiile făcute, a încercat să minimalizeze rolul public al Parlamentului.

×
Subiecte în articol: politic