x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu - Frica de graiul lui Shakespeare

Basescu - Frica de graiul lui Shakespeare

de Ana Ilie    |    Oana Stancu Zamfir    |    08 Oct 2005   •   00:00
Basescu - Frica de graiul lui Shakespeare

Nu a ezitat sa vorbeasca engleza la Consiliul de Securitate. Nici in fata studentilor de la Stanford. Nici la seminarii de la MAE. Seful statului a ales insa sa deschida in limba romana taman lucrarile Congresului anual al Uniunii Vorbitorilor de Limba Engleza.

Presedintele Traian Basescu a evitat ieri sa foloseasca mult criticata sa limba engleza in discursul cu care a deschis Congresul Uniunii Vorbitorilor de Limba Engleza.

Nu a ezitat sa vorbeasca engleza la Consiliul de Securitate. Nici in fata studentilor de la Stanford. Nici la seminarii de la MAE. Ii place sa rosteasca "Yesssss", apasat, ori de cate ori i se iveste ocazia. Ieri insa, in fata unei sali pline ochi cu specialisti in engleza, in fata unui Lord autentic, a ales sa nu faca gafe. A ales limba romana. Seful statului a ales insa sa deschida in limba romana taman lucrarile Congresului anual al Uniunii Vorbitorilor de Limba Engleza, gazduit de Palatul Cotroceni. "Azi, limba engleza castiga tot mai mult teren, mai ales la noua generatie. Daca suntem ceea ce suntem, o tara francofona prin cultura si traditii, trebuie sa recunoastem ca noua generatie vine cu un adaos la valorile noastre, si acest lucru este generat de practicarea pe scara larga a limbii engleze ca limba de comunicare. Este o limba pe care o vorbesc peste un miliard de oameni pe glob, o limba care devine un liant intre oameni, intre state sau intre companiile care dezvolta afaceri pe scara larga", a subliniat seful statului, explicand ca engleza este si "limba calculatorului".

Dupa care graiul lui Shakespeare a dansat printre dantelariile arhitecturale ale Palatului o data cu discursul Lordului Watson de Richmond, presedintele Uniunii Vorbitorilor de Limba Engleza.

INAPOI LA SCOALA. Pe un ton oarecum sovaielnic, ministrul Educatiei, Mircea Miclea, a tinut un discurs intr-o engleza corecta, potrivita cu evenimentul, desi tributara accentului mioritic. Pentru Miclea, "a sti engleza inseamna a avea noi instrumente, noi oportunitati de comunicare in diferite situatii si domenii, precum piata comuna a muncii". Acest ultim deziderat al ministrului va avea ecou, bineinteles, abia dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Spre deosebire de vorbitorii de dinaintea sa, Miclea a avut un discurs mult mai tehnic, referindu-se in principal la faptul ca in scolile romanesti engleza este o limba studiata la toate nivelurile. Potrivit cifrelor prezentate de ministru, 2,5 milioane de elevi romani invata engleza, iar 15.000 de profesori predau aceasta materie. Miclea a mai vorbit despre cursurile intensive de limba engleza care se fac in foarte multe institutii de invatamant, precum si despre cursurile postuniversitare in limba engleza, care sunt organizate pe diferite domenii.

CINE ESTE ENGLISH-SPEAKING UNION
English-Speaking Union (ESU) este o fundatie internationala in domeniul educatiei, fondata in anul 1918, printr-o Charta Regala, de catre Regina Elisabeta a II-a, cu scopul de a promova "intelegerea internationala si prietenia prin intermediul limbii engleze". Dupa cel de-al doilea razboi mondial, organizatia s-a dezvoltat cu rapiditate si astazi functioneaza in mai mult de 50 de tari de pe glob, unite de folosirea comuna a limbii engleze. ESU se adreseaza tinerilor provenind din toate categoriile sociale, care sunt incurajati sa foloseasca limba engleza pentru a-si "realiza potentialul".
×
Subiecte în articol: politic limba engleza