x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, despre discuţiile cu Guvernul privind reducerea CAS: "Au fost un eşec. Argumentele au fost extrem de volatile"

Băsescu, despre discuţiile cu Guvernul privind reducerea CAS: "Au fost un eşec. Argumentele au fost extrem de volatile"

14 Iul 2014   •   18:39
Băsescu, despre discuţiile cu Guvernul privind reducerea CAS: "Au fost un eşec. Argumentele au fost extrem de volatile"

Preşedintele Traian Băsescu a calificat drept un eşec întâlnirea cu premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, în care s-a discutat despre modul în care se va acoperi deficitul bugetar ca urmare a scăderii contribuţiilor la asigurările sociale (CAS).

Băsescu spune că nu s-a decis încă dacă va promulga sau nu legea, afirmând că va mai purta discuţii şi cu reprezentanţii mediului de afaceri până pe 24 iulie, când expiră termenul la care poate ori promulga legea, ori să o retrimită în Parlament.

Iată mai jos principalele declaraţii ale preşedintelui:

* Echipa guvernamentală nu a reuşit să-mi prezinte nişte cifre prin care să-mi explice cum va acoperi un deficit de 5 miliarde de lei. Nu a avut argumente cifrice care să mă facă să fiu mai liniştit. S-a venit doar cu afrimaţii - reducarea CAS va scoate la suprafaţă munca la negru, va stimula înfiinţarea de locuri de muncă... Sunt argumente extrem de volatile. Nu ştiu cum se poate spune că reducerea CAS crează locuri de muncă atâta timp cât ai atâţi de mulţi bani europeni la dispoziţie pentru a crea locuri de muncă. Am întrebat care sunt cifrele legate de creşterea locurilor de muncă, mi s-a răspuns doar că a crescut cu 78.000, dar nu mi s-a spus câte locuri de muncă s-au pierdut. Este o echipă nepregătită. Nu pot să trag decât concluzia că măsura este strict politică.

* Ca om de dreapta agreez măsura, oricine ar vrea să se reducă CAS. Problema mea este că fiind preşedintele României sunt om de România, nu de stânga, nu de dreapta. Am mai trecut prin experienţa unui premier iresponsabil, care a dublat pensii, a luat tot felul de măsuri electorale şi ne-am trezit în situaţia din 2009 şi 2010. Reprezentanţii Guvernului nu au fost în măsură să-mi dea explicaţiile pe care le-am cerut. Mă aşteptam ca măcar doamna ministru să vină cu o foaie A4 cu nişte argumente prin care să-mi spună cum va acoperi deficitul.

* N-aş vrea să fac o conferinţă de presă neplăcută. Ştiu că argumentele cu cifre nu sunt plăcute. Însă tema este extrem de complicată. Sunt îngrijorat de crearea unui deficit suplimentar de 5 miliarde la fondul de pensii. Pentru 2015 bugetul trebuie să fie cu un deficit structural de 1%, ceea ce înseamnă reducerea deficitului cu 0,8 - 0,9%. Asta înseamnă 6 miliarde. Faţă de cele 6 miliarde angajate cu care trebuie să reducem bugetul, am mai adăugat 5 miliarde de la pensii. Asta înseamnă 11 miliarde în total. Cele 6 miliarde se referă la MTO (Medium Term Objectives), obiectiv asumat de acest Guvern. Discutăm despre 11 miliarde, iar insistenţele mele de a afla ceva de la domnul premier şi doamna ministru de Finanţe au fost un eşec. Cam acesta este rezultatul întâlnirii de azi. Mă aşteptam ca doamna ministru să vină cu un desfăşurător să-mi dea argumente. Este o măsură electorală pripită care va aduce taxe suplimentare la populaţie. Nu vorbesc de anul 2014, toate cifrele pe care ei vi le dau sunt pentru anul 2015.

* Aş pleca de la premisa că ideea legii este să acorde nişte facilităţi companiilor, lucru pe care eu îl susţin, dar ele vor fi recuperate bugetar de la populaţie, prin taxe directe sau indirecte. Nu vor putea trece la întocmirea bugetului anului 2015 fără să adauge nişte venituri suplimentare. Tentativa cu Codul Fiscal s-a văzut, şi-au dat seama că e o problemă electorală, l-au restras, probabil că vor reveni cu el imediat după alegerile prezidenţiale. În mod cert nu se va putea menţine acordul cu FMI, UE şi BM fără a se prezenta surse pentru MTO şi acoperirea deficitului suplimentar la fondul de pensii care ajunge la 18 miliarde de lei.

* Îmi propun să am o discuţie şi cu mediul de afaceri. Data promulgării este 24 iulie. Am timp să lărgesc sfera consultărilor. Voi contacta FMI după ce mă dumiresc.

* Eu îmi termin mandatul pe 21 decembrie. Din acest punct de vedere ar trebui să nu mă intereseze. Exact cum am văzut declaraţia premierului Victor Viorel Ponta, că efectele reducerii CAS nu sunt problema lui, sunt problema guvernului care vine... Dacă aş gândi la fel ca premierul aş spune, nu e problema mea, este treaba lor. Am văzut în 2008 cum şi-a bătut joc un guvern de banul public, iar pe urmă costul bătăii de joc l-a plătit tot populaţia. Nu vreau să se repete bătaia de joc, dar nici nu am mijloace de tergiversare, pentru că nu îmi permite legea. Până la urmă este o majoritate care a votat în unanimitate şi vă asigur că cei care au votat vor fi în Parlament şi la anul. Când vor veni taxele pe populaţie, poate atunci îi veţi întreba.  

×
Subiecte în articol: traian basescu reducere cas