La o zi după ce a fost acuzat că a şters Israelul de pe hartă şi că a vorbit despre “statul Palestina”, preşedintele Băsescu a revenit ieri. El a spus că România i-a recunoscut Palestinei acest statut încă de acum 20 de ani.
Traian Băsescu a făcut aceste declaraţii la finalul întrevederii cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, pe care l-a primit ieri la Palatul Cotroceni, Abbas se afla la Bucureşti într-o vizită oficială de două zile, la invitaţia şefului statului român. “Am subliniat în discuţii faptul că peste aproximativ două săptămâni se împlinesc 20 de ani de când România a recunoscut oficial statul Palestina.
Sigur, în momentul de faţă, sunt peste 90 de state care au recunoscut Palestina ca stat”, a declarat Băsescu, completat de preşedintele Autorităţii Palestiniene, care a lăudat România că “a fost printre primele ţări care au recunoscut statul palestinian în urmă cu aproape 20 de ani”. Băsescu a reluat teoria existenţei statului palestinian după ce, duminică, în ediţia online a cotidianului israelian Haaretz, istoricul Cellu Rozenberg acuzase România de antisemitism, citând declaraţiile făcute de şeful statului român, la întoarcerea din vizita din Siria. El declarase că “Siria se învecinează cu Irakul, Siria se învecinează cu Libanul, Siria se învecinează cu Palestina şi, de asemenea, Siria are o relaţie de excepţie cu Iranul”. “I-a scăpat faptul că nu există încă nici o ţară numită Palestina, ci o altă ţară, într-adevăr mică, se află la graniţa Siriei – una numită Israel?”, s-a întrebat istoricul.
BĂSESCU, ÎN EROARE
Senatorul PSD Cristian Diaconescu, fost secretar de stat în MAE, susţine că şeful statului greşeşte când vorbeşte de statul Palestina. “Palestina nu este stat recunoscut internaţional, nu este recunoscut de ONU. Preşedintele Băsescu greşeşte pentru că Palestina nu este stat recunoscut juridic”, ne-a declarat Diaconescu. Analistul de politică externă Valentin Stan susţine acelaşi lucru într-un editorial publicat recent în Jurnalul Naţional. “De statul Palestina eu nu am auzit că ar exista, la acest moment, decât în documentele iraniene, Hamas sau Hezbollah. Există o Autoritate Naţională Palestiniană, dar aceea este altceva decât un stat ca atare şi există un proiect politic, pentru înfiinţarea unui stat palestinian, asumat de aliaţii noştri americani, europeni şi israelieni, dar care nu s-a înfiinţat încă! Înşirarea unor state vecine Siriei (nici alea toate), într-o declaraţie publică, la nivel de şef de stat român, cu includerea în înşiruirea respectivă a unei regiuni, Palestina, unde se află statul Israel, fără a menţiona Israelul ca vecin al Siriei, este un atac incredibil la adresa existenţei statului israelian, mai ales că ea este contestată de unii în regiune!”, a comentat Stan.
Potrivit informaţiilor de pe site-ul MAE, Palestina există însă ca stat pentru România. “La 16 noiembrie 1988, ţara noastră a recunoscut statul Palestina proclamat, cu o zi înainte, prin Declaraţia de Independenţă adoptată de Parlamentul palestinian din exil. Pe această bază, Reprezentanţa Permanentă a OEP a fost transformată în Ambasada Statului Palestina (ianuarie 1989)”, consemnează MAE. Printre ţările care au recunoscut statul Palestina se numără şi Austria, Albania, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cipru, Cehia, Ungaria, Malta, Muntenegru, Polonia, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina şi Vatican.
INVITAŢIE
Abbas a folosit prilejul prezenţei sale la Cotroceni de a-l invita pe Băsescu să viziteze “pământurile palestiniene, oricând doreşte”. “Vă mulţumesc pentru invitaţie. Vă asigur că voi da curs invitaţiei dumneavoastră”, i-a răspuns Băsescu. El a mai spus că România nu doreşte să interfereze procesele aflate în desfăşurare în zona Orientului Mijlociu, dar în schimb are interese majore în regiune legate de securitate, economie şi de prezenţa comunităţilor româneşti. “În concluzie, nu dorim să interferăm procesele în desfăşurare, dar vom fi oricând disponibili să participăm la ele, dacă vom fi solicitaţi”, a conchis Băsescu.
Citește pe Antena3.ro