x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, despre amânara accizei propusă de Ponta: Apreciez că e deschisă calea dialogului pe această temă

Băsescu, despre amânara accizei propusă de Ponta: Apreciez că e deschisă calea dialogului pe această temă

09 Dec 2013   •   19:11
Băsescu, despre amânara accizei propusă de Ponta: Apreciez că e deschisă calea dialogului pe această temă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, azi, într-o intervenţie la Cotroceni, că apreciază propunerea premierului Victor Ponta de amânare a aplicării accizei la motorină timp de trei luni ca pe o deschidere la dialog, adăugând că va continua negocierile cu primul ministru după ce acesta se va întoarce de la funeraliile fostului preşedinte al Africii de Sud, Nelson Mandela.

"Am luat notă de declaraţia primului ministru. Este dispus să renune temportar la acciza pe motorină. Nu este un lucru care să mă satisfacă, dar arată disponibilitata de a ne consulta în continuare", a spus Băsescu.

"Poziţia comunicată de Guvern, cu renunţarea temporară la acciză, crează condiţii de continuare a discuţiilor. Sunt oricând gata să continuăm această discuţie, eu menţinându-mi, cel puţin în acest statiu, poziţia că nu trebuie introdusă această acciză. Eu apreciez că e deschisă calea dialogului pe această temă", a spus Băsescu.

Preşedintele a adăugat că i se pare inutil faptul că ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, va discuta propunerea de amânare a accizei la Bruxelles.

"Înţeleg să s-a dus domnul Voinea să discute la Burxelles, nu ştiu de ce s-a dus, eu l-am informat pe domnul Ollie Rehn când am decis să nu avizez scrisoarea către Fond. Noi am avut în anexa 7 din tratatul de aderare un calendar pentru a atinge un anumit nivel al accizei. Pentru benzină, obligaţia pe care şi-a asumat-o România a fost să ajungă la o acciză de 359 de euro pe mia de litri. Încă de la 1 ianuarie 2013, România avea o acciză cu 59 de cenţi peste limita pe care trebuia să o atingem, de 359 de euro. Orice mărire de acciză ne face necompetitivi. La motorină, tot prin tratat, aveam obligaţia să atingem un nivel de 330 de euro la mia de litri. La 1 ianuarie 2013, românia aplica o acciză de 330 de euro şi 39,5 eurocenţi.
Orice discuţie cu CE pentru creşterea accizei este inutilă, România îşi respectă obligaţiile din tratat", a declarat Băsescu.

Băsescu a adăugat că tot nu crede în oportunitatea introducerii accizei, însă va porni negocierile de la propunerea premierului de amânare cu trei luni.

"Nu cred în introducerea acestei accize, cum am mai spus, eu cred că este destinată să creeze resurse electorale. Dar voi continua discuţiile cu premierul şi mă bucură foarte mult că un prim pas s-a făcut în deschiderea unui dialog. Rămânerea pe poziţii fixe nu duce nicăieri. Poate vom reuşi să rezolvăm lucrurile rezonabil pentru economia românească. Punctul de pornire (al negocierilor n.r.) este cel comunicat azi de premier. Vom vedea la ce punct ajungem, în funcţie de nevoia de creştere economică durabilă a României", a spus Băsescu. 

×