x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, despre condamnarea fratelui său: Mă așteptam la un alt verdict

Băsescu, despre condamnarea fratelui său: Mă așteptam la un alt verdict

13 Ian 2016   •   00:09
Băsescu, despre condamnarea fratelui său: Mă așteptam la un alt verdict
Sursa foto: Adrian Manolache

Președintele Mișcării Populare, Traian Băsescu, a declarat marți seara că sentința în cazul fratelui său, Mircea Băsescu, l-a luat prin surprindere întrucât se aștepta la "un alt verdict" și a adăugat că își menține opinia potrivit căreia în acest dosar suspectează o înscenare.


"Cu surprindere. Mă așteptam la un alt verdict, dar e o hotărâre a instanței și trebuie să te supui ei. Nu am să mă pronunț cu nimic altceva decât cu ce am spus pe Facebook legat de faptul că eu personal suspectez o înscenare. Nu am să fac comentarii legate de cine a făcut-o, cum a făcut-o. Deocamdată, instituțiile statului și o instanță au pronunțat o condamnare grea. Fratele meu trebuie să meargă mai departe la Curtea de Apel și să încerce acolo să demonstreze că nu a făcut trafic de influență", a arătat Traian Băsescu, la România Tv.

Fostul președinte a adus ca argument un document aflat în dosarul fratelui său, citând dintr-un fax pe care Mircea Băsescu l-a transmis procurorului general pe 2 martie 2011 în care sesiza că a fost contactat acasă, la Constanța, de soția și fiica lui Sandu Anghel (Bercea Mondial) pentru a i se cere să intervină în justiție în favoarea acestuia.

Traian Băsescu a dat citire în acest sens unui pasaj în care Mircea Băsescu explica cum a fost contactat, la Constanța, în două rânduri, pe 28 februarie 2011 și pe 2 martie 2011, de rudele lui Bercea Mondial, dar că fratele său le-a spus că trebuie ca să aibă încredere că justiția își va face corect datoria.

"Vă prezint un document din dosarul care se află la instanță, este public și în acel dosar sunt multe alte documente pe care le voi prezenta, probabil, în zilele următoare. Acest document este un fax transmis procurorului general al României în data de 2 martie 2011. (...) Fratele meu a fost arestat în 2014 .(...) Această informare a fost transmisă procurorului general la solicitarea mea.(...) Având în vedere că era un proces la Slatina ( proces al lui Bercea Mondial — n.r.) trebuia informat procurorul general", a spus Băsescu.

El a precizat, totodată, că, în aceeași perioadă, în calitate de șef al statului, i-a chemat pe șefii SRI, George Maior și Florian Coldea, pentru a-i informa cu privire la situația fratelui său.

"Am chemat șefii Serviciului Român de Informații și i-am informat despre presiunile care se fac asupra fratelui meu, domnii Maior și Coldea.(...) Vă pot spune din ce am văzut în dosar, care e public, nu discutăm de documente secrete, (...) a doua zi au fost puși sub ascultare și familia Bercea Mondial, și domnul Căpățână. S-au emis mandate pentru ascultare telefonică și ambientală. Din acele redări, care sunt la dosarul de la Slatina, rezultă foarte clar că altcineva se ocupa de trafic de influență. Credeți că un om care face o astfel de sesizare pe urmă ia bani de la inculpat ?", a mai declarat Traian Băsescu.

Magistrații Tribunalului Constanța au decis, vinerea trecută, condamnarea lui Mircea Băsescu la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și a lui Marian Căpățână la 3 ani de detenție pentru complicitate la trafic de influență, în dosarul în care sunt implicați membri familiei lui Bercea Mondial. Sentința judecătorilor nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel. 

×