x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu despre plângerea penală a USL: Ei nu ştiu ce-i democraţia; după ei, n-ai voie să vorbeşti

Băsescu despre plângerea penală a USL: Ei nu ştiu ce-i democraţia; după ei, n-ai voie să vorbeşti

19 Iul 2012   •   18:40
Băsescu despre plângerea penală a USL: Ei nu ştiu ce-i democraţia; după ei, n-ai voie să vorbeşti

Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat, joi, raspunzand unei intrebari privitoare la plangerea penala depusa la adresa sa si altor membri PDL de catre USL, ca "oamenii acestia nu stiu ce-i democratia"

Traian Basescu a fost intrebat, intr-un interviu la RRA, despre faptul ca USL a depus o plangere penala impotriva a 15 persoane, intre care si presedintele suspendat, un motiv invocat fiind ca ar fi "manipulat intr-o maniera grosolana" mass-media interna si internationala.

"Ar trebui sa imi spuna un singur ziarist strain cu care eu am vorbit sau un singur ziarist roman cu care eu am vorbit, inainte sa faca asta. Insa, in mod categoric, oamenii acestia nu stiu ce-i democratia. Dupa ei, n-ai voie sa vorbesti", a afirmat Basescu.

El a mai spus in emisiunea RRA ca "oamenii astia" de la USL fac rau romanilor deoarece Romania risca sa fie sanctionata pentru neindeplinirea criteriilor politice de apartenenta la UE prin limitarea dreptului la libera circulatie in spatiul european. "Marea problema este ca atunci cand nu mai indeplinesti criteriile politice risti sa nu mai poti sa circuli liber in Europa. Ponta va circula si cu parlamentarii si cu Antonescu, pentru ca vor avea pasaport diplomatic, dar romanii si-au dobandit dreptul de a circula liber in Europa, de a munci in Europa, tinerii sa-nvete in universitati din Uniunea Europeana", a spus Basescu.

El a adaugat ca liderii USL ar trebui sa isi recunoasca responsabilitatea in decredibilizarea tarii. "Oamenii acestia trebuie sa fie responsabili. Au dat cu piciorul la opt ani de munca migaloasa in constructia credibilitatii Romaniei ca stat de drept", a mai afirmat Basescu.

USL a depus, joi, la Parchetul ICCJ, plangere penala impotriva presedintelui suspendat Traian Basescu si a altor 14 persoane, pentru "raspandire de informatii false", pentru "defaimarea" tarii si a natiunii si pentru "periclitarea sigurantei economiei nationale si a stabilitatii monedei".

"Aceasta este plangerea penala pe care USL, prin grupurile parlamentare din Camera Deputatilor, a depus-o azi sub nr. 13098 la Parchetul pe langa ICCJ, prin care se cere inceperea urmaririi penale impotriva a 15 persoane: Traian Basescu, Emil Boc, Monica Macovei, Cristian Preda, Mihai Razvan Ungureanu, Vasile Blaga, Sever Voinescu, Cezar Preda, Cristian Boureanu, Anca Boagiu, Raluca Turcan, Nicusor Paduraru, Ioan Oltean, Sebastian Lazaroiu, Andreea Paul", a precizat, joi, presedintele interimar al PNL Bucuresti, Eugen Nicolaescu.

Nicolaescu a sustinut ca cele 15 persoane impotriva carora s-a depus plangerea penala "au savarsit fapte de denigrare si de raspandire de informatii false printr-o manipulare grosolana a opiniei publice, a organismelor europene si internationale, a partenerilor interguvernamentali, a mediului public, a mass-media internationala si interna si a personalitatilor europene cu privire la situatia din Romania".

Nicolaescu a mentionat ca persoanele respective "au facut afirmatii referitoare la o lovitura de stat", el referindu-se aici la Traian Basescu, Emil Boc, Monica Macovei, M.R.Ungureanu, dar si la o asa-zisa mineriada, la distrugerea statului de drept, la acapararea justitiei, la schimbarea procurorilor sefi de la Parchetul General si DNA, la suprimarea functionarii unor institutii fundamentale, la rasturnarea democratiei.

Nicolaescu a adaugat ca aceste persoane "au incalcat grav Constitutia, respectiv articolul 30 alineatul 7", care interzice defaimarea tarii si a natiunii.

"Declaratiile publice au dus la impiedicarea activitatii autoritatilor publice romane prin intimidarea lor si supunerea lor presiunii internationale, avand drept consecinta crearea starii de pericol pentru economia nationala. S-a periclitat siguranta economiei nationale, stabilitatea monedei, siguranta statului, credibilitatea tarii si increderea investitorilor in Romania", a acuzat Nicolaescu.

×